Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.4° 16.2°
5 BF
47%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.6°
2 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
20.0° 18.3°
4 BF
39%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.2° 14.9°
4 BF
51%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.0°
2 BF
65%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.8° 10.4°
2 BF
54%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 22.1°
1 BF
22%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 17.7°
3 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.3°
2 BF
46%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 15.5°
6 BF
55%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.7° 13.5°
3 BF
51%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.9°
1 BF
51%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
1 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
21.8° 21.0°
2 BF
45%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.1° 16.7°
3 BF
36%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.3°
2 BF
50%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.7°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
73%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου, 2024
mitsotakis-deth
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τα συμπεράσματα της ΔΕΘ, το αποτύπωμα τους στις πολιτικές εξελίξεις και ένα υστερόγραφο

Μόλις τρεις βδομάδες από την ολοκλήρωση της 88ης ΔΕΘ, βλέπουμε τον πολιτικό χρόνο να πυκνώνει και τα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή να αποκρυσταλλώνονται σε εξελίξεις και πολιτικά γεγονότα. Με τη Νέα Δημοκρατία να μη φαίνεται ικανή να αναστρέψει την μείωση της επιρροής της, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το ΠΑΣΟΚ να έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής της νέας του ηγεσίας και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει διέξοδο από την εσωστρέφεια και την ελεύθερη πτώση προς το χάος, έχει πολύ νόημα να γυρίσουμε λίγο πίσω και να προσπαθήσουμε να βρούμε στη ΔΕΘ εκείνες τις λεπτομέρειες που πέρασαν στα «ψιλά» και που, με κάποιον τρόπο, έδωσαν κάποια δείγματα γραφής για αυτά που συμβαίνουν τώρα.

Να ξεκινήσω λέγοντας πως παρακολούθησα όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις όλων των κομμάτων, προσπαθώντας να σκιαγραφήσω το στιγμιότυπο της στιγμής και ίσως να βρω τα στοιχεία εκείνα που, αν και όχι προφανή, πολλές φορές λειτουργούν καταλυτικά για να εξηγήσουν αυτά που συμβαίνουν και αυτά που έπονται. Για την οικονομία της συζήτησης και του χώρου, θα πω πως αν κάτι μοιάζει ενδιαφέρον είναι τα στοιχεία εκείνα που αφορούν τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί υποτιμώ τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά γιατί στην δεδομένη συγκυρία ο χώρος των τριών παραπάνω κομμάτων είναι αυτός που κατά βάση παράγει πολιτικά γεγονότα.

Η παρουσία και τα μηνύματα του πρωθυπουργού

Ξεκινώντας με τον πρωθυπουργό, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκε τόσο κατά την ομιλία του όσο και κατά τη συνέντευξη τύπου ήταν ο χρονικός ορίζοντας της τριετίας και συγκεκριμένα το 2027. Η πρώτη εντύπωση ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλάει για τους στόχους στο ΕΣΥ, τους «εξορθολογισμούς» στα σχολεία και την αποτελεσματικότητα των χρωματιστών τιμολογίων, είναι η ίδια με αυτή που αποκομίζει κάποιος Έλληνας του εξωτερικού, ο οποίος ενημερώνεται από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που συνθέτουν αυτό το πλέγμα επικοινωνιακής υπεροπλίας για το οποίο έχουν γραφτεί τόσα: η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάει καλά, έχει μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί και, αν μη τι άλλο, είναι σίγουρα η ικανότερη να διαχειριστεί τις όποιες δυσκολίες, ενώ τα δεινά μας οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε εξωγενείς παράγοντες. Η πραγματικότητα βέβαια απέχει από αυτή την εικόνα, με μια καλή αναλογία αυτής της αντιδιαστολής να είναι το πώς φαίνεται το έργο του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης στο erga.gov.gr με το τι πραγματικά συμβαίνει (βλ. πρωτοσέλιδο ΕΦΣΥΝ 14/9/2024).

Αυτό που επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο είναι ότι η συνέντευξη τύπου τελείωσε χωρίς σημαντικά αντιπολιτευόμενα μέσα να έχουν χρόνο για ερωτήσεις: Αυγή, Κόκκινο, Ριζοσπάστης, Documento και Δημοκρατία αποκλείστηκαν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων ερωτήσεων κινήθηκε σε ασφαλή και χαρτογραφημένα νερά. Πίσω λοιπόν από τις λέξεις, σκιαγραφείται ένα πλαίσιο όπου ο αέρας νίκης έχει αρχίσει να εξασθενεί. Δεν είναι τυχαίο που το πλαίσιο των ερωτήσεων (σε αντίθεση π.χ. με τη συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Νίκος Παππάς αναμετρήθηκε με δύσκολες και επίπονες ερωτήσεις) δεν άγγιξε αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν λέει - ή αν το άγγιξε, έγινε κάπως επιδερμικά: την εσωκομματική αμφισβήτηση εντός του κυβερνώντος κόμματος και τα μαθηματικά της επόμενης μέρας.

Καθόλου τυχαία δεν επέλεξε ο πρωθυπουργός το 2027 ως σημείο αναφοράς του, καθώς θέλει να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τριετία. Όμως αυτό φαίνεται να απευθύνεται κυρίως σε εσωκομματικά ώτα. Παράλληλα, βλέπει ότι η επιλογή εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ελίτ έναντι των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, παρόλο που απέδωσε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα, σε αυτήν τη συγκυρία, αντιμετωπίζει δυσκολίες και ο δρόμος μέχρι το 2027 δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Συνοψίζοντας, από τις ηχηρές απουσίες στη ΔΕΘ (οι οποίες δικαιολογήθηκαν με ύμνους στην εσωκομματική δημοκρατία και την ελευθερία της διαφορετικής άποψης) στην ερώτηση των 11 και από εκεί στην συγχρονισμένη απουσία Σαμαρά – Καραμανλή από το πάρτυ της Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια Νέας Δημοκρατίας, μόλις τρεις εβδομάδες δρόμος.

Το πρόσημο του ΠΑΣΟΚ, η στροφή προς την κεντροαριστερά και οι εκλογές

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι δημόσιες τοποθετήσεις του κυρίου Ανδρουλάκη δείχνουν μία εμφανή στροφή προς τα αριστερά, καθώς είχαν ξεκάθαρα κεντροαριστερό πρόσημο σε σχέση με τις θέσεις του κόμματος 5 χρόνια πριν. Στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ έχουν επιστρέψει θέσεις για τους μη προνομιούχους, την κοινωνική κατοικία, και μέτρα που στοχεύουν στην ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η ανάδειξη της προβληματικής λειτουργίας των επιτροπών ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών, η σύγκρουση με το τραπεζικό καρτέλ, έχουν μπει ξανά στη φαρέτρα των θέσεων του κόμματος και του μέχρι αυτή τη στιγμή προέδρου του.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών, στα οποία ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα του πολιτικού πρόσημου, με τις δυνάμεις του κέντρου να ηττώνται από τις δυνάμεις με περισσότερο (κεντρο)αριστερό προφίλ και ρητορική. Το επίδικο της επόμενης μέρας φαίνεται να είναι το ζήτημα της πολιτικής αυτονομίας και των συνεργασιών στην κόντρα Ανδρουλάκη – Δούκα για τον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσκόπηση της Pulse, το 50% περίπου αυτών που ψήφισαν χθες αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί/αριστεροί, σε αντίθεση με το 38% που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, όταν στην ίδια δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τα ποσοστά αυτά ήταν αντεστραμμένα στις εκλογές του 2021.

Οι προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, η παρουσία του κυρίου Παππά ήταν σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που βγάζει το κόμμα προς τα έξω. Ενώ λοιπόν έχει καταγραφεί στην κοινή γνώμη σαν κόμμα της παραπολιτικής (για να μην πω τίποτα βαρύτερο), από το βήμα της ΔΕΘ είδαμε μια άρτια τοποθέτηση, με πολιτικές προτάσεις που έχουν να συνεισφέρουν στη δημόσια συζήτηση, αρκετές στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του ΠΑΣΟΚ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι είδαμε μια θαρραλέα πολιτικοϊδεολογική τοποθέτηση, η οποία έφτασε μέχρι και την αποδόμηση του ιστορικού αναθεωρητισμού που προσπαθεί ρεβανσιστικά απέναντι στην Αριστερά να επιβάλει η κυβέρνηση αυτά τα πέντε χρόνια, γυρνώντας πίσω μέχρι τη δεκαετία του ‘60.

Ο Νίκος Παππάς αναμετρήθηκε με σκληρές ερωτήσεις τόσο για τα εσωκομματικά όσο και για τον ίδιο συγκεκριμένα (ποιος άραγε θυμάται να ρωτήσει τον πρωθυπουργό για την υπόθεση SIEMENS; Είναι που το rebranding, αν και ακριβό σπορ, κάνει θαύματα), ενώ παράλληλα έθεσε επί τάπητος πολιτικές για κρίσιμα ζητήματα, με ξεκάθαρες ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά και συγκεκριμένο εκτελεστικό οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους, χωρίς μεγαλόστομες υποσχέσεις και λαϊκίστικες κορώνες. Επίσης, οι μαεστρικά κρατημένες ισορροπίες μεταξύ του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ (όταν αναφέρθηκε στη συζήτηση ο κύριος Αλαβάνος), της παρακαταθήκης του πολιτικού κεφαλαίου που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας, και της νέας εποχής που προσπαθεί να οικοδομηθεί, ήταν αξιοπρόσεκτες.

Συμπεράσματα και προοπτικές

Συνοψίζοντας, τα κύρια συμπεράσματα που φαίνεται να εξάγονται από τις πολιτικές τοποθετήσεις των κομμάτων από την ΔΕΘ, σε στοίχιση με τις εν τω μεταξύ εξελίξεις μπορούμε να πούμε ότι είναι τα παρακάτω. Συμπέρασμα πρώτο: η απώλεια της δυνατότητας της Νέας Δημοκρατίας να εμπεδώνει σε ευρεία κοινωνικά στρώματα μια ωραιοποιημένη και παραμορφωμένη εικόνα της πραγματικότητας επιβεβαιώνοντας μια παλιά ρήση που λέει ότι η επικοινωνία δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα, δημιουργώντας παράλληλα εσωκομματικά ρήγματα τα οποία αν και για την ώρα μοιάζουν ακίνδυνα μπορεί πολύ γρήγορα να πάρουν διαστάσεις τέτοιες που θα επηρεάσουν την στατικότητα του «μητσοτακικού» οικοδομήματος.

Συμπέρασμα δεύτερο: το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προσπαθεί να αποβάλει την ανάμνηση της δεκαετίας του 2010 που το στιγμάτισε ως παραπληρωματικό στοιχείο της πιο σκληρής δεξιάς κυβέρνησης από το 2000 και μετά, επαναφέροντας την «κεντροαριστερά» στο προσκήνιο. Σημαντικό βέβαια εδώ το κομμάτι της ηγεσίας που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική συμμαχιών και την τοποθέτηση στον πολιτικό χάρτη του προοδευτικού χώρου.

Συμπέρασμα τρίτο και εδώ θα τολμήσω μια αιρετική εκτίμηση: αν ο ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ως το 5ο κόμμα) καταφέρει να ξεπεράσει αυτήν την καταστροφική περιδίνηση στην οποία βρίσκεται, να επιστρέψει την κουβέντα από την παραπολιτική στην πολιτική και να επικοινωνήσει την πολιτική του πρόταση στον κόσμο με κάποια σοβαρότητα, θα μπορέσει να έχει κομβικό ρόλο στον νέο πολιτικό χάρτη που φαίνεται να διαμορφώνεται σε αυτό που αποκαλούμε «προοδευτικό χώρο». Δύσκολο «αν», ειδικά μετά τα όσα είδαμε πάλι πρόσφατα στην κεντρική επιτροπή και την κατάθεση της υποψηφιότητας Κασσελάκη, όμως οι εξελίξεις πολλές φορές δεν είναι γραμμικές στην πολιτική και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει πάει στην αποχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες ανάκτησης της εκλογικής επιρροής – του όποιου κόμματος.

ΥΓ: Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι το ΜεΡΑ25, παρόλο που είναι 1.5 πλέον χρόνο εκτός Βουλής, καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά από τη Νέα Αριστερά που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο. Βέβαια μπορεί να έμεινε εκτός Βουλής αλλά αν σήμερα μέχρι και το ΠΑΣΟΚ φτάνει να μιλάει για καρτέλ και ολιγάρχες, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2019 υπήρχε μια φωνή που συστηματικά και μεθοδικά έφερνε αυτά ακριβώς τα καρτέλ και τους ολιγάρχες στο προσκήνιο, παράλληλα με προτάσεις για την αντιμετώπισή τους εφαρμόσιμες στο σήμερα και όχι στις καλένδες του σοσιαλιστικού παραδείσου. Για όσους παρακολουθούν τα πράγματα στον χώρο που λέμε «ριζοσπαστική αριστερά», είναι ένα κόμμα το οποίο έχει κάνει πολλή δουλειά σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο, προσπαθώντας να ανοίξει και να διασυνδεθεί με την κοινωνία, τα κινήματα και όμορους πολιτικούς χώρους. Έχει συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα ενώ δεν σταμάτησε να προειδοποιεί για τις συνέπειες της καρτελοποίησης της αγοράς ενέργειας και των αλυσίδων λιανεμπορίου όταν όλοι ανέμιζαν την σημαία του 42% και έκαναν μετάνοιες στην σταθερότητα και την υποσχόμενη ευημερία. Και σε αυτή την γραμμή κινήθηκε και η παρουσία του γραμματέα του στην φετινή ΔΕΘ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη αυτού του χώρου, ειδικά αν επικρατήσουν τα σενάρια πλήρους κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

*Υποψήφιος Διδάκτωρ ΔΠΘ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα συμπεράσματα της ΔΕΘ, το αποτύπωμα τους στις πολιτικές εξελίξεις και ένα υστερόγραφο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας