Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.2° 12.8°
2 BF
92%
Θεσσαλονίκη
Ψιχάλες
11°C
12.0° 9.9°
4 BF
89%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 13.3°
1 BF
89%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.0° 8.2°
1 BF
94%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
7.0° 4.5°
3 BF
93%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.8°
2 BF
77%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.0° 13.8°
1 BF
87%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 17.3°
0 BF
70%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
4 BF
82%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
70%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.5° 11.5°
1 BF
94%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
2 BF
74%
Χαλκίδα
Ασθενής ομίχλη
13°C
15.4° 12.7°
0 BF
94%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.7° 12.7°
0 BF
91%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
96%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
Ο Τσε Γκεβάρα, ως γνήσιος επαναστάτης, τιμάται διαχρονικά στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Τσε Γκεβάρα, ως γνήσιος επαναστάτης, τιμάται διαχρονικά στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας | AP Photo/Muhammed Muheisen

57 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

Το αποτύπωμά του συνοδεύει την ιστορική μνήμη και βούληση των λαών που αγωνίζονται κατά του ιμπεριαλισμού και της αδικίας.

Πενήντα εφτά χρόνια από την 8η Οκτωβρίου 1967, από τη σύλληψη και τη δολοφονία του θρυλικού Αργεντινού - Κουβανού αντάρτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα δε λα Σέρνα, το αποτύπωμά του ακόμα συνοδεύει την ιστορική μνήμη και βούληση των λαών που αγωνίζονται κατά του ιμπεριαλισμού και της αδικίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σήμερα η μαρτυρική Παλαιστίνη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ανείπωτης σφαγής που διενεργεί το εγκληματικό καθεστώς Νετανιάχου και το πνεύμα, η ηρωική φιγούρα του Ερνέστο Γκεβάρα δε λα Σέρνα συντροφεύει την παλαιστινιακή αντίσταση. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά .

Στις 8 Οκτωβρίου 1967 ο Τσε τραυματίστηκε κοντά στην πόλη Λα Ιγέρα, όταν συμμετείχε στον αγώνα της Βολιβίας για απελευθέρωση και με το όπλο του άχρηστο από τη μάχη έπεσε στα χέρια του εχθρού. Ωρες αργότερα πυροβολήθηκε εν ψυχρώ με εντολή της CIA και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την κρυφή ταφή των λειψάνων του οι δήμιοί του προσπάθησαν να αποσιωπήσουν το παράδειγμα ενός ανθρώπου που χαρακτηριζόταν από απαράμιλλη ευαισθησία, εκτενή γνώση της λατινοαμερικανικής πραγματικότητας και, όπως αποκάλυψε σε μια επιστολή προς τους γονείς του, μια διαθήκη που ο Τσε «γέμιζε» με τη χαρά ενός καλλιτέχνη όπως είχε δηλώσει η μητέρα του.

Ωστόσο ο Ερνέστο Γκεβάρα, ή απλά ο Τσε όπως τον ονόμασαν οι συνάδελφοί του αντάρτες στην Κούβα, είναι, μαζί με τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, μία από τις μεγαλύτερες επαναστατικές αναφορές από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα.

«Αν χρειάζεται ένα παράδειγμα, εάν χρειάζεται ένα παράδειγμα, ξαναλέω, αν χρειάζεται ένα παράδειγμα προς μίμηση για να επιτευχθούν τόσο υψηλοί στόχοι και ανθρώπινα ιδανικά, άντρες όπως ο Τσε είναι απαραίτητοι, άντρες και γυναίκες που παραδειγματίζονται από αυτόν, που σκέφτονται σαν αυτόν» είπε ο Φιντέλ Κάστρο όταν τόνισε τις ιδιότητες του ήρωα.

Τα λείψανα του Τσε εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν στην Κούβα στα μέσα του 1997 και αναπαύονται δίπλα σε αυτά των συντρόφων του ανταρτών σε ένα μνημείο στη Σάντα Κλάρα, μια πόλη που ο ίδιος ο Ερνέστο έπαιξε κεντρικό ρόλο και βοήθησε να απελευθερωθεί κατά τον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας από τον αμερικανικό ζυγό και τη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα.

Στην εποχή που η Ακροδεξιά και ο νέος φασισμός της εποχής μας ξαναεμφανίζονται στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής ανά τον κόσμο γιατί απλά η βαθιά καπιταλιστική κρίση φροντίζει ώστε το «αυγό του φιδιού» να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, η ιστορική μνήμη μπορεί να ηγεμονεύσει στα οράματα των νεότερων γενιών. Ο Τσε είναι μία από τις προσωπικότητες που έμειναν αλώβητες στο διάβα της Ιστορίας. Την ανιδιοτέλειά του δύσκολα τη συναντά κανείς. Ισως γι’ αυτό όλες οι «φυλές» της Αριστεράς, παρά τις ιδεολογικές διαφορές, ενώνονται κάτω από το λάβαρο του Τσε.

Στην εποχή που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει όλο και περισσότερη καταστολή στην καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων (αντί να μελετά θεωρητικά και πρακτικά την πρόληψη), αδυνατεί να κατανοήσει ότι ο εκφασισμός ενός τμήματος της νεολαίας μας έχει ρίζες στην έλλειψη οραμάτων, στη βαθιά εκμετάλλευση ενός απάνθρωπου συστήματος στην εργασία, στην απόλυτη περιθωριοποίηση της δημόσιας παιδείας, στην ψυχαγωγία τύπου «survivor», στα «πολιτιστικά σκουπίδια» που σερβίρουν τα ολιγαρχικά ΜΜΕ, στην έλλειψη της ιστορικής μνήμης που έχει εξοβελιστεί από τις σχολικές αίθουσες, στην απουσία της αλληλέγγυας φιλοσοφίας που πρέπει να αποτελεί κεντρικό πυρήνα κάθε κοινωνίας που μοιράζεται τον πόνο, την κοινωνική αδικία, την προσφυγιά λαών που είναι γείτονές μας. Τους πολέμους των νεοαποικιοκρατών και ιμπεριαλιστών που πολλαπλασιάζονται στις 5 ηπείρους.

Ο Τσε μεγάλωσε ως ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Δεν επέτρεψε στο άσθμα που δεν τον άφηνε να παίξει μπάλα σαν τους συνομηλίκους του να τον καταβάλλει . Αφιερώθηκε στο αδιάκοπο διάβασμα, περπάτησε στις φτωχογειτονιές της χώρας του, σπούδασε γιατρός για να γιατρέψει αυτούς που δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σε αξιοπρεπή δημόσια υγεία, «δραπέτευσε» στην περιπλάνησή του με παρέα τον κολλητό από το Νηπιαγωγείο, τον Κάρλος Καλίκα Φερέρ, στις ζούγκλες του Περού και άλλων χωρών της Αμαζονίας, παρέα με «εξόριστους» λεπρούς που του έδειξαν πόσο μεγάλη είναι η καρδιά των «απόκληρων». Είδε με τα μάτια του πως οι λαοί είχαν ακόμα ιστορική μνήμη, αλλά ζούσαν «σαν δούλοι» με σκυμμένο κεφάλι, όπως ήθελαν τα αφεντικά τους, αλλά με αδάμαστη ψυχή που αναζητούσε λύτρωση σε τραγούδια, χορό, στις καθημερινές τους ιστορίες που ο Ερνέστο και ο Καλίκα άκουγαν για τη λευτεριά τους. Αναγνώρισε και έμαθε για τους Γιάνκηδες ιμπεριαλιστές βόρεια του Ρίο Γκράντε. Στο Μεξικό συνάντησε αργότερα ονειροπόλους Κουβανούς επαναστάτες στην παρέα με τον Φιντέλ. Πήρε τον δρόμο της θυσίας, όπως πολλοί ομοϊδεάτες του.

Ακόμα και όταν όλα φαντάζουν σκοτεινά και αδιέξοδα, τα όνειρα ποτέ δεν εγκαταλείπουν τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που εξοπλίζονται με συλλογικό όραμα, πολιτικό σχέδιο και ενωτική φιλοσοφία μέσα από μια βασανιστική πραγματικότητα, από τις μικρές και μεγάλες μάχες στα Πανεπιστήμια. Η ενότητα στους χώρους εργασίας με εργατική και συνδικαλιστική δράση, τόσο σπάνια στις μέρες μας αλλά και τόσο αναγκαία, η νεολαία που ακόμα στέκεται όρθια στους δρόμους όταν φωνάζει για τη μαρτυρική Παλαιστίνη είναι ο τρόμος των ολιγαρχών που μέσα από τα ελεγχόμενα κοινωνικά τους δίκτυα με τους αλγόριθμους σβήνουν την πραγματικότητα. Δεν μπορούν να σβήσουν αγώνες, κοινωνικές ανάγκες, το πολιτικό στοίχημα της ανατροπής μιας γκρίζας πραγματικότητας που την παρουσιάζουν ως το μοναδικό πολιτικό μοντέλο μιας δήθεν δημοκρατίας.

Ετσι ξυπνά ο εφιάλτης τους. Ετσι αρχίζει το ταξίδι μας στο οποίο σίγουρα θα μας συντροφεύει ο Ερνέστο. Χθες, σήμερα και αύριο, γιατί ακόμα και αυτοί που προσπάθησαν να τον κάνουν «μόδα» απέτυχαν. Εμεινε το βλέμμα του καθαρό μέσα από τις φωτογραφίες του. Το χαμόγελό του, ανθρώπινο. Τα γραπτά του, ανάρπαστα στα βιβλιοπωλεία του κόσμου. Το παράδειγμά του, ζωντανό έπειτα από 57 χρόνια, ακόμα εμπνέει. Απέτυχαν...

*Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κίλμες, Μπουένος Αϊρες, στην Αργεντινή. Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και βουλευτής στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ-Α.Α.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
57 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας