Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
26.5° 20.6°
1 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
23°C
24.2° 20.5°
2 BF
69%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 19.0°
1 BF
60%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.2° 19.9°
2 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
22.6° 20.7°
1 BF
65%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
19.0° 17.4°
1 BF
59%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
23.8° 20.8°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 20.1°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 23.4°
2 BF
56%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 20.8°
3 BF
82%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
21°C
23.0° 20.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 20.5°
0 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
4 BF
60%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
26.0° 19.8°
0 BF
50%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
70%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
22°C
23.3° 21.4°
0 BF
87%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
16°C
16.2° 16.2°
2 BF
74%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
evroekloges europe
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί δεν μας μιλούν για την Ευρώπη;

Για ποια Ευρώπη θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου; Για ποια Ευρώπη ψηφίζουμε κάθε φορά στις ευρωεκλογές; Από το 1979 που έγιναν οι πρώτες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε φορά οι ψηφοφόροι βρίσκονται μπροστά σε ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα που μεταλλάσσεται συνεχώς.

Ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι αλλαγές στη σύνθεση και στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. είναι ραγδαίες, αποπροσανατολίζοντας τους Ευρωπαίους από τον επιδιωκόμενο στόχο. Η ΕΟΚ των 12 διευρύνθηκε στην Ε.Ε. των 15, των 25, των 28, για να επανέλθει στους 27, ακυρώνοντας τις αρχικές προσδοκίες για εμβάθυνση, ανατρέποντας τους συσχετισμούς ισχύος και αναθεωρώντας το θεσμικό πλαίσιο, ενώ επίκειται και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατών-μελών στα 36!

Πέραν της απόφασης των Ευρωπαίων να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, οι συνθήκες που καθόρισαν την πορεία της Ευρώπης από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957 ήσαν κατά κύριο λόγο εξωγενείς: Οι ΗΠΑ ως υποβολέας, με εργαλεία το σχέδιο Μάρσαλ και το ΝΑΤΟ, που επεδίωκαν αρχικά μια συμπαγή ευρωπαϊκή οντότητα απέναντι στην ΕΣΣΔ και στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η ΚΟΜΕΚΟΝ, η αντίστοιχη οικονομική ένωση των κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας που προηγήθηκε της ΕΟΚ. Ομως, καταλυτική για τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρξε η διάλυση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η σημαντικότερη συνέπεια της διάλυσης της ΕΣΣΔ στην πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εστιάζεται στο γεγονός ότι τροχοπέδησε διά παντός την εμβάθυνση, η οποία ήταν εφικτή στο τότε ολιγομελές σχήμα, το οποίο απαρτιζόταν μόνο από αναπτυγμένες χώρες (πλην Ελλάδας, Πορτογαλίας) με ομοιογενή χαρακτηριστικά. Η ενοποίηση της Γερμανίας ανέτρεψε τους μέχρι τότε συσχετισμούς. Στην ισχύ της ενοποιημένης Γερμανίας προσετέθη και η αύξηση της επιρροής της εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με τις συνεχείς διευρύνσεις από το 2004. Με άλλα λόγια, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας ποτέ δεν ψηφίσαμε στις ευρωεκλογές για την ίδια Ευρώπη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αυτός που απογύμνωσε την Ε.Ε. από κάθε ρομαντική ψευδαίσθηση που μας διακατείχε για το μέλλον της. Κατ’ αρχάς απέτυχε στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες Μινσκ 1 και 2, όπου είχε κυρίαρχο ρόλο, να αποτρέψει τον πόλεμο· αντίθετα, με την παρελκυστική πολιτική της οδήγησε σε αδιέξοδο. Με την έναρξη του πολέμου δεν ανέδειξε τον διακριτό ρόλο της, ούτε αξιοποίησε την ευκαιρία να απαγκιστρωθεί από τις ΗΠΑ, αλλά μεταβλήθηκε σε ενεργούμενο της Ουάσινγκτον πυροβολώντας τα συμφέροντά της. Οι κυρώσεις που λαμβάνει κατά της Μόσχας, καθ’ υπαγόρευση της Ουάσινγκτον, πρωταρχικά στοχεύουν τα δικά της συμφέροντα.

Το φτηνό φυσικό αέριο αντικαθίσταται από το πανάκριβο αμερικανικό LNG, ευρωπαϊκές εταιρείες μεταναστεύουν στις ΗΠΑ λόγω φτηνότερης ενέργειας αλλά και του νόμου για τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή (IRA) του προέδρου Μπάιντεν, που πριμοδοτεί τη μετεγκατάστασή τους εκεί. Μάλιστα, ακολουθώντας την Ουάσινγκτον στη διένεξή της με το Πεκίνο διευρύνει το χάσμα με την Κίνα, ενισχύοντας περαιτέρω την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ, και τη μείωση των επενδύσεων.

Κυρίως όμως κατέρρευσε ο μύθος της Γερμανίας σε όλα τα επίπεδα ως της ατμομηχανής της Ευρώπης. Το Βερολίνο ανέχθηκε αδιαμαρτύρητα ακόμη και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του με την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Μπορεί πλέον να ηγείται της Ε.Ε.; Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε ότι η Ε.Ε. ενεργεί ως προπομπός των σχεδίων των ΗΠΑ δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα δυστοπικό ευρωπαϊκό μέλλον.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία, όπως και η απόδοση στη Γεωργία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις περαιτέρω όξυνσης της κρίσης με τη Ρωσία και επέκτασης του πολέμου με την απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, με πεδίο διεξαγωγής για τρίτη φορά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Και στα τρία κράτη, περιοχές τους έχουν αποσχιστεί και αυτονομηθεί de facto (Ντονμπάς κ.ά. σε Ουκρανία, Υπερδνειστερία σε Μολδαβία και Αμπχαζία και Ν. Οσετία σε Γεωργία), η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού τους είναι ρωσόφωνοι και εδρεύουν ρωσικές δυνάμεις.

Στο επίπεδο της δημοκρατίας, ο μακαρθισμός της μιας άποψης επιβάλλεται, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. Διαφορετικές απόψεις υπέρ της ειρήνης και κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων δεν καταδικάζονται απλώς, αλλά ενοχοποιούνται οι εκφραστές τους. Γι’ αυτή την Ευρώπη θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε; Αυτή την Ευρώπη μάς υποσχέθηκαν; Γι’ αυτό ίσως η προεκλογική συζήτηση επικεντρώνεται αποκλειστικά στα εσωτερικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στις αρχές που ενέπνευσαν τη δημιουργία της: της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης για να βαδίσει προς την ολοκλήρωσή της. Είναι εφικτό σήμερα αυτό;

*Τ. αρχιμηχανικός ΟΣΕ, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γιατί δεν μας μιλούν για την Ευρώπη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας