Ελεύθερη, λογοτεχνική απόδοση
Πισθέταιρος: Τι γίνεται με το τείχος της νέας εναέριας πόλης μας. Της Νεφελοκοκκυγίας. Που είναι ο Αγγελιοφόρος να μας ενημερώσει;
Αγγελιοφόρος: Έρχομαι, φτάνω, έφτασα. Πισθέταιρε που είσαι; Εκεί που είσαι χάνεσαι κι εκεί που φεύγεις είσαι. Πουλάκι έγινες κι εσύ πολίτη Αθηναίε;
Πισθέταιρος: Μίλα μου βρε πολυλογά και πες μου τι συμβαίνει με τα μπεντένια, τα τειχιά, της νέας μας της πόλης.
Αγγελιοφόρος: Θα τρελαθείς όταν το δεις το νέο μας το τείχος. Είναι τόσο φαρδύ και ευρύχωρο που μπορούν άνετα να κυκλοφορούν σε αντίθετες πορείες δυο μεγάλα άρματα. Ακόμα και ο Δούρειος Ίππος χωρά στο “δρόμο” πάνω στα τείχη.
Πισθέταιρος: Ω μα τον Ηρακλή τι μου λες τώρα;
Αγγελιοφόρος: Δυσθεώρητο είναι το τείχος. Πανύψηλο. Εγώ ο ίδιος μέτρησα το ύψος του και είναι εκατό οργιές (περίπου100 μέτρα.).
Πισθέταιρος: Μα τον Ποσειδώνα! Τόσο ψηλό. Απόρθητο θα είναι. Ποιοι κτίστες το οικοδόμησαν;
Αγγελιοφόρος: Τα πουλιά το κτίσανε. Μεγάλοι τεχνίτες τα πουλιά φίλε. Μόνο πουλιά εργάστηκαν στο κτίσιμο. Κανείς άνθρωπος. Ούτε Αιγύπτιος μάστορας της πέτρας, ούτε άλλος λιθουργός, ούτε μαραγκός. Όλα τα έκαναν τα πουλιά. Ράμφη, πόδια και φτερά μας κτίσανε τα τείχη. Τα πουλιά είναι ειδικευμένα στο κτίσιμο. Για κοίτα τις θαυμαστές φωλιές τους. Στο ξαναλέω φίλε. Μόνο πουλιά δούλεψαν. Από τη Λιβύη φτάσανε τριάντα χιλιάδες Γερανοί. Είχαν καταπιεί πέτρες και τις έφεραν εδώ για το κτίσιμο των θεμελίων του τείχους της Νεφελοκοκκυγίας. Θεμέλια στο αέρα. Αυτές τις πέτρες, τους λίθους από τη Λιβύη, τους παρελάμβαναν εδώ τα πουλιά κρέκες ( ορτυκοσούρτες) και τις λάξευαν με τα μεταλλικά σκληρά τους ράμφη όπως τα ράμφη των Στυμφαλίδων ορνίθων. Γερά θεμέλια όπως τα θεμέλια του Παρθενώνα πριν μισό αιώνα. Όλα τα συστήματα δόμησης θα τα δεις στο τείχος. Κυκλώπεια, Λέσβια, πολυγωνικά, ισόδομα, ψευδο - ισόδομα.. Όλων των ειδών τους λίθους θα τους βρεις εδώ, σ` αυτό το τείχος: Πωρόλιθους, ακτίτες, μάρμαρα, λατύπες, κροκάλες, αργοί λίθοι για γεμίσματα και λαξευμένοι για τις όψεις. Υπάρχουν όλα τα χρώματα που λαμποκοπούν στον ήλιο, ιδιαίτερα μετά από βροχή. Μεγάλη τεχνική τελειότητα αφού συναρτήθηκε με τις μορφολογικές προθέσεις των πουλιών – κτιστών. Ένα σύνολο ισχυρό, ισορροπημένο και αρμονικό. Εφάρμοσαν και πολλούς νεωτερισμούς.
Δέκα χιλιάδες πελαργοί έφτιαχναν τούβλα. Το νερό το έφερναν Χαραδριοί (1) και άλλα ποταμίσια πτηνά. Τη λάσπη την κουβαλούσαν οι Ερωδιοί με πηλοφόρια που τα γέμιζαν οι Χήνες με τα παλαμωτά – κουταλάτα πόδια τους. Οι πάπιες ανέλαβαν τις μεταφορές των τούβλων και πίσω τους σμήνη χελιδονιών, σαν παιδάκια που παίζουν, κουβαλούσαν λάσπη στο ράμφος τους για να κτιστούν τα τούβλα που έφερναν οι πάπιες.
Πισθέταιρος: Τι θαύματα έγιναν με τα πόδια των πουλιών! Πόσες δύσκολες οικοδομικές εργασίες χωρίς να πληρώσουμε κανέναν εργάτη! Δεν ξοδέψαμε ούτε μία δραχμή. Αλλά για πες μου Αγγελιοφόρε, τις ξυλοδεσιές ποιος τις έφτιαξε;
Αγγελιοφόρος: Οι πελεκάνοι. Άριστοι μαστόροι. Αυτοί λάξευσαν και τους λίθους των πυλών και τους λίθους των φρυκτωριών, των απαραίτητων στα κάστρα ψηλών πύργων. Όσο σκάλιζαν οι χτύποι μοιάζανε με τη μουσική των θορύβων του θεού Ίακχου σε ναυπηγείο ή σε εργοτάξιο που χτίζουν μαστόροι ένα ναό ή ένα θέατρο.
Σημειώσεις
--Πρωταγωνιστούν: Ευελπίδης, Πισθέταιρος, Χορός, Έποπας, πτηνά..Εμφανίζονται ( Guest stars): Ποσειδών, Ηρακλής, Προμηθέας..
-Αρχαία λέξη κτίστης, (από το ρήμα κτίζω), δημιουργός, ιδρυτής.
- Οι πέτρες και τα πουλιά είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους. Λέμε: Πετροχελίδονο, πετροκότσυφας, πετρίτης, μαυροπετρίτης, πετροπέρδικα (πού `σαι πετροπερδικά μου που πετάς στα όνειρά μου, Ψαραντώνης, Κουνάλης). Η πετροκοιλιά στις όρνιθες (κότες) είναι γεμάτη πετραδάκια. Οι νοικοκυρές διώχνουν τα πετραδάκια και ψήνουν τις πετροκοιλιές που είναι πολύ νόστιμες όπως και να μαγειρευτούν.
-Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη και της ουτοπίας διδάχτηκαν το 414 π. Χ. στην Αθήνα του « απράγμονα τόπου», της παρακμής, του Πελοποννησιακού πολέμου, του λιμού, της πολιτικής κατάπτωσης, της διαπλοκής, της δικομανίας..
-Κάλλιστον έργον και μεγαλοπρεπέστερον γράφει ο Αριστοφάνης στους Όρνιθες στο στίχο 1125. Αναφέρεται στα τείχη και στο «δρόμο» πάνω στα τείχη της φανταστικής πολιτείας των πουλιών Νεφελοκοκκυγίας.
-Δύο άρματε ίππων υπόντων μέγεθος όσον ο Δούριος. Στ. 1127 – 1128.
-Εκατοντορόργυιον. στ. 1131. Εκατό οργιές. Αναφέρεται στο ύψος των τειχών της Νεφελοκοκκυγίας.
-Ουκ Αιγύπτιος πλινθοφόρος, ου λιθουργός, ου τέκτων.. στ. 1134. Ούτε Αιγύπτιος λιθοκόπος, ούτε λυθουργός, ούτε μαραγκός εργάστηκαν στα τείχη. Μόνο πουλιά.
-Τρισμύριοι: Τριάντα χιλιάδες. ( μυριάς = 10000).
Ο Αριστοφάνης αναφέρει για τους πελεκάνους: Τέκτονες σοφώτατοι πελεκάντες.
(1). Χαραδριός: κιτρινωπό πουλί που ζει σε χαράδρες. Επιστημονικό όνομα Charadrius oedicnemus
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στην Ειρήνη και στον Κωνσταντίνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας