Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 32.4°
2 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.7° 29.6°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 29.4°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
32.4° 30.9°
2 BF
45%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 28.5°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 32.6°
2 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 32.7°
1 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.8°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.4°
2 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
3 BF
79%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
31.9° 30.9°
2 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 32.8°
2 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.2°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 33.2°
2 BF
27%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.3° 28.8°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 29.2°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
evroekloges ekloges kalpi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo / Yorgos Karahalis

Το Κέντρο της Κεντροαριστεράς

Ποιες ιδέες αντιπροσωπεύουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι πάλαι ποτέ «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις»; Η ευρύτερη «δημοκρατική» και «ανανεωτική» παράταξη, η παράταξη της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αντιμετωπίζει σήμερα ταυτοτικό πρόβλημα. Τι ακριβώς είναι στις μέρες μας η Κεντροαριστερά; Πόσο κεντρώα, πόσο αριστερή, αλλά, κυρίως, πόσο πρεσβεύουσα ή αποστρεφόμενη τις αρχές ενός ακραίου κέντρου; Πόσο αυτό το ακραίο κέντρο υποβάλλει στη σύγχρονη Κεντροαριστερά τη μία και μοναδική συνταγή του θατσερικού ΤΙΝΑ («There is No Alternative/Δεν Υπάρχει Εναλλακτική!»);

Σίγουρα, το να έχεις στην προμετωπίδα σου σύνθημα το «Εγώ μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη!» είναι ετεροπροσδιορισμός, παραδοχή ανεπάρκειας ιδεών, παραδοχή ήττας πριν καν δοθεί η μάχη. Γεγονός είναι ότι η διεκδίκηση της εξουσίας ενώνει, όμως μια τέτοια ένωση δεν διαρκεί πολύ και, κυρίως, δεν αρκεί για να κερδίσεις τον πολιτικό σου αντίπαλο. Ο κόσμος σε ρωτάει: Τι θα την κάνεις την εξουσία, αν την κατακτήσεις; Γιατί τη θέλεις την εξουσία; Για να γίνεις καλύτερος από τον Μητσοτάκη σε κάτι που ήδη κάνει καλά ο Μητσοτάκης; (Το «Εγώ ξέρω καλύτερα αγγλικά από τον Μητσοτάκη!» δεν αρκεί.)

Γεγονός είναι ότι το εσωτερικό και των δύο κομμάτων σπαράσσεται πλέον από διαφωνίες ως προς τα πρόσωπα που θα ηγηθούν, υπόρρητα δε, με ένα τεράστιο χάσμα χωρισμού, ως προς τα μεγάλα θέματα του πολέμου και της ειρήνης. Και στα δύο κόμματα υπάρχουν υπο-κόμματα υπέρ του πολέμου και κατά του πολέμου, υπέρ Ζελένσκι και κατά, υπέρ Νετανιάχου και κατά, υπέρ Χαμάς και κατά, υπέρ συμμαχιών με την ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά του πολέμου και κατά, υπέρ των εξοπλισμών και κατά των εξοπλισμών.

Τα διαλυτικά αποτελέσματα της ταυτοτικής ασάφειας και του ενδοκομματικού σπαραγμού φαίνονται στην ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπολίτευσης στις πολεμικές πρωτοβουλίες Μητσοτάκη – που, ξαναγράφουμε, δεν είναι αποφάσεις μιας κυβέρνησης αλλά μιας μονοπρόσωπης εξουσίας ενός πρωθυπουργού. Ουδέποτε ζητήθηκε μια σοβαρή κοινοβουλευτική λογοδοσία για την από 15/10/2021 αυθαίρετη στρατιωτική μας παρουσία στην Αραβική χερσόνησο και σε σχέση με τα εκεί διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου εκ μέρους των συμμάχων Σαουδικής Αραβίας και λοιπών εμιράτων. Ουδέποτε ερωτήθηκε σοβαρά ο υπουργός Αμυνας για την αποστολή όπλων της αεράμυνας των νησιών μας στην Ουκρανία. Για τις δεκάδες συμφωνίες και τους δεκάδες εναγκαλισμούς με τη σημερινή ακροδεξιά του Ισραήλ (εναγκαλισμούς, βέβαια, είχαμε και επί ΣΥΡΙΖΑ).

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να είναι, όπως και της κυβέρνησης, μονοπρόσωπη. Πολιτική του προσώπου που από την αρχή έδειξε απαρέσκεια στις συλλογικές διαδικασίες, με την περίφημη «αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό». Το ότι η αδιαμεσολάβητη σχέση –που ενίοτε σημαίνει κατάργηση συλλογικών οργάνων και δημοκρατίας– είναι ίδιον αυταρχικών ηγετών και δικτατόρων δεν φαίνεται να απασχολεί τον εξ Αμερικής μαθητευόμενο (που προ ολίγων ετών αρθρογραφούσε υπέρ Μητσοτάκη στον «Εθνικό Κήρυκα» των ΗΠΑ).

Στον έτερο κεντροαριστερό πόλο βαραίνει ο λόγος του γίγαντα της πολιτικής Κωνσταντινόπουλου, που την επομένη των εκλογών αμφισβήτησε τον αρχηγό του, ενώ ποτέ δεν έκρυψε τη βαθιά αποστροφή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι οι προαναφερθέντες γίγαντες, Κασσελάκης, Κωνσταντινόπουλος, έχουν ταχθεί υπέρ της πολεμικής μας εμπλοκής στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ παραμένουν αδιάφοροι και άφωνοι για την επί δυόμισι χρόνια ενεργό στρατιωτική μας παρουσία στη σύμμαχο Σαουδική Αραβία με την ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ και τους 150 Ελληνες αξιωματικούς.

ΥΓ. 1: Μια παλιά ιστορία από την οποία οι αριστεροί δεν διδάχθηκαν: Οι αριστεροί, μετά από χρόνια αγώνων για αξίες και ιδανικά, βρίσκονται υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τον εξευτελισμό των μέχρι χθες συντρόφων τους, ανήμποροι να αντιδράσουν μέσα στις πολλές αντιφάσεις και αλληλοκατηγορίες που έχουν προηγηθεί. Εχουν πει τόσα εναντίον των προγεγραμμένων, ώστε να μην μπορούν, όταν έρχεται η δική τους προγραφή, παρά να αποδεχθούν ενοχή (Παρατηρούμε πάντως ότι τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις αρχηγικές απειλές και αυθαιρεσίες καθαιρέσεων είναι ενεργότερα των αντίστοιχων του ΣΥΡΙΖΑ).

ΥΓ. 2: Ακραίο κέντρο, κατά τον Tariq Ali, Πακιστανο-βρετανό ιστορικό, συγγραφέα, σκηνοθέτη και δημόσιο διανοούμενο: «Υπάρχει σήμερα μια μορφή κυβέρνησης, που αποκαλώ ακραίο κέντρο, το οποίο κυβερνά μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και περιλαμβάνει Αριστερά, Κεντροαριστερά, Κεντροδεξιά και κεντρώα κόμματα. Ενα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα οι νέοι, αισθάνεται ότι η ψήφος δεν κάνει καμία διαφορά. Το ακραίο κέντρο διεξάγει πολέμους, είτε για δικό του λογαριασμό είτε για λογαριασμό των ΗΠΑ. Υποστηρίζει τα μέτρα λιτότητας και υπερασπίζεται την παρακολούθηση ως απολύτως αναγκαία κατά της τρομοκρατίας, χωρίς ποτέ να αναρωτιέται γιατί συμβαίνει αυτή η τρομοκρατία – το να θέσει κανείς αυτό το ερώτημα είναι σχεδόν σαν να είναι τρομοκράτης ο ίδιος» (Tariq Ali, 2022, «Churchill», London: Verso).

*Οικονομολόγος, διεθνολόγος (PhD)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Κέντρο της Κεντροαριστεράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας