Διανύοντας τον Αύγουστο, βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας σε διακοπές, κατακτημένο δικαίωμα για τον κόσμο του μόχθου, όχι όμως και υλοποιήσιμο στη σημερινή Ελλάδα της καλπάζουσας ακρίβειας και καθήλωσης των εισοδημάτων.
Συνεπώς, η λαϊκή ρήση «Αύγουστε, καλέ μου μήνα να 'σουν δυο φορές το χρόνο» δυστυχώς δεν ισχύει για φέτος. Πολύ περισσότερο που στη διεθνή σκηνή πολλά μαύρα σύννεφα μαζεύονται, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας τη Μ. Ανατολή, όπου το Παλαιστινιακό παραμένει πρόβλημα-κλειδί για την υπόθεση της ειρήνης.
Με Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι σε εξέλιξη, η Ιερή Εκεχειρία δεν τηρείται, αν και ο ΟΗΕ θέλησε να την αναβιώσει ψηφίζοντας ανάλογα. Πρόσφατο το ψήφισμα της Γ.Σ. στις 23 Νοεμβρίου 2023.
Αγνοήθηκε, δυστυχώς, η απόφαση αυτή και από τον πρωθυπουργό της γενέτειρας της Ολυμπιακής Ιδέας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που, επισκεπτόμενος το Παρίσι για την τελετή έναρξης, δεν βρήκε λέξη για την εκεχειρία. Κατά τα άλλα, αρχαίο πνεύμα αθάνατο.
Η τελετή έναρξης στο Παρίσι είχε πολλά θετικά, απόδειξη ότι μεταξύ των επικριτών της ήταν ο Ερντογάν, που η πολιτική του δεν εκπέμπει φως, ούτε έχει σχέση με την Πόλη του Φωτός. Ουδέν σχόλιο για τις αντιδράσεις θρησκευτικών ηγεσιών, Ορθόδοξων και Καθολικών, εξαιρουμένου του Πάπα.
Οσο για την πρόσφατη ιστορία αυτού του τόπου, Αύγουστο του 2015 μπήκαμε στο οδυνηρό, αλλά εν πολλοίς αναπόφευκτο τρίτο Μνημόνιο, Αύγουστο όμως του 2018 βγήκαμε από τα μνημόνια. Επιτυχία που πρέπει να αναγνωρίζεται στην κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία ο λαός εμπιστεύτηκε για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015, αναγνωρίζοντας τη μάχη που έδωσε με τους δανειστές-εταίρους της Ελλάδας.
Για την ανθρωπότητα, μήνα Αύγουστο καταγράφηκαν οριακές τραγωδίες, κυρίως τα πυρηνικά ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, 6 και 9 Αυγούστου 1945, διά των οποίων ο κόσμος εισήλθε στην πυρηνική εποχή, αποκτώντας πρώτη φορά την ικανότητα της πλήρους αυτοκαταστροφής της. Μετά ήρθε η σκοτεινή περίοδος του ψυχρού πολέμου.
Οποια σχολή σκέψης και αν ακολουθεί κανείς, η πικρή αλήθεια είναι ότι η κατάσταση για τους λαούς του κόσμου είναι άκρως ανησυχητική, με απρόβλεπτες συνέπειες όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αρα, όλοι οφείλουμε να απαιτούμε έστω ανακωχή στον πόλεμο αυτό και όχι να ευχόμαστε να επικρατήσει στο τέλος ο ένας ή ο άλλος των άμεσα εμπλεκομένων.
Τούτο τον Αύγουστο, στην Ελλάδα σαρώνει η ακρίβεια, που πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, η κοινωνία μας ζει ακόμα ένα σοκ μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου ότι δεν υπήρξαν υποκλοπές, ενώ το έγκλημα είχε παραδεχτεί ο πρωθυπουργός, αποπέμποντας τον διευθυντή του γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον αρχηγό της ΕΥΠ, δικής του επιλογής. Κυριολεκτικά τυφλή, αλλά και κουφή η Δικαιοσύνη. Βόηθα Παναγιά τους κοινωνικά αδύνατους που τη θέλουν ασπίδα τους!
Τέλος, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα του φετινού Αυγούστου βρίσκεται μακριά από την πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Χωρίς πνοή και καμιά πρωτοβουλία στη διεθνή σκηνή και ας λέει ο πρωθυπουργός ότι εργάζεται για νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, όπου η Δεξιά δεν είχε ποτέ καλές επιδόσεις, εναντιούμενη παλαιότερα και στην αδέσμευτη πολιτική Μακάριου.
*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας