«Για τον ορεινό όγκο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας όπου ανήκουν τα χωριά μας, απόλυτος κυρίαρχος ήταν, είναι και θα είναι η φύση! Να γίνει παντού γνωστό το μήνυμα: Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον τόπο μας! Να απαιτήσουμε όλοι μαζί και να πούμε ένα μεγάλο: Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις τοπικές μας κοινότητες».
Με αυτόν τον τρόπο κλείνει το κείμενο που υπογράφουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων οκτώ χωριών της Βόρειας Κυνουρίας (Καστρί, Μεσορράχη, Ελατος, Ωριά, Νέα Χώρα, Καράτουλα, Περδικόβρυση, Αγ. Γεώργιος), γνωμοδοτώντας αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την εταιρεία Volton και αφορά την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών σταθμών στα διοικητικά όρια των χωριών στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα ή Μαλεβού, με συνολικά 24 ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για τμήμα ενός συνολικού έργου ισχύος 298,2 MW με συνολικά 71 ανεμογεννήτριες, που φέρει τον τίτλο MORES και αφορά τέσσερα βουνά της Πελοποννήσου στην Αργολίδα και την Αρκαδία – το Μαίναλο, τον Πάρνωνα, το Αρτεμίσιο και την Τσεμπερού. Ενώ παράλληλα κινείται η διαδικασία από την ίδια εταιρεία και του MORES II, ενός ακόμα έργου 155,4 MW στη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Μια πραγματική μάχη για την άλωση των απάτητων βουνών της Πελοποννήσου… Η ΜΠΕ έχει υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου και με αυτό το άγχος τοπικοί φορείς, κοινότητες και δήμοι οργανώνουν την αντίδρασή τους.
31 χιλιόμετρα οδοποιίας!
Ας δούμε όμως πώς περιγράφουν οι πρόεδροι των οκτώ χωριών τις επιπτώσεις στην περιοχή τους. Ξεκινώντας από αυτά που παραβλέπει (προφανώς σκόπιμα) να αναφέρει η μελέτη, όπως την Ιερά Μονή Προδρόμου και το Μετόχι της Μονής, που είναι χαρακτηρισμένα ιστορικά διατηρητέα μνημεία από το 1984 και βάσει της μελέτης σε απόσταση μικρότερη των 750 μέτρων προβλέπεται να τοποθετηθεί ανεμογεννήτρια.
Οι ανεμογεννήτριες, συνολικού ύψους άνω των 170 μ., σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε αποστάσεις 450-1.000 μέτρων από τους οικισμούς των χωριών αυτών, δηλαδή τα χωριά θα σκιάζονται κυριολεκτικά από τους ιστούς των ανεμογεννητριών. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, ο μελετητής έχει σημειώσει μεγαλύτερες αποστάσεις από τους οικισμούς, ενώ στις οριζοντιογραφίες της ΜΠΕ «δεν έχουν αποτυπωθεί τα θεσμοθετημένα όρια των οικισμών έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος των αποστάσεων από τους οικισμούς».
Το ψήφισμα των 8 προέδρων αποτέλεσε και τη βάση πάνω στην οποία τοποθετήθηκε αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε συνεδρίασή του στις 4/9, όπου παραβρέθηκαν και φορείς της περιοχής, ανάμεσά τους και η Παναρκαδική Ομοσπονδία, η οποία έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα βουνά της Αρκαδίας.
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν πολύ σοβαρές καταγγελίες, όπως ότι στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα σχεδιάζονται 31 ολόκληρα χιλιόμετρα οδοποιίας, χωρίς μάλιστα να έχει κατατεθεί στη ΜΠΕ μελέτη οδοποιίας για τους υπό διάνοιξη δρόμους. Διάνοιξη δρόμου προβλέπεται ακόμα και στην περιοχή της Συστάδας Δενδρόκεδρου της Μονής Μαλεβής, η οποία έχει χαρακτηριστεί περιοχή «απόλυτης προστασίας της φύσης» με υπουργική απόφαση του 2010, στην οποία «απαγορεύεται κάθε έργο και δραστηριότητα». Πολύ σοβαρή παρατήρηση επίσης, ότι ο δήμος διαθέτει θεσμοθετημένο Πολεοδομικό Κανονισμό από το 2010, ο οποίος δεν λαμβάνεται υπόψη στην εν λόγω μελέτη.
Η εκτεταμένη παρέμβαση στον ορεινό όγκο φαίνεται και από ένα νούμερο που ακούστηκε στη συνεδρίαση, ότι μόνο για τα καταστρώματα των ανεμογεννητριών θα καταληφθούν πάνω από 160 στρέμματα, γιγαντιαίο νούμερο για τα δεδομένα της περιοχής. Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την περιφέρεια, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κάθε μέσο για την αποτροπή αυτού του έργου. Ηδη μια μεγάλη κινητοποίηση με συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη από συλλογικότητες που συντονίζουν την αντίδραση για όλο το γιγαντιαίο έργο στα τέσσερα βουνά της Αρκαδίας.
*Δημοσιογράφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας