Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.0°
4 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
32.5° 28.0°
1 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
32.6° 29.0°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
0 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
33.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αίθριος καιρός
27°C
31.0° 27.3°
1 BF
22%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
0 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 33.0°
1 BF
22%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 28.8°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.5°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.3° 26.8°
5 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.0°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
30.9° 26.9°
0 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
32.7° 31.2°
2 BF
19%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 28.3°
2 BF
37%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 27.7°
2 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
26%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ekloges kalpi evroekloges
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Προοδευτικό Μέτωπο

Με απορρόφηση, συγχώνευση ή ανασύσταση;

Το σημερινό αδιέξοδο θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Διαμεσολάβησης αναλάβει πρωτοβουλίες διαβούλευσης με τα υπάρχοντα κόμματα προς την κατεύθυνση σύγκλησης ενός ενωτικού Συνεδρίου στις αρχές του 2025.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών αναζωπύρωσαν τον διάλογο και ενέτειναν τις πιέσεις για την ανάγκη άμεσης συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αποτελεί πλέον αίτημα μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, να προστατευτούν τα εθνικά μας συμφέροντα, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, να παταχθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο σύστημα δημόσιας υγείας και παιδείας, να μειωθούν οι διευρυνόμενες ανισότητες, να καλυφθεί το παραγωγικό και επενδυτικό έλλειμμα της χώρας, να επικρατήσει διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα στη δημόσια διακυβέρνηση και να εξασφαλιστεί το κράτος δικαίου...

Αυτά τα αιτήματα, που αποτελούν βασικές συνιστώσες μιας προοδευτικής ατζέντας, εκφράζονται πλέον από μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα, η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων προσβλέπουν στη συγκρότηση ενός δυναμικού Προοδευτικού Μετώπου που, στη βάση ενός κοινού οράματος για μια Προοδευτική Ελλάδα και μιας συμφωνημένης Εθνικής Στρατηγικής για Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη για την επόμενη δεκαετία, θα ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση σήμερα και θα κερδίσει την εκλογική μάχη αύριο.

Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να επιτευχθεί η απαραίτητη αυτή ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, όταν σήμερα παραμένει κατακερματισμένος και διαιρεμένος, με έντονες προσωπικές αντιπαλότητες τόσο σε ενδο-κομματικό όσο και δια-κομματικό επίπεδο. Η θεωρία και η εμπειρία αναφορικά με εταιρικούς μετασχηματισμούς –που έχουν θεσμοθετηθεί με τον Ν. 4601/2019– προσφέρουν πλειάδα επιλογών που, μετά τις αναγκαίες προσαρμογές, μπορεί να αποτελέσουν αφετηρία για πιθανή εφαρμογή και σε κομματικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις επιλογές που αφορούν όλα τα κόμματα του χώρου, αλλά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οι υπάρχουσες επιλογές είναι:

1. Η σταδιακή ενδυνάμωση και πολιτική επικράτηση ενός εκ των κομμάτων με απορρόφηση στελεχών, φίλων και οπαδών των άλλων σε αυτό... Αυτή ήταν η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1981, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση των εκλογικών ποσοστών του, καθώς απορροφούσε συνεχώς ψηφοφόρους της Ενωσης Κέντρου και της Αριστεράς... Η επιλογή αυτή, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, απαιτεί διάρκεια χρόνου, αποδεκτές και ισχυρές ηγεσίες που θα προωθήσουν μεγάλες καταστατικές αλλαγές, κινητοποίηση κοινωνικών φορέων.

Απαιτεί τη διατύπωση αξιόπιστων και εφαρμόσιμων προτάσεων πολιτικής από την αντιπολίτευση, προσέλκυση αξιόμαχων στελεχών και κυρίως αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο συγκεκριμένο κόμμα, ότι δεν ποδηγετείται από εξωθεσμικούς παράγοντες και ότι διαθέτει τη βούληση και τη γνώση να εφαρμόσει αυτά που διακηρύσσει. Δεδομένης της κρίσης εμπιστοσύνης και εκπροσώπησης που διακατέχει την ελληνική κοινωνία, η επιλογή αυτή δεν ανταποκρίνεται, κατά τη γνώμη μου, στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα ώστε να παράξει σύντομα αποτελέσματα...

2. Η άμεση συνεργασία ή/και συγχώνευση κομμάτων έπειτα από διαβουλεύσεις, στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου προγραμματικών θέσεων που θα αφορά όχι γενικόλογες διακηρύξεις αλλά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα εθνικά μας θέματα, την ενεργειακή και αναπτυξιακή πολιτική, την πράσινη μετάβαση, την ανθρώπινη ασφάλεια, το μεταναστευτικό, τη φορολογική πολιτική όσο και τα όρια του δικαιωματισμού και την προστασία του πολιτισμικού μας κεφαλαίου... Η επιλογή της συνεργασίας, χωρίς όμως το αναγκαίο προγραμματικό πλαίσιο, δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία από τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του 2023 με δικαιολογητική βάση την απλή αναλογική.

Η πιθανότητα συμφωνίας σε επίπεδο σημερινών ηγεσιών και κομματικών σχηματισμών παραμένει και σήμερα αμφίβολη λόγω προσωπικών χαρακτηριστικών, ενδο-κομματικών συσχετισμών και ετερογενών θέσεων. Η πρόσφατη σύσταση Αριστερού Μετώπου στη Γαλλία είναι σημαντικό γεγονός, αλλά είναι προϊόν συγκεκριμένης εκλογικής συγκυρίας και πολιτικής κρίσης.

3. Η ανασύσταση του προοδευτικού πόλου με ευρύτερες κοινωνικές αναφορές και προγραμματικές δεσμεύσεις... Το σημερινό αδιέξοδο θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Διαμεσολάβησης, αποτελούμενη από 5-7 άτομα αναγνωρισμένου κύρους, ανεξαρτησίας και πολιτικής και κοινωνικής παρακαταθήκης, αναλάβει πρωτοβουλίες διαβούλευσης με τα υπάρχοντα κόμματα προς την κατεύθυνση σύγκλησης ενός ενωτικού Συνεδρίου στις αρχές του 2025.

Η Επιτροπή θα πρέπει να καλέσει όλα τα υπάρχοντα κόμματα να συμμετάσχουν, στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου προγραμματικών θέσεων, οργανωτικού σχήματος και διαδικασιών που θα οριστικοποιηθούν σε μια προγραμματική και οργανωτική συνδιάσκεψη που θα προετοιμάσει το Καταστατικό Συνέδριο.

Το οργανωτικό σχήμα θα μπορούσε να είναι η σύσταση μιας ενιαίας πολιτικής ομπρέλας με διατήρηση των υπαρχόντων κομμάτων ή η συγκρότηση ενός νέου κόμματος. Οι εγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, οι διαδικασίες εκλογής συνέδρων και οργάνων, το Καταστατικό του νέου σχήματος/κόμματος καθώς και η ημερομηνία σύγκλισης Καταστατικού Συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη. Η επιλογή αυτή είναι φιλόδοξη, δύσκολη, αλλά η μόνη ελπιδοφόρα...

*Ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρώην υπουργός

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με απορρόφηση, συγχώνευση ή ανασύσταση;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας