Οι πολλαπλές εκρήξεις στη Βηρυτό επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί πως η σημερινή περιφερειακή αλλά και παγκόσμια συγκυρία είναι μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση του υπ’ αριθμόν ένα στρατηγικού στόχου του Ισραήλ, που δεν είναι άλλος από την εκδίωξη του Ιράν από τη Μέση Ανατολή.
Το κενό εξουσίας στην Ουάσινγκτον μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο στις 20.1.2025 εκτιμούν στο Ισραήλ ότι οριοθετεί την όποια παρεμβατική δυνατότητα των ΗΠΑ για την αποτροπή κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε απευθείας πολεμική σύγκρουση με το Ιράν.
Η πλειοδοσία του Τραμπ που στηρίζει χωρίς αστερίσκους τον Νετανιάχου οριοθετεί μέχρι τις εκλογές την όποια πίεση θα μπορούσαν να ασκήσουν ο Μπάιντεν και η Χάρις.
Επιπλέον, η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ακόμη ευνοϊκή για τον Νετανιάχου παράμετρος καθώς, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί ως επικοινωνιακός αντιπερισπασμός.
Μεταξύ Ισραήλ και Ιράν όλα κρέμονται από μια κλωστή, καθώς οι δύο θανάσιμοι αντίπαλοι έχουν βγει από το πεδίο της ελεγχόμενης σύγκρουσης και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από μια απευθείας σύγκρουση.
Το Ιράν, με ή χωρίς πυρηνικά όπλα, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ καθώς με την ισχύ του και την περιφερειακή του εμβέλεια δεν επιτρέπει τη συγκρότηση μιας νέας τάξης πραγμάτων στην οποία δεν θα διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο.
Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ του Ισραήλ, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της βελτιώνουν συνεχώς τις σχέσεις τους με το Ιράν.
Πριν από λίγα χρόνια, τα σχέδια του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είχαν δεδομένη τη δυνατότητα υπερπτήσης του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
Η Ιστορία είναι γεμάτη από κρίσεις και συγκρούσεις οι πρωταγωνιστές των οποίων τις θεωρούσαν ελεγχόμενες μέχρι να διαψευστούν από τα γεγονότα.
Τον Αύγουστο του 1914 ο Κάιζερ ρώτησε τους επιτελείς του αν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στα σύνορα με τη Γαλλία, για να πάρει την απάντηση ότι τα τρένα που κατευθύνονταν προς τη Δύση είχαν ξεκινήσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας