Επόμενος σταθμός Τουρκία, αυτός είναι ο στόχος του Νετανιάχου αν πιστέψουμε τον Ερντογάν! Με άλλα λόγια, «είμαι και εγώ εδώ» φωνάζει ο Τούρκος πρόεδρος που περνά σοκ ακραίου εκνευρισμού, καθώς δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η περιφερειακή εμπλοκή στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται ερήμην του. Ο Ερντογάν εκφράζει και συμπυκνώνει το αδιέξοδο της χώρας του, που είναι μια μοναδική στα διεθνή χρονικά συνολική στρατηγική δύσπνοια.
Μέχρι και πρόσφατα, στην Αγκυρα το ενδιαφέρον ήταν εστιασμένο στις επιπτώσεις που θα είχε στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ.
Σήμερα δεν υπάρχει για τον Ερντογάν περιθώριο ισορροπίας ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, ενώ η εμπρηστική του ρητορική επανεμφανίζεται στην πιο ακατάλληλη στιγμή καθώς ακυρώνει την προσπάθειά του να προβάλλει ως παράγοντας σταθερότητας.
Την ώρα που ο Ερντογάν βλέπει πιθανή επίθεση Ισραήλ κατά της Τουρκίας, δεν είναι δυνατόν να μην κατανοεί ότι με δεδομένη την εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν – Σαουδικής Αραβίας, δεν υπάρχει χώρος για ηγετικές περιφερειακές φιλοδοξίες της Αγκύρας στο σουνιτικό Ισλάμ.
Το Κάιρο και το Ριάντ, αλλά και οι σύμμαχοί τους στην Αραβική Χερσόνησο, δεν θεωρούν εδώ και ένα χρόνο ότι απειλούνται από το Ιράν.
Πριν από ένα χρόνο, στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και της Ισλαμικής Διάσκεψης, όπου μετείχαν και ο Ασαντ και ο Ερντογάν, έγινε σαφές πως είναι θέμα χρόνου πότε η Τουρκία θα δεχθεί να αποσυρθεί από τη Συρία. Η αποχώρηση της Τουρκίας είναι αδιαπραγμάτευτος όρος του Ασαντ για τη στήριξη της Αγκυρας στο Κουρδικό.
Και πριν και μετά την ανάφλεξη μεταξύ Τελ Αβίβ και Τεχεράνης δεν υπήρχε και δεν υπάρχει χώρος για την Τουρκία στη Μέση Ανατολή.
Αν το Ιράν ελέγχει τις περιοχές του σιιτικού Ισλάμ, ο χώρος του σουνιτικού ελέγχεται από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.
Η προσέγγιση σουνιτών-σιιτών, όπως αποτυπώθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν που έγινε με τη μεσολάβηση της Κίνας, στερεί από την Τουρκία κάθε ουσιαστικό περιθώριο ελιγμών στη Μέση Ανατολή.
Υπάρχει μήπως περίπτωση ο Ερντογάν να υπολογίζει ότι θα θέσει υπό την επιρροή του τους σουνίτες στη Συρία και στο Ιράκ;
Το ερώτημα είναι ρητορικό, καθώς η ανίερη συμμαχία στο πρόσφατο παρελθόν με τους τζιχαντιστές ήταν ένα φιάσκο πρώτου μεγέθους για την Αγκυρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας