Κάποιοι ήδη κινδυνολογούν στην Αθήνα, μεταξύ άλλων και αριστεροί, για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της διαδικασίας ειρήνης στην Κύπρο, που είναι σε ακινησία από το 2017 και το ελπιδοφόρο Κραν Μοντανά. Φοβάμαι ότι προσεγγίζουν το Κυπριακό, όχι από τη σκοπιά των συμφερόντων της Κύπρου ως συνόλου, αλλά ελλαδοκεντρικά, ενώ από το 1960 η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, που η επιβίωσή του σε βάθος χρόνου εξαρτάται από την ισότιμη συνύπαρξη των δύο κύριων εθνικών κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θυμίζω ότι οι πρώτοι απέρριψαν «πανηγυρικά» το σχέδιο Ανάν, ενώ οι δεύτεροι το ενέκριναν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Δυστυχώς, τα σημερινά δεδομένα δεν ευνοούν την εκπόνηση νέου σχεδίου Ανάν, προφανώς κύριο εμπόδιο είναι η γραμμή Ερντογάν - Τατάρ, αλλά έχω την αίσθηση ότι μεγάλα ελληνοκυπριακά συμφέροντα βολεύονται με τη σημερινή de facto διχοτόμηση και δεν θέλουν λύση του Κυπριακού. Στα συμφέροντα αυτά, που έχουν και διεθνείς διασυνδέσεις, απευθυνόταν ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004 όταν απέρριπτε το σχέδιο Ανάν, δηλαδή σχέδιο του ΟΗΕ, με την περιβόητη φράση «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα».
Ηθελε να πει «δεν θα μοιραστούμε το κράτος με τους Τουρκοκύπριους, η νομή και της επικείμενης ένταξής μας στην Ε.Ε. θα είναι δική μας, με τους Τουρκοκύπριους σε απομόνωση και εύκολη λεία της Αγκυρας». Αν και ηρωοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν επανεξελέγη για δεύτερη θητεία, καθώς το ΑΚΕΛ διεκδίκησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λογαριασμό του με τον Δημήτρη Χριστόφια.
Η εξέλιξη αυτή απέδειξε ότι χωρίς το ΑΚΕΛ ο Παπαδόπουλος δεν θα πέρναγε την απορριπτική γραμμή για το σχέδιο Ανάν. Αρα, η μη επανεκλογή του το 2008, που κάποιοι στην Ελλάδα υμνούσαν, ήταν ένα είδος αυτοκριτικής για την απόρριψη του πιο σφαιρικού σχεδίου λύσης του ΟΗΕ, με σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του κατοχικού στρατού, καθώς και επιστροφής εδαφών μέχρι 10-11% με πρώτες τις περιοχές Αμμοχώστου και Μόρφου.
Αν είχε εφαρμοστεί και τηρηθεί το σχέδιο Ανάν, που θα μπορούσε να βελτιωθεί με την Κύπρο ολόκληρη εντός της Ε.Ε., από το 2018, στο νησί της Αφροδίτης δεν θα υπήρχε κατοχικός στρατός, παρά μόνο δυνάμεις ασφαλείας από Ελλάδα και Τουρκία, 950 Ελλαδίτες οπλίτες και 650 εκ Τουρκίας.
Το μεγάλο επίτευγμα της Κύπρου προ 20ετίας ήταν η ένταξη του συνόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας -των κατεχόμενων συμπεριλαμβανομένων- στην Ε.Ε., επιλογή που συνιστά και το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αναγνώριση δεύτερου κράτους στην Κύπρο. Αρα η άνοιξη του 2004 χάθηκε κατά το ήμισυ για το νησί της Αφροδίτης!
*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας