Ο μισός αιώνας ζωής και δράσης του ΠΑΣΟΚ προσφέρεται για αναστοχασμό, γιατί όχι και επανεκτίμηση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τη σοσιαλδημοκρατική συνιστώσα του πολιτικού μας συστήματος. Η παραδοσιακή Αριστερά της Ελλάδας ούτε στιγμή δεν εξοικειώθηκε με το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ, επαναπαυόμενη στη θέση ότι «στην Ελλάδα δεν έχει ρίζες η σοσιαλδημοκρατία». Δεν είδε έγκαιρα τις δυνατότητες εκλογικής του εκτόξευσης στις νέες συνθήκες της μεταπολίτευσης.
Με ηγέτη τον Χαρίλαο Φλωράκη, το ΚΚΕ επιδίωξε την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, αποβλέποντας και στη συνεργασία, παρότι το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου αυτοπροσδιορίστηκε ως «ο μοναδικός φορέας της αλλαγής», αντιτείνοντας το νέο σύνθημα «αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ».
Σε μεγάλο μέρος της βάσης της Αριστεράς, επιβίωνε η δυσπιστία στον παπανδρεϊσμό, συνοδευόμενη από φόβους ότι «μας κλέβει τα συνθήματα», καθώς σημαντικές αρχικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ κατά του ΝΑΤΟ, των βάσεων του θανάτου και της ΕΟΚ συνέκλιναν με του ΚΚΕ.
Ομως, ήδη από το 1974, το ΠΑΣΟΚ είχε προσελκύσει κορυφαία στελέχη της Εθνικής Αντίστασης και μεγάλη μερίδα της ΕΑΜογενούς βάσης της ΕΔΑ. Εννοείται ότι η θεωρούμενη λεηλασία της Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ οφειλόταν και στο γεγονός του κομμουνιστικού εμφυλίου ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού, που τελικά ανέδειξε νικητή το πρώτο.
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ δεν αποδεχόταν το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αντιτείνοντας το «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», χωρίς όμως να αμφισβητήσει ουσιαστικά τις σχέσεις με ΝΑΤΟ και ΕΟΚ, το δε 1983, υπέγραψε νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, την οποία το ίδιο χαρακτήριζε «απομάκρυνσης», η δε Αριστερά «παραμονής».
Ωστόσο, τη στήριξη του ΚΚΕ και της Σοβιετικής Ενωσης είχαν πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου για απύραυλη Βαλκανική, η έστω και με υποσημειώσεις στα ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ αντίθεση στους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, κυρίως όμως η συμμετοχή του στην Πρωτοβουλία των Εξι του 1982. Αφησαν όμως στην εσωτερική πολιτική οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως το ΕΣΥ.
Η μεγάλη ρήξη του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, ρήξη και των βάσεων των δύο χώρων, σημειώθηκε το 1989. Τότε, ο νεοσύστατος ΣΥΝ, με το ΠΑΣΟΚ πολιτικά και ηθικά κατηγορούμενο, κυρίως για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αναδείχθηκε σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Εκανε όμως το μεγάλο λάθος, στο όνομα της κάθαρσης, να επιλέξει συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη, υποτιμώντας τη μεγάλη ανθεκτικότητα της επιρροής του ΠΑΣΟΚ και της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου μέσα στον λαό, συμπαραπέμποντας τον ίδιο στο Ειδικό δικαστήριο. Ετσι, χάθηκε η ευκαιρία για τη μεγάλη Αριστερά.
*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας