Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.0°
4 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
32.5° 28.0°
1 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
32.6° 29.0°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
0 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
33.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αίθριος καιρός
27°C
31.0° 27.3°
1 BF
22%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
0 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 33.0°
1 BF
22%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 28.8°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.5°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.3° 26.8°
5 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.0°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
1 BF
59%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
32.7° 31.2°
2 BF
19%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 28.3°
2 BF
37%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 27.7°
2 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
26%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
constantinos compos - antoni blinken
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κωνσταντίνος Κόμπος και Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ | AP Photo/Jacquelyn Martin

Κύπρος – ΗΠΑ: «Προβλεπτοί και αξιόπιστοι» εταίροι

Σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης επενδύει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, βάζοντας δικές του ιεραρχήσεις. Το φθινόπωρο θα γίνει η πρώτη διμερής συνάντηση στην Κύπρο στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν και Κωνσταντίνο Κόμπο. Αυτός ο στρατηγικός διάλογος αφορά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, οι επενδύσεις, οι σχέσεις των πολιτών. Τίποτα όμως για τα συγκεκριμένα ζωτικά ζητήματα, την επίλυση του Κυπριακού!

ΑΝΑΛΥΣΗ*

Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ένας κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ανέγνωσε το στρατηγικό βάθος των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το πρίσμα της επίλυσης του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Με την πεισματική, αλλά και πειστική διπλωματία της Ελλάδας, ο Χόλμπρουκ συνέδεσε την προοπτική ειρήνης παράλληλα με την περαιτέρω πρόσδεση της Τουρκίας στην Ε.Ε. Οι ΗΠΑ στήριξαν επί σειρά ετών τις πιο κομβικές αποφάσεις στην Ε.Ε. που αφορούσαν την Κύπρο, παράλληλα με την επιτάχυνση των προσπαθειών του ΟΗΕ. Ολα συνέπλεαν στον ίδιο στρατηγικό στόχο που όλοι κατανοούσαν και τον εξέφρασε ο Χόλμπρουκ σε συνέντευξή του στην «Ουάσινγκτον Ποστ» (1995): σταθερότητα και συνεργασία, κατά το πρότυπο της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης για Ελλάδα-Τουρκία και επίλυση και συμφιλίωση εντός Ε.Ε. για τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Στρατηγικός διάλογος;

Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε., αλλά το σχέδιο ειρήνης εδώ και 20 χρόνια έμεινε ορφανό. Σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης επενδύει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, βάζοντας δικές του ιεραρχήσεις. Το φθινόπωρο θα γίνει η πρώτη διμερής συνάντηση στην Κύπρο στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν και Κωνσταντίνο Κόμπο. Αυτός ο στρατηγικός διάλογος αφορά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, οι επενδύσεις, οι σχέσεις των πολιτών. Τίποτα όμως για τα συγκεκριμένα ζωτικά ζητήματα, την επίλυση του Κυπριακού!

Η είδηση συνοδεύτηκε με διάφορες ασαφείς και δυσκολονόητες διακηρύξεις. Η Κύπρος καθίσταται «προβλέψιμος, σταθερός και αξιόπιστος εταίρος» για τις ΗΠΑ, υποστήριξε ο Κύπριος πρόεδρος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ιστορική» την εν λόγω συμφωνία (18/6).

Ρωσία τέλος!

Το Politico αποκάλυψε (16/6) μια στιχομυθία που είχε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης με Αμερικανούς αξιωματούχους που βρέθηκαν στην Κύπρο: «Βλέπετε την Κύπρο ως ένα πρόβλημα, αλλά αυτό είναι λάθος! Θα πρέπει να δείτε την Κύπρο ως μια λύση…». Το ρεπορτάζ του Politico υπογράφει ένας αρθρογράφος του, ο Ivo Daalder, που διετέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ (2009-13) και μοιάζει πολύ καλά πληροφορημένος για τις κυπριακές θέσεις. Οι θέσεις αυτές συνοψίζονται ως εξής: Με κάθε ευκαιρία ο Χριστοδουλίδης να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του από τις ΗΠΑ ότι η προνομιακή μεταχείριση που τύγχανε η Μόσχα από τη Λευκωσία έχει τερματιστεί: τέλος στη μεταφορά των ρωσικών δισ. ευρώ μέσα από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, τέλος στον διαμοιρασμό χρυσών διαβατηρίων σε Ρώσους ολιγάρχες, τέλος στην παραχώρηση διευκολύνσεων στη Ρωσία σε κυπριακά λιμάνια…

Ζεστό χρήμα

Δεν πάει πολύς καιρός που η κυπριακή κυβέρνηση έκανε κανονικά το… πλυντήριο στους Ρώσους για να διασφαλίσει τη ροή «ζεστού χρήματος» και μικρο-εξυπηρετήσεων από τη Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκωσία, με πιο προβεβλημένο μέχρι πρόσφατα τον Στανισλάβ Οσάτσι (2014-2022), πρώην στέλεχος της KGB, περιφερόταν σε κομματικά γραφεία. Στα κυπριακά ΜΜΕ μιλούσε ως… κυβερνήτης που εξέδιδε διατάγματα.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι… λυκοφιλίες των Κυπρίων με τους Ρώσους έκρυβαν τα πιο ευτελή συμφέροντα του κυπριακού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Αυτά δηλαδή που καθιστούσαν τη χώρα προβληματική για την Ε.Ε. Κατά περίτεχνο τρόπο, όμως, η ελληνοκυπριακή ηγεσία τα παρουσίαζε στους Κυπρίους με «πατριωτικό περιτύλιγμα». Ολα πήγαιναν καλά μέχρι που η Ρωσία του Πούτιν αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα – την εισβολή στην Ουκρανία.

Αναγκαστική στροφή

Τώρα, η Λευκωσία διατείνεται ότι αποκτά τον τίτλο του αξιόπιστου και προβλέψιμου εταίρου των ΗΠΑ. Στην πράξη, όλοι γνωρίζουν ότι η διπλωματική «στροφή» έγινε αναγκαστικά και με το ζόρι. Ο τέως πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο τότε ΥΠΕΞ του Ν. Χριστοδουλίδης χρειάστηκαν χρόνο για να αφομοιώσουν την όλη ιδέα. Ο δε Χριστοδουλίδης, θέλοντας και μη, αισθάνεται υποχρεωμένος να δίνει διαπιστευτήρια στους Αμερικανούς. Θέλει «η Κύπρος να είναι λύση» για τους Αμερικανούς – προφανώς, γιατί, υπό αυτή την έννοια, ήταν μέρος του προβλήματος.

Η φιλοαμερικανική πολιτική της Κύπρου έχει, βέβαια, κάποια αξία, αλλά και πολύ συγκεκριμένα όρια. Μπορεί η Κύπρος να αποσπά ευμενή σχόλια από τον Αντονι Μπλίνκεν, αλλά η πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν στηρίζεται σε δημόσιες σχέσεις. Ούτε στα συμφέροντα του εβραϊκού λόμπι για να σώσουν τον Νετανιάχου που συνεχίζει για 10 μήνες τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα.

Αμερικανικές απαιτήσεις

Πόσο ακόμα, αν στην εξίσωση προστεθούν οι πολύ συγκεκριμένες αμερικανικές απαιτήσεις. Η Κύπρος μπορεί να πάρει κάποια στιγμή την ελευθέρωση της βίζας, αλλά το FBI εγκαταστάθηκε από τον Μάιο για καλά στην Κύπρο. Κάνει εις βάθος έρευνα και είναι αποφασισμένο να βγάλει άκρη με τους Ρώσους ολιγάρχες. Πρώτα για να ξηλώσει το δίκτυο εταιρειών-κελύφη στο νησί και μετά για να βρει πού καταλήγουν τα δισ. ευρώ των Ρώσων ολιγαρχών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τοπικοί μεσάζοντες αναγκαστικά έμειναν εκτεθειμένοι με λιγότερο εσωτερικό μηχανισμό συγκάλυψης. Οσον αφορά τη βίζα, η Ουάσινγκτον θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί, αφού βέβαια η Λευκωσία εκπληρώσει τα κριτήρια. Είναι η τελευταία από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στον αμερικανικό κατάλογο.

Το κλειδί

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος κάνει απολογισμό και αναμένει ανταπόδοση: «Εμείς έχουμε πάρει μια ξεκάθαρη θέση με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Εχουμε δείξει μια αποφασιστικότητα στη διαφθορά… Φυσικά η γεωγραφική μας θέση παράγει γεωστρατηγικό όφελος. Το κλειδί είναι να μπορείς να το εκμεταλλευτείς». Σωστά, αλλά γιατί δεν βρίσκει λέξη να πει για το Κυπριακό και την αποστολή της Μαρία Ανχελα Ολγκίν ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος;

Στη σκέψη του Χριστοδουλίδη απουσιάζουν το Κυπριακό και η επίλυσή του. Υπάρχει μόνο η διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης. Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ μπορούν να είναι καλές ή ακόμα και άριστες! Δεν μπορούν να έχουν κανένα στρατηγικό βάθος γιατί κανείς «προβλεπτός και αξιόπιστος εταίρος» δεν μπορεί να παρουσιάζει τον εαυτό του «ως μέρος των δυνατοτήτων να προωθούνται λύσεις», χωρίς να έχει λύσει πρώτα το δικό του πρόβλημα.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κύπρος – ΗΠΑ: «Προβλεπτοί και αξιόπιστοι» εταίροι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας