Παρακολουθώντας στα ΜΜΕ κάποιες εκπομπές για τη φοιτητική στέγη, μιας και αυτή την εποχή το θέμα είναι πιασάρικο και πουλάει (συνήθως είναι στη δημοσιότητα καμιά βδομάδα), αντιλαμβάνεται κάποιος με ευκολία ότι ζει σε μια κοινωνία βαθιά ταξική και ανάλγητη. Προσέξτε διάλογο μεταξύ δημοσιογράφου μεγάλου καναλιού και του πρόεδρου των μεσιτών μιας πόλης που πρόκειται να φιλοξενήσει νέους φοιτητές:
Δημοσιογράφος: Αυτές τις μέρες θα έρθουν στην πόλη σας οι νέοι φοιτητές του Πανεπιστημίου και θα αναζητήσουν στέγη. Ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν;
Μεσίτης: Γνωρίζετε ότι η αγορά ρυθμίζεται από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Επομένως η αυξημένη ζήτηση θα αυξήσει και τις τιμές!
Δημοσιογράφος: Πόσο εκτιμάτε ότι θα κοστίσει μια απλή φοιτητική στέγη;
Μεσίτης: Εξαρτάται από τον χρόνο του διαμερίσματος, από την περιοχή και τα λοιπά. Πάντως είναι δύσκολο να βρεθεί στέγη με λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα.
Δημοσιογράφος: Αν συμπεριληφθούν και τα υπόλοιπα, μου λέτε ότι η πιο φτηνή στέγη θα κοστίσει γύρω στα 500 ευρώ.
Μεσίτης: Περίπου!
Δημοσιογράφος: Εστω με αυτές τις τιμές, υπάρχουν διαμερίσματα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες;
Μεσίτης: Είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να καλυφθούν οι ανάγκες! Δεν υπάρχουν τόσα διαθέσιμα διαμερίσματα!
Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ.
Κλείνει ο σουρεαλιστικός αυτός διάλογος, χωρίς καν ένα σχόλιο από τον δημοσιογράφο. Χωρίς να αναρωτηθεί έστω πού θα μείνουν οι φοιτητές που θα έλθουν στην πόλη. Χωρίς καν να ντρέπεται κανείς.
Το συμπέρασμα είναι ότι όταν η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλάει για «αριστεία» εννοεί προφανώς ότι οι φοιτητές που εισάγονται σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή μακριά από την πόλη τους όχι μόνο πρέπει να πληρώνουν τα πανάκριβα νοίκια για «τρύπες» ή «ερείπια», αλλά να είναι και ευχαριστημένοι αν βρουν στέγη για να μείνουν. Σύμφωνα με τον μεσίτη, μπορεί και να μη βρουν, άρα θα πρέπει να έχουν πακέτο να μείνουν σε ξενοδοχείο ή να εγκαταλείψουν!
Αναφορικά δε με τις φοιτητικές εστίες, μόνον κλαυσίγελο προκαλούν. Οι ελάχιστες και υποβαθµισµένες φοιτητικές εστίες μετά βίας επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το δε ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδοµα αποκλείει φοιτητές µε άδικα κριτήρια και καταβάλλεται... του χρόνου! Αν προσθέσει κανείς και τις αυξήσεις-φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύµα, στα καύσιµα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τότε διαπιστώνει ότι δεν φτάνει ένας μισθός! Αν είσαι βέβαια τυχερός και βρεις σπίτι! Αλίμονό μας.
Και ενώ οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για φοιτητικές εστίες-φαντάσματα, για ακατάλληλα διαµερίσµατα που κοστίζουν χρυσάφι, για εξώσεις φοιτητών επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι ή για την «τουριστική αξιοποίηση» της οικίας, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία περί άλλα τυρβάζουν, σαν να μην τους αφορά το ζήτημα της απίστευτης ταλαιπωρίας και αγωνίας των φοιτητών και των οικογενειών τους. Οποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να παρακολουθήσει κάποιο δελτίο ειδήσεων. Ούτε κουβέντα από τους λαλίστατους κυβερνώντες.
*Πανεπιστημιακός - συγγραφέας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας