Σκηνή πέμπτη: Λονδίνο, 24 Ιουνίου 2024. Αποφυλακίζεται ο Τζούλιαν Ασάνζ (έστω υπό όρους).
Σκηνή τέταρτη: Λονδίνο, 11 Απριλίου 2019. Ο Ασάνζ εκδιώκεται από την πρεσβεία και συλλαμβάνεται αμέσως από τη βρετανική αστυνομία, που θα τον οδηγήσει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, νοτίως του Λονδίνου, σε σκοτεινό υπόγειο κελί, όπου ο Ασάνζ θα κρατηθεί σε απομόνωση εν όψει έκδοσης στις ΗΠΑ.
Σκηνή τρίτη: Λονδίνο, 19 Ιουνίου 2012. Πρεσβεία Ισημερινού. Ο Ασάνζ ζητάει άσυλο για να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τον δικάσουν σε μια δίκη με διαδικασία στερήσεως δικαιωμάτων υπεράσπισης και θα τον φυλακίσουν, κατά τα εκεί προβλεπόμενα, για τα 175 προσεχή χρόνια!
Σκηνή δεύτερη: Αφγανιστάν, 2007. Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ ρίχνουν βόμβες 30 τόνων σε ένα συγκρότημα όπου πίστευαν ότι κρυβόταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν. Ντόπιοι ανέφεραν ότι 300 άμαχοι σκοτώθηκαν. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν ανέφερε το γεγονός. Το 2011 το αποκάλυψαν τα WikiLeaks.
Σκηνή πρώτη: Βαγδάτη, 12 Ιουλίου 2007. Δύο ελικόπτερα Απάτσι των ΗΠΑ βάλλουν κατά 15 άμαχων Ιρακινών εν μέση οδώ. Τα κορμιά πέφτουν και τα πληρώματα γελούν σαν να έπαιζαν βιντεογκέιμ. Οι δύο εκ των αμάχων, Αραβες κι αυτοί, ήταν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και κρατούσαν στα χέρια τους κάμερες. Οι δύο κάμερες φάνηκαν σαν όπλα, είπαν αργότερα οι Αμερικανοί (όποιος δει το βίντεο θα καταλάβει ότι πρέπει να είσαι υπό την επήρεια ναρκωτικών για να εκλάβεις αυτά τα δύο μαύρα αντικείμενα ως όπλα και την ομάδα των 15 φανερά άοπλων ως τρομοκράτες). Το βίντεο των WikiLeaks, υπό τον τίτλο «Παράπλευρη δολοφονία», αποκάλυψε, το 2010, τι ακριβώς συνέβη.
Γράφαμε στις 29/4/2022: «Πώς κατέληξαν δύο δεκαετίες αμερικανικής κατοχής του Αφγανιστάν, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με τους Ταλιμπάν να κερδίζουν μια εύκολη νίκη τον Αύγουστο του 2021; Το 2011, ο Τζούλιαν Ασάνζ ξεσκέπασε την αλήθεια μέσα από ένα σύνολο εγγράφων που αποκάλυπταν, πρώτον, την τυραννική πολιτική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, δεύτερον, ότι πίσω από τη συνέχιση του πολέμου στόχος ήταν να ξεπλυθούν πολλοί από τις φορολογικές βάσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης μέσω του Αφγανιστάν (και πίσω ξανά στα χέρια της ελίτ της διεθνούς ασφάλειας)».
Τάρικ Αλι, Πακιστανο-βρετανός συγγραφέας, δημόσιος διανοούμενος: «Αμερικανοί βομβαρδίζουν ιρακινές οικογένειες εντελώς αθώες, γελούν και καταγράφονται να τις σκοτώνουν. Λοιπόν δεν είναι αστείο για τα εκατομμύρια που έχουν σκοτωθεί στον αραβικό κόσμο από την αρχή του πολέμου. Ο Ασάνζ είναι ήρωας».
Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία: «Ο Ασάνζ έχει πληρώσει ένα πολύ πολύ υψηλό τίμημα για την απόφαση ζωής να αποκαλύψει την αλήθεια. Είναι η πίστη του ότι εκθέτοντας τις αλήθειες μπορείς να σώσεις ζωές, να σταματήσεις πολέμους και να βεβαιώσεις ότι οι δημοκρατίες λειτουργούν σωστά όταν υποχρεώνουν όλους τους δημόσιους λειτουργούς, εκλεγμένους ή μη, σε δημόσια λογοδοσία. Οι πληροφορίες του αποκάλυψαν την ανεντιμότητα γύρω από τους ισχυρισμούς για το Ιράκ με πληροφορίες για τους αριθμούς των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από “φίλια” πυρά στο Ιράκ αλλά και τους κινδύνους της ιδέας του στρατολογημένου δημοσιογράφου, τοποθετημένου σε ένα αεροπλανοφόρο, σταλμένου για να αναπαραχθεί αυτό που αρέσει στον στρατό».
Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών, φίλος του Ασάνζ: «Πέρασα μια μεγάλη νύχτα με τον Τζούλιαν στην πρεσβεία του Ισημερινού, όταν με κάλεσε να τον βοηθήσω να αποκρυπτογραφήσει αξιωματούχους του ΔΝΤ. Εχοντας περάσει πολύ καιρό τον προηγούμενο χρόνο διαπραγματευόμενος μαζί τους, ακούγοντάς τους τώρα σε εκείνη την κασέτα, που είχε προμηθευτεί ο Τζούλιαν μέσω των WikiLeaks, μπορούσα να ακούσω τους ίδιους ακριβώς αξιωματούχους να συμφωνούν ουσιαστικά με όλα όσα τους έλεγα, αποκαλύπτοντας ότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι διέπραττε εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού».
Εντουαρντ Σνόουντεν, o άνθρωπος που αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο όλοι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούμαστε (και που ζήτησε άσυλο σε 20 ευρωπαϊκές χώρες και τελικά άσυλο του έδωσε η Ρωσία): «Το 2013, όταν αποκάλυψα τα στοιχεία της μαζικής παρακολούθησης από τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, και όταν οι εφημερίδες όλων αυτών των χωρών άρχισαν να τα δημοσιεύουν, μια από τις εφημερίδες, ο Guardian, που κατείχε επίσης το υλικό, προσεγγίστηκε από το βρετανικό κράτος που είπε “κάνατε αρκετά, τώρα είναι ώρα να σταματήσετε!”.
Οι πράκτορες του βρετανικού κράτους πήγαν στον Guardian, κατέστρεψαν φορητούς υπολογιστές, σταθερούς υπολογιστές, χρησιμοποίησαν καταστροφείς. Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα πτοείτο ποτέ από τέτοια».
Σημ: Οι δηλώσεις από τo Belmarsh Tribunal που οργάνωσε το διεθνές κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης του Ασάνζ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας