Υακίνθεια 2024: Σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου, αύριο και μεθαύριο.
Σύνδεσμος: https://www.voltarakia.gr/daily-photos/item/16480-yakintheia-2024-to-programma-ton-ekdiloseon
Ο Γιώργης Δραμουντάνης ( Λουδοβίκος των Ανωγείων) είναι δημιουργός γιατί έχει μνήμη και την σέβεται ως μνημείο, είναι ζωγράφος γιατί η ζωγραφική του διώχνει τη σκόνη της καθημερινότητας, είναι ποιητής όταν στοχάζεται τις ιστορίες του και τα λόγια των τραγουδιών του και είναι μουσικός απόφοιτος της Κληρονομικής, Άυλης, Πατροπαράδοτης Ανωτάτης Μουσικής Σχολής Ανωγείων. Είναι ραψωδός γιατί είναι Έλληνας και συνεχίζει την παράδοση των ραψωδών που πάντα υπήρχαν στον ελληνικό λαό. Και με τον ορισμό του ραψωδού είναι ραψωδός γιατί κάνει ακριβώς ότι κάνει ο αρχαίος ραψωδός: Ονειρεύεται, στοχάζεται, μετατρέπει τους στοχασμούς σε ποίηση, την ντύνει με μουσική, παίζει ως βιρτουόζος επιδέξιος, δεξιοτέχνης το μαντολίνο και τραγουδά. Γιατί όμως τους χαρισματικούς αυτούς καλλιτέχνες τους λέμε τραγουδοποιούς αφού υπάρχει η μοναδική αρχαία λέξη ραψωδός;
-Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων είναι ο εμπνευστής, και ο ιδρυτής των «Υακινθείων» εδώ και 25 χρόνια. Γίνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου κάθε χρόνο.
-Ο Λουδοβίκος είναι πολίτης των Ανωγείων άρα είναι πολίτης της Κρήτης, της Ελλάδας και του σύμπαντος κόσμου.
-Στον χώρο των Υακινθείων, κοντά στο Μινωϊκό Ανάκτορο της Ζωμίνθου, ο Λουδοβίκος έκτισε μια πέτρινη εκκλησία, τον Άγιο Υάκινθο, που ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος.
-Στον ίδιο χώρο δόμησε και πέτρινο θέατρο για τις συναυλίες των Υακινθείων.
Ο Μάνος Χατζιδάκις για τον Λουδοβίκο των Ανωγείων: Ποτέ δεν έπαψε να ζωγραφίζει, να διανοείται να συνθέτει, και να ερωτεύεται.
Να θυμηθούμε τον θεόπνευστο Φήμιο.
Αφιερώνω στον σώκαιρο μου και συμπατριώτη το παρακάτω απόσπασμα από την Οδύσσεια του Ομήρου σε ελεύθερη δική μου απόδοση.
Το απόσπασμα δείχνει την εκτίμηση και το σεβασμό που είχαν οι αρχαίοι στους θεόπνευστους, αυτοδίδακτος καλλιτέχνες.
Ο μουσικός - αοιδός Φήμιος είναι αυτοδίδακτος, θεοδίδακτος, θεόσοφος.
Ο φημισμένος Φήμιος ήταν αοιδός στο ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Όταν σκότωσε τους πονηρούς Μνηστήρες ο Οδυσσέας άφησε τελευταίο τον αοιδό Φήμιο. Είχε θυμώσει μαζί του γιατί διασκέδαζε με την υπέροχη μουσική του και την ποίηση του τους δολερούς Μνηστήρες. Αποφάσισε να τον τιμωρήσει αφαιρώντας του τη ζωή
Οδύσσεια. Ραψωδία χ`.
Ώσπου στον Φήμιο μπροστά έφτασε ο Οδυσσέας. Ήτανε ο τραγουδιστής του παλατιού ο βάρδος που οι Μνηστήρες πίεζαν να τους διασκεδάζει, να παίζει και να τραγουδά, χωρίς την θέληση του. Ο Φήμιος γονάτισε και λέει του Οδυσσέα. «Σπλαχνίσου με και σώσε με, αφέντη, βασιλιά μου. Μη με σκοτώσεις άρχοντα γιατί δεν τραγουδάω με τη δική μου θέληση στους άδικους Μνηστήρες, εκείνοι μ` αναγκάζουνε να τους διασκεδάζω. Εγώ για όλους τραγουδώ, για τους θνητούς ανθρώπους και τους αθάνατους θεούς, και σκέψου Οδυσσέα, πως είμαι αυτοδίδακτος, και όλα όσα ξέρω τα βάζουν μέσα μου οι θεοί που όλα τα γνωρίζουν. Θεόπνευστη, μπορείς να πεις, πως είναι η μουσική μου και τα τραγούδια μου μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας. Είμαι θεόσοφος εγώ και άπειρα στο νου μου, τραγούδια βάλανε οι θεοί. Και τώρα βασιλιά μου μόνο για σε θα τραγουδώ, και τις χορδές θα παίζω της λύρας της γλυκόλαλης που τις καρδιές ευφραίνει και ησυχάζει κι ηρεμεί τη δύσκολη ζωή μας. Για όλα αυτά λυπήσου με, τη ζήση μη μου πάρεις.».
Μουσικά έργα του Λουδοβίκου.
-Μοιρολόγια, έκδ. 1985, Minos EMI.
-Ο Ερωτας στην Κρήτη είναι μελαγχολικός, έκδ. 1988.
- Ο Χαΐνης, έκδ. 1990.
-Το μεϊντάνι, έκδ. 1993.
- Χαρματούσα, έκδ. 1995.
- Πύλη της άμμου, έκδ. 1997.
-Λουδοβίκος των Ανωγείων, έκδ. 1998.
-The colours of love, έκδ. 1999.
-Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι, έκδ. 1999, Lyra.
-Τέσσερις δρόμοι για τον ερωτόκριτο, έκδ. 2000, Lyra.
- Άνοιξα μανταρίνι και σε θυμήθηκα, έκδ. 2001.
-Ένα γράμμα στον πατέρα μου, έκδ. 2003.
- Γιορτή των ανέμων, έκδ. 2003, Lyra.
- Η τέχνη του γέλιου με αγνά υλικά, έκδ. 2004, Μετρό.
-Μπιτ Παζάρ, έκδ. 2004.
-Το μεϊντάνι, έκδ. 1993.
-Γκρεμό δεν έχουν τα πουλια, έκδ. 2006, Lyra.
- Ποια πάθη από τον έρωτα, Lyra, έκδ. 2008.
-Τραγούδια και άλλα ξωτικά, έκδ. 2009.
- Το τελευταίο τραγούδι, έκδ. 2009.
-Το βλέμμα θέλει δύο "Μι", έκδ. 2014.
*Αρχιτέκτων, ιστορικός Τέχνης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας