Αν η ασύντακτη αποχώρηση του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν δεν είναι απομονωτισμός αλλά καθυστερημένη για δύο δεκαετίες Ρεαλπολιτίκ, τότε γιατί δεν θα ισχύει το ίδιο για την απεμπλοκή των ΗΠΑ από την Ουκρανία αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο;
Είναι ακριβής η εικόνα που θέλει τις ΗΠΑ να κυριαρχούνται από την αντιπαράθεση του απομονωτισμού με τον διεθνισμό;
Ή μήπως η πραγματικότητα είναι οι διαφορετικές μορφές παρεμβατισμού;
Μια σύντομη ματιά στην ούτως ή άλλως σύντομη ιστορική διαδρομή των ΗΠΑ είναι διαφωτιστική.
Η αμερικανική ήπειρος ή το δυτικό ημισφαίριο είναι περιοχή αποκλειστικής επικυριαρχίας και παρέμβασης των ΗΠΑ.
Πριν καν κλείσουν πενήντα χρόνια από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των δεκατριών βρετανικών αποικιών το 1776, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μονρόε προειδοποιεί τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης να μην επιχειρήσουν να καλύψουν το κενό που άφησε η κατάρρευση των αποικιακών αυτοκρατοριών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη Λατινική Αμερική.
Λίγες δεκαετίες αργότερα, μια μοίρα πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον αρχιπλοίαρχο Πέρι, υποχρέωσε την Ιαπωνία να τερματίσει την απομόνωσή της από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το Δόγμα Μονρόε απέτρεψε κάθε απόπειρα ευρωπαϊκής παρέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ (1862-67).
Ετσι η Λατινική Αμερική ονομάστηκε από τον πρόεδρο Θίοντορ Ρούζβελτ, στις αρχές του 20ού αιώνα, «Πίσω αυλή των ΗΠΑ».
Είχε προηγηθεί το 1898 ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισπανίας, με την Ουάσινγκτον να κάνει επίδειξη πυγμής πάνω στα ερείπια μιας άλλοτε κραταιάς αποικιακής αυτοκρατορίας.
Στην παραπάνω διαδρομή δεν υπάρχει κάποια περίοδος άξια να ονομαστεί απομονωτισμός.
Οι ΗΠΑ ήταν πανέτοιμες να παρέμβουν την άνοιξη του 1917 στην Ευρώπη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλσον πανέτοιμος να σχεδιάσει τη νέα παγκόσμια τάξη που οι ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις δεν μπορούσαν να διατυπώσουν.
Η Γερουσία των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 1920 απέρριψε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που περιείχε την ίδρυση και λειτουργία της Κοινωνίας των Εθνών, ανοίγοντας τη μόνη περίοδο πλήρους αναδίπλωσης των ΗΠΑ, που έληξε τα ξημερώματα της 8.12.1941 στο Περλ Χάρμπορ.
Η παραπάνω διαδρομή δεν επιτρέπει προσεγγίσεις του τύπου οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον απομονωτισμό. Η εγκατάλειψη της Ουκρανίας δεν θα σημάνει περίοδο πλήρους εσωστρέφειας των ΗΠΑ, αλλά επαναξιολόγηση των στόχων μιας ούτως ή άλλως παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής.
Στα μέσα του 19ου αιώνα, λίγο μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, η Βρετανία επικεντρώθηκε στην υπερπόντια αυτοκρατορία της και υιοθέτησε τη «λαμπρά απομόνωση» απέναντι στην Ευρώπη.
Η απομόνωση δεν διαιρείται, δεν έχει εξαιρέσεις - ή είναι πλήρης ή δεν υπάρχει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας