• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.8°C
  3 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.8°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.3°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 12.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  94%

Η επανατοποθέτηση της οικονομικής μας πολιτικής

 • A-
 • A+

Η χώρα μας βιώνει μια από τις οξύτερες οικονομικές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία των τελευταίων εκατό ετών. Παρά την πολυετή μας οικονομική καθίζηση, οι σοβαρές αναλύσεις για πιθανούς διαύλους ανακούφισης ή και διεξόδους δεν έχουν έλθει στο προσκήνιο. Κυρίαρχη τάση είναι να μαστιγώνεται ή να αυτομαστιγώνεται ο ελληνικός λαός με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Τώρα, πώς είναι δυνατόν να πάσχει από πολυετή οικονομική κρίση η Ιαπωνία με τελείως διαφορετική νοοτροπία και εργασιακή κουλτούρα από την ελληνική, κανένας από τους υβριστές του ελληνικού λαού δεν μπορεί να το εξηγήσει.

Σήμερα, μετά τις εκλογές οι καιροί απαιτούν περισσότερο από ποτέ άλλοτε την επανατοποθέτηση της οικονομικής μας πολιτικής. Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, όλα τα αναπτυγμένα κράτη επεδίωκαν την ενίσχυση της παραγωγής τους και αυτό συνεχίζουν και σήμερα. Η Ελλάδα, όμως, παραμένει ο παράδεισος των εισαγωγέων. Μετά την οικονομική κρίση τα προβλήματα εντάθηκαν και όλες οι δραστηριότητες έγιναν ή τείνουν να γίνουν ζημιογόνες. Είμαστε σε καθοδική περιδίνηση, η οποία μας οδηγεί στον βυθό.

Οι ασχολούμενοι με τα οικονομικά υπουργεία ή δεν έχουν τις ικανότητες ή δεν θέλουν ή δεν τους επιτρέπεται να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Είναι δυνατόν όλο και περισσότερο να επικρατούν, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, οι μεταφορείς από γειτονικές χώρες, γιατί έχουν χαμηλότερο κόστος; Θα έπρεπε άμεσα να μηδενιστούν τα τέλη κυκλοφορίας για τα φορτηγά και ως ισοδύναμο να υπάρξουν χαμηλά τέλη κυκλοφορίας για όλα τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα έστω και αν είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Είναι δυνατόν να επιβάλλονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στους αγρότες, που είναι αδύνατον να εισπραχθούν; Να επιβάλλονται απαγορευτικοί περιοριστικοί όροι στην παραγωγή ζώων συντροφιάς, ενώ δεν ελέγχονται οι όροι με τους οποίους παράγονται τα ζώα συντροφιάς στην Ουγγαρία, από την οποία, κυρίως, εισάγονται; Να επιβάλλονται αυστηροί όροι στην ύπαρξη κτηνοτροφικών ζώων σε μικρά μη τουριστικά χωριά;

Το αυταπόδεικτο, ότι ο τουρισμός είναι η μόνη δραστηριότητα η οποία μπορεί ταχύτατα να ανακόψει ή και να αναστρέψει την καθοδική μας πορεία, αγνοείται και υποτιμάται. Η ανάπτυξη του τουρισμού οφείλεται μάλλον στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές γειτονικές χώρες, παρά σε οργανωμένη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας. Είναι παράλογο η Ισπανία να έχει πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια τουρίστες και η Ελλάδα να μην μπορεί να διπλασιάσει τους τουρίστες της.

Οι παραλίες της χώρας μας είναι πάρα πολλές και ασυναγώνιστες. Το κάθε νησί μας είναι ένας έντονα διαφοροποιημένος μικρόκοσμος. Εμείς θα έπρεπε να είμαστε μακράν η πρώτη τουριστική δύναμη στη Μεσόγειο.

Αλλος βασικός παράγοντας του δημοσιονομικού μας εφιάλτη είναι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή, οι οποίες είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα της άρχουσας τάξης της χώρας. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός συνεχίζει να λειτουργεί με τον συνηθισμένο, παλιό, παραδοσιακό τρόπο.

Δεν κυνηγά ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή και επιβαρύνει με βάση μια τυπολατρική προσήλωση όποιον πέσει στα δίχτυα του. Οι ελεγκτικές αρχές θα έπρεπε να είναι επικεντρωμένες στην είσπραξη του ΦΠΑ, καθώς η βεβαίωση των λοιπών φόρων είναι συνήθως συνδεδεμένη με τη βεβαίωση του ΦΠΑ.

Πρέπει να στοχοποιήσουν τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, όχι μόνο γιατί είναι αποδοτικότερες σε φόρους, αλλά γιατί οι μεγάλοι φοροφυγάδες αποτελούν το πρότυπο των μικρών. Είναι γνωστό ότι οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις μιμούνται τις ανώτερες. Θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, ώστε λόγω εκτάκτων δημοσιονομικών αναγκών να υπάρχει απόλυτη προτεραιότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων με μεγάλο δημοσιονομικό ενδιαφέρον.

Ετσι θα έπαυαν να υπάρχουν μεγάλες υποθέσεις που λιμνάζουν για χρόνια και θα επιταχυνόταν η είσπραξη των φόρων. Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση περί εκτάκτων δημοσιονομικών αναγκών θα μπορούσε να απαλλαγεί το Δημόσιο από άχρηστα κτίρια τα οποία είναι μισθωμένα με πολυετή τεράστια ενοίκια.

Αν στην έλλειψη της στήριξης της παραγωγής και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή προσθέσουμε και τη μέγκενη που δημιουργούν στα δημόσια οικονομικά οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και οι τεράστιες δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, τότε έχουμε ένα βασικό περίγραμμα μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται το δημοσιονομικό μας δράμα.

Η ολιγόμηνη κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ανακουφίσει κάπως χειμαζόμενα οικονομικά στρώματα, αλλά δεν κατόρθωσε, ίσως σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένα, να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα. Η χώρα χρειάζεται ένα οικονομικό επιτελείο το οποίο με μεράκι και φαντασία θα εφαρμόζει μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, δίωξης της μεγάλης φοροδιαφυγής και περιορισμού των δαπανών που καταβάλλονται στο εξωτερικό.

* διδάκτορος Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris 1 – Sorbonne, διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο άλλαξες…
Τέλη της δεκαετίας του '70. Νομική. Ενας νεαρός λέκτορας παρέδιδε Δημοσιονομικά. Το 2010, ο νεαρός λέκτορας ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν το Μνημόνιο. Δεν ήταν η εξαίρεση. Αλλοι της γενιάς του εξαργύρωσαν...
Πόσο άλλαξες…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα-Πορτογαλία
Η Πορτογαλία είναι το δυτικό άκρο της Ε.Ε., η Ελλάδα το ανατολικό. Και οι δύο βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης του 2008, και οι δύο υπέκυψαν σε υποχρεωτική διάσωση με μνημόνια και συμβάσεις...
Ελλάδα-Πορτογαλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Eλλάδα ως κράτος χρέους
Η Ελλάδα με τη δική της κοινοβουλευτική πράξη(;) ιδρύθηκε το 2010 ως κράτος χρέους. Ταυτόχρονα, όμως, επιδίωξε να διατηρήσει την πολιτική ταυτότητά της ως δημοκρατικού κράτους δικαίου με την κοινοβουλευτική...
H Eλλάδα ως κράτος χρέους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για να μη γίνουμε Αργεντινή
Τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ και οι γνωστοί πιστοί στην αντιπολίτευση πολιτικοί σχολιαστές έσπευδαν να «αφυπνίσουν» τον λαό πως η χώρα κινδυνεύει να γίνει σαν την...
Για να μη γίνουμε Αργεντινή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας