Θα αντέξει ο Λίβανος ως ενιαίο κράτος την πολλοστή σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ στο έδαφός του; Οταν μετά την πολεμική σύγκρουση Φατάχ - Ιορδανίας τον Σεπτέμβριο του 1970, που πέρασε στην Ιστορία ως «Μαύρος Σεπτέμβριος», ο Αραφάτ και οι δυνάμεις του αναδιπλώθηκαν στον Λίβανο, κατέρρευσαν οι εθνικοθρησκευτικές ισορροπίες που είχαν επιτρέψει στη χώρα να γίνει ανεξάρτητη από τη Γαλλία το 1943, ισορροπίες που όριζαν ότι ο πρόεδρος θα ήταν πάντα χριστιανός μαρωνίτης, ο πρωθυπουργός σουνίτης και ο πρόεδρος της Βουλής σιίτης.
Την άνοιξη του 1975, άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος, που κράτησε μέχρι το 1990 και ο οποίος τερματίστηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας που κατέλαβαν τον Λίβανο. Η αντιπαλότητα των χριστιανών μαρωνιτών με τους σιίτες του νότιου Λιβάνου τερματίστηκε όταν και οι δύο κοινότητες μετά το 2011 βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους τζιχαντιστές.
Από τότε μέχρι και σήμερα, η Χεζμπολάχ δεν είναι μόνο το ντε φάκτο ημιανεξάρτητο κράτος των σιιτών στον νότο του Λιβάνου, αλλά και ένα πολιτικό κόμμα που μετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις στη Βηρυτό.
Είναι, δηλαδή, σαφές ότι, αν η κυβέρνηση Νετανιάχου εφαρμόσει στον νότιο Λίβανο το μοντέλο της Γάζας, τότε θα δημιουργηθεί ένα εσωτερικό προσφυγικό κύμα, το οποίο θα σαρώσει τα σύνορα που υπάρχουν ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας.
Το πόσο λεπτό είναι το θέμα των πληθυσμιακών ισορροπιών του Λιβάνου επιβεβαιώνεται από το ότι δεν καταγράφονται οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών κάθε φορά που πραγματοποιείται γενική απογραφή. Την άνοιξη του 2005, η κυβέρνηση Σαρόν αποφάσισε την πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα, αλλά και τον βίαιο επαναπατρισμό όλων των εποίκων. Εναν χρόνο αργότερα, το 2006, πραγματοποιήθηκε χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο, χωρίς όμως να επηρεαστούν οι σταθερές του Μεσανατολικού.
Με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει περίπτωση η Χεζμπολάχ, δηλαδή το Ιράν, να αποδεχτεί την εγκατάσταση κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο. Στη Γάζα, αλλά και στον νότιο Λίβανο, πίσω από τη σκόνη και τον καπνό των βομβαρδισμών, δεν φαίνεται ημερομηνία λήξης των συγκρούσεων.
Τούτων λεχθέντων, η 7η Οκτωβρίου 2023 και ο πόλεμος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα δεν είναι απλώς ένας βαρύς κύκλος αίματος, αλλά ολοένα και περισσότερο προβάλλει ως η ημερομηνία λήξης μιας περιόδου στασιμότητας στη Μέση Ανατολή, που είχε ως αφετηρία τη σύνοδο κορυφής Κλίντον, Μπάρακ και Αραφάτ στην Τάμπα της Αιγύπτου τον Ιανουάριο του 2001.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας