Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.3° 14.2°
3 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
8°C
9.8° 7.0°
1 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
17.0° 14.4°
4 BF
40%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
11.9° 9.9°
2 BF
71%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
8.7° 5.1°
1 BF
70%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 5.1°
0 BF
49%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
0 BF
43%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.1°
3 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.9° 12.7°
2 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.8° 14.9°
4 BF
67%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.7° 11.2°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
55%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
9°C
9.1° 7.3°
0 BF
71%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.2° 10.5°
1 BF
55%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
18.7° 16.6°
3 BF
56%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
16.0° 13.4°
3 BF
67%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
10°C
11.3° 9.9°
0 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
6°C
5.8° 5.7°
2 BF
79%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
6°C
6.3° 6.3°
0 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
Ευρωκοινοβούλιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Jean-Francois Badias

Στρατηγική επιλογή ο ευρωπαϊκός δρόμος

Η 10η Ιουνίου θα είναι διαφορετική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανεξαρτήτως των αναλύσεων του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η Ευρώπη θα πρέπει να δρομολογήσει πρωτοβουλίες, δράσεις και αποφάσεις σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, που βρίσκονται ήδη στον προγραμματισμό της επόμενης πενταετίας.

Με το βλέμμα στο μέλλον και εν μέσω του ασταθούς και ταραχώδους διεθνούς περιβάλλοντος, θα πρέπει να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση, να αποφασίσει για την ασφάλειά της, να επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό της μοντέλο εξασφαλίζοντας αυτάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και προϊόντα και να εφαρμόσει πολιτικές ικανές για να απομονώσουν τις ακραίες και λαϊκίστικες φωνές, που επιβουλεύονται τη διάλυσή της.

Ο χαρακτηρισμός λοιπόν αυτών των ευρωεκλογών, ως κρίσιμων και σημαντικών, δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς οι πολίτες, με ευθύνη όλων όσοι μετέχουμε στον δημόσιο διάλογο, δεν έχουν αντιληφθεί. Η Ευρώπη από τη μια τους φαντάζει ως κάτι απόμακρο και από την άλλη γεύονται τα οφέλη της.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δίχως άλλο, χρειάζεται βελτιώσεις, λιγότερες αγκυλώσεις και μεγαλύτερη ετοιμότητα, λιγότερη συζήτηση, περισσότερες αποφάσεις, ρεαλιστικές, στοχευμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Χρειάζεται να επιδείξει τόλμη, έμπνευση και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες, για να αναδείξει τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της συνοχής, της ασφάλειας και της ισότητας με επίκεντρο τον Ανθρωπο.

Γι’ αυτά μπορούμε να ασκήσουμε κριτική. Δεν μπορούμε όμως να μη δεχθούμε ότι η διαχείριση όλων των πρωτοφανών και πρωτόγνωρων κρίσεων, που βίωσε την προηγούμενη πενταετία (το Brexit, η πανδημία του κορονοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, το μεταναστευτικό), κρίσεις που δοκίμασαν τις αντοχές και τη συνοχή της, ενώ ενίσχυσαν και τον ευρωσκεπτικισμό, έχει εντέλει θετικό πρόσημο. Γιατί απέδειξε ότι πέρα από τις παθογένειες, τις καθυστερήσεις, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και συγκρούσεις, έχει αντανακλαστικά, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και βρίσκει τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για να σταθεί δίπλα στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η τεχνητή νοημοσύνη, η διεύρυνση, η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, το πάντα καυτό θέμα του μεταναστευτικού, αλλά και η ψήφιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα γίνει το 2027, όταν η Ελλάδα θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που θα απαιτήσουν άμεσες και στοχευμένες λύσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας.

Για ποια Ευρώπη λοιπόν θα ψηφίσουμε;

Σίγουρα όχι για την Ευρώπη του λαϊκισμού, της ρητορικής του μίσους ή της οπισθοδρόμησης, αλλά για μια καινούργια Ευρώπη χωρίς υπαρξιακά διλήμματα και συμβιβασμούς, δηλαδή εκείνη που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, που θα λειτουργεί με συνοχή, μακροπρόθεσμα, προστατευτικά και αποτελεσματικά για τα κράτη-μέλη της.

Αυτή την Ευρώπη, ως συλλογική οντότητα, χρειαζόμαστε και πρέπει να υπερασπιστούμε για να συνεχίσει να υπάρχει σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται θεαματικά.

Γι’ αυτό, ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι στρατηγική μας επιλογή.

Με αυτά κατά νου, οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και να δηλώσουν παρόντες στις σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της Ενωσης. Η ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να είναι δημιουργική, να μη θολώσει το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης και να σηματοδοτήσει τη συνέχιση της σταθερότητας, προκειμένου να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και να διασφαλίσουμε την ισχυρή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

*Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρ. πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής ευρωβουλευτών της Ν.Δ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στρατηγική επιλογή ο ευρωπαϊκός δρόμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας