Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελλάδα και η Τουρκία θα κάνουν το αποφασιστικό βήμα για τη συνεννόηση μεταξύ τους στα θέματα τα οποία και τα δύο κράτη χαρακτηρίζουν «εθνικά ζητήματα». Η 8η Νοεμβρίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών, είναι σημαντική. Σ’ αυτή τη συνάντηση θα αποφασιστεί τελικά σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα ώστε τα δύο ανεξάρτητα εθνικά κράτη (Ελλάδα και Τουρκία) να αυτοπροσδιοριστούν ως εθνικές και πολιτικές οντότητες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Μέχρι σήμερα η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας εντασσόταν στο γεωπολιτικό πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Το ίδιο με τις διαφοροποιήσεις της περιφερειακής δύναμης, την οποία εκπροσωπεί η Τουρκία, ισχύει και για την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας. Και οι δύο πρωτεύουσες (Αθήνα και Αγκυρα) τελικά δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το διεθνές, αλλά και το περιφερειακό, γεωπολιτικό πλαίσιο, το οποίο λειτούργησε ως εγγυητής της εθνικής ταυτότητας και των δύο κρατών, έχει ριζικά αλλάξει. Δεν ζούμε στην εποχή της ιστορικής εθνογένεσης (19ος και 20ός αιώνας), αλλά βιώνουμε ως σύγχρονες κοινωνίες νέες πραγματολογικές συνθήκες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Οσοι αντιστέκονται στη διαδικασία προσέγγισης των δύο κρατών ζουν σε απαρχαιωμένο εθνικο-πολιτικό καθεστώς. Θα τολμούσα να το ονομάσω φονταμενταλιστικό καθεστώς. Αντιθέτως η σύγχρονη Ελλάδα με επικεφαλής την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επεξεργαστεί δημοκρατικό και διαβουλευτικό σχέδιο συνεννόησης με την Τουρκία, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ρεαλιστικό.
Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή όσον αφορά την εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα. Στις δυσκολίες που έχουν προκύψει πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι δημόσιες παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών της Δεξιάς, κ. Σαμαρά και Καραμανλή, και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας (2015-2020) κ. Παυλόπουλου. Οι φωνές, ή μήπως «κραυγές», αυτές επιδιώκουν να συγκεφαλαιώσουν τον φονταμενταλισμό στις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας; Αραγε για ποιο σκοπό;
Ολοι εμείς οι Ελληνες πολίτες θέτουμε ερωτήματα σχετικά μ’ αυτούς που ο πρωθυπουργός ονόμασε «πατριώτες της φακής»! Τι ακριβώς συμβαίνει και η ελληνική πολιτική κοινωνία μπροστά στη μεγάλη ιστορική ευκαιρία της συνεννόησης με την τουρκική πολιτική κοινωνία συγκροτείται ως φονταμενταλιστική εθνική κοινότητα; Θα μπορούσα να εξειδικεύσω τα ερωτήματα και σε επιμέρους ζητήματα. Σε ζητήματα οικονομικών συναλλαγών, περιβαλλοντικών πολιτικών κ.λπ. Περιορίζομαι μόνον σε μια θεωρητικο-πολιτική επισήμανση και αυτή είναι η εξής: Εάν η Αθήνα στις διαδικασίες συνεννόησης με την Αγκυρα προσέρχεται ως απαρχαιωμένο εθνικο-πολιτικό υποκείμενο με όρους φονταμενταλισμού όπως σχεδιάζουν οι πατριδοκάπηλοι, τότε είναι βέβαιο, θα υποστεί «ήττα» στο επίπεδο της εθνικής συνείδησης.
Σ’ αυτήν την ιστορική συγκυρία επιβάλλεται ολόκληρη η ελληνική πολιτική κοινωνία ως σύγχρονη Ελλάδα να συνταχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνον έτσι θα ανταποκριθούμε στην «πρόκληση της Ιστορίας»: να τα βρούμε με την Τουρκία. Το φονταμενταλιστικό σύστημα της πατριδοκαπηλίας έγραψε τον ιστορικό κύκλο του! Ανήκει στο παρελθόν. Η σύγχρονη Ελλάδα θα πρέπει με παρρησία να συνεννοηθεί με την Τουρκία. Επιτέλους τα δύο εθνικά κράτη οφείλουν να χαράξουν τον ιστορικό δρόμο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των δύο λαών.
*Πολιτικός φιλόσοφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας