Με επικείμενη την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, φουντώνει η κινδυνολογία για την έκβαση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, πρωτοστατούντος του πρώην πρωθυπουργού και «στρατηλάτη» κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, Αντώνη Σαμαρά. Δυστυχώς, ο κ. Σαμαράς επέλεξε την Κύπρο για να προβεί στις εκτιμήσεις του για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού. Πασίγνωστη η θέση του από καιρό, ότι «δεν συνομιλούμε με πειρατές».
Η άρνηση του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το 1974, με νωπή την κυπριακή τραγωδία, είχε βάση, περάσαμε όμως γρήγορα από το «βυθίσατε το Χόρα» του Ανδρέα Παπανδρέου σε διμερείς συναντήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μεταγενέστερα και του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε συναντηθεί στο Νταβός (1988) με τον τότε πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ.
Η Αριστερά, κυρίως το ΚΚΕ, τασσόταν πάντοτε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αλλωστε, και η Σοβιετική Ενωση συνιστούσε τον διμερή διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, τονίζοντας από την πλευρά της το «πλαίσιο του Ελσίνκι», δηλαδή τις αρχές της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ).
Κάτι ανάλογο προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ζητώντας να λειτουργήσει θετικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο, στον βαθμό που η Αγκυρα εμμένει στην ευρωπαϊκή προοπτική. Ιδια είναι η προσέγγιση της Λευκωσίας μπροστά στον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης, με τους Ερντογάν-Τατάρ στη γραμμή αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Ποια είναι η εναλλακτική που προτείνει εμμέσως ο Σαμαράς; Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, να έρθουν οι ΗΠΑ ως επιδιαιτητές, όπως συνέβη το 1996 στα Ιμια, όπου πέσαμε στην παγίδα των Τούρκων στρατηγών με τον «πόλεμο σημαιών», για να μας μείνουν στο τέλος οι «γκρίζες ζώνες». Χειρότερη όμως συνέπεια της κρίσης των Ιμίων ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη για ένα πρόγραμμα υπερεξοπλισμών γύρω από τις προμήθειες των οποίων στήθηκαν μεγάλα «φαγοπότια». Η χώρα υπερχρεωνόταν και κάποιοι, ακόμα και υπουργοί (τώρα ξέρουμε ποιοι), πλούτιζαν. Σε περίπτωση αποτυχίας του διμερούς διαλόγου, εννοείται ότι υπάρχει και η προσφυγή στη Χάγη, που και αυτήν φοβάται ο Σαμαράς, ίσως και ο Κώστας Καραμανλής.
Δυστυχώς, εμφανίστηκαν πρόσφατα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του κλίματος Κασσελάκη, να συμφωνούν με τον Σαμαρά. Πρόκειται για βαρύτατο ολίσθημα και υπονόμευση της πάγιας κομματικής θέσης υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, την οποία υπηρέτησε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος την Τουρκία τρεις φορές, αν θυμάμαι καλά. Αν ήθελε κάποιος εξ αριστερών να εγείρει αμφιβολίες, θα μπορούσε να πει ναι στον διάλογο, το ζήτημα είναι οι αρχές και το περιεχόμενό του.
* Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας