Μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ τη διετία 1989-91 δημιουργήθηκαν προσδοκίες για αναβάθμιση του ΟΗΕ. Απαλλαγμένος από τα βέτο της ΕΣΣΔ, κατά κύριο λόγο, αλλά και των ΗΠΑ, ο Διεθνής Οργανισμός θα γινόταν ο εγγυητής της διεθνούς νομιμότητας. Για την υλοποίηση της αναβάθμισης του ΟΗΕ χρειαζόταν η πολιτική βούληση της μόνης υπερδύναμης, των ΗΠΑ δηλαδή, αλλά και μια μεταρρύθμιση-αναδιάρθρωση του Διεθνούς Οργανισμού.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη διεύρυνση της ομάδας των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχουν το προνόμιο του βέτο ως νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, ο ΟΗΕ δυσκολεύεται να υιοθετήσει ενιαία στάση και έτσι, οι περισσότερες αποφάσεις παραμένουν ευχολόγια, τα οποία δεν εφαρμόζονται. Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρθηκαν για την αναβάθμιση του Διεθνούς Οργανισμού, καθώς στη σύγκρουση της Γιουγκοσλαβίας, την πρώτη στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 1990, προτίμησαν το ΝΑΤΟ ως φορέα της παρέμβασης της Δύσης.
Ετσι, ο ΟΗΕ περιορίστηκε στον ρόλο της τυπικής, κατόπιν εορτής, επικύρωσης των επεμβάσεων των ΗΠΑ στην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας γρήγορα αποδείχθηκε αδύνατη.
Στην αρχή πίεζαν η Γερμανία και η Ιαπωνία, αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν σχεδόν όλες οι χώρες που μετέχουν στις ομάδες του G-20 και των ΒRICS plus. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με υπαιτιότητα κυρίως των ΗΠΑ, ο ΟΗΕ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης που παρουσιάστηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Οταν ιδρύθηκε ο ΟΗΕ το 1945, ήταν αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Δύσης.
Στη συνέχεια, η αποαποικιοποίηση και η ίδρυση του κινήματος των Αδεσμεύτων ανέτρεψαν τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στον ΟΗΕ. Από την εκλογή του Ρίγκαν και μετά, οι ΗΠΑ απαξιώνουν τον ΟΗΕ, πατέρας του οποίου είναι ο Ρούζβελτ που πήρε τη σκυτάλη του θεσμικού παγκόσμιου πλαισίου συνύπαρξης από τον προκάτοχό του Ουίλσον. Ο Ουίλσον ήταν ο πατέρας της Κοινωνίας των Εθνών, για την οποία έδωσε σκληρή μάχη στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού το 1919.
Η Συνθήκη των Βερσαλλιών και το σύνολό της, που περιείχε και την ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών, απορρίφθηκαν από τη Γερουσία των ΗΠΑ! Θα παρουσιαστεί στο ορατό μέλλον ευκαιρία αναβάθμισης του ΟΗΕ;
Με τα σημερινά δεδομένα στην παγκόσμια σκηνή, δεν νομιμοποιείται αισιοδοξία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας