Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 29.3°
3 BF
26%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.2° 28.8°
3 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 28.0°
1 BF
63%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
1 BF
45%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 28.5°
3 BF
37%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
31.0° 26.2°
2 BF
48%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.4° 27.4°
1 BF
36%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
50%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.9° 26.8°
4 BF
51%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.5° 27.9°
3 BF
51%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
5 BF
37%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
29°C
28.7° 27.9°
1 BF
51%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
4 BF
39%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.4°
3 BF
39%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 27.5°
2 BF
36%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 25.4°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
32.1° 29.5°
0 BF
18%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 26.3°
0 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
29.7° 27.0°
2 BF
74%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.8° 24.8°
1 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

Ο κ. Μητσοτάκης και η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής

Το τελευταίο περιστατικό με το μυστικό ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουκρανία θέτει σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει όπως όλοι γνωρίζαμε να μεταβεί στο Βουκουρέστι για να παραστεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εν όψει των ευρωεκλογών. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των κεντροδεξιών κομμάτων ήθελαν στο Βουκουρέστι να επικυρωθεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίσης να συζητηθεί το μανιφέστο του κόμματος εν όψει των ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια αλλαγή της πορείας του προς το Βουκουρέστι, ταξιδεύοντας στην Ουκρανία για να επισκεφτεί τον Ζελένσκι, χωρίς την παρουσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεδομένου μάλιστα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί προ μηνών την Αθήνα και, το σπουδαιότερο, ότι ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να ενημερώσει κανέναν ταξίδεψε σε εμπόλεμη ζώνη φτάνοντας στην Οδησσό για να απευθύνει μήνυμα στήριξης για ακόμη μία φορά στον Ουκρανό πρόεδρο και να επισκεφτεί το ελληνικό στοιχείο που ζει στην Οδησσό. Ενώ, όπως ανέφεραν ξένα δημοσιεύματα (Financial Times) και επιβεβαίωσαν Ελληνες δημοσιογράφοι, ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους. Αν και οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν το λιμάνι της Οδησσού χτυπήθηκε.

Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης ασκεί μια εξωτερική πολιτική προσωπικής ατζέντας και ακυρώνει όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες της εξωτερικής πολιτικής. Ο Ντέιβιντ Ιστον έλεγε ότι ο ασκών την εξωτερική πολιτική οφείλει να συμβαδίζει με όλες τις δημοκρατικές λειτουργίες. Για να είμαστε όμως πιο σαφείς, θα λέγαμε ότι ο ασκών την εξωτερική πολιτική πρωτίστως οφείλει να θέτει σε προτεραιότητα το ρεαλιστικό εθνικό συμφέρον, όσο κι αν σήμερα κάποιοι νεο-θεωρητικοί αναφέρονται στο γεγονός ότι η παγκοσμιοποιημένη διακυβέρνηση αποσυνδέει τα εθνικά συμφέροντα στο όνομα μιας παγκόσμιας συμμαχίας έξω και πέρα από ταυτοποιήσεις με εθνικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, διακρίνουμε ότι τα εθνικά χαρακτηριστικά καθοδηγούν ακόμη τα περιβάλλοντα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής.

Ας καταλάβουμε όμως ότι η εξωτερική πολιτική αποτελεί δραστηριότητα, η οποία, με δεδομένη την ανομοιογένεια του διεθνούς συστήματος, δεν μπορεί να παραβλέπει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να καθίσταται μυστική. Επιπλέον, η εξωτερική πολιτική διακατέχεται από επιδιώξεις και συντονισμούς εθνικού συμφέροντος και όχι από προσωπικές στοχεύσεις. Καθορίζεται από συστήματα χάραξης και στρατηγικές και όχι από προσωπικούς σχεδιασμούς και μυστικές λειτουργίες. Θέτει εθνικές προτεραιότητες και κινείται στα σαφή όρια των δεδομένων διεθνών κανόνων. Ο κ. Μητσοτάκης όλα τα παραπάνω τα διαγράφει, ασκώντας μια προσωπική εξωτερική πολιτική. Αδιαφορώντας αν αυτή η εξωτερική πολιτική μπορεί να αποβεί ακόμη και επιζήμια. Και αυτό, γιατί θεωρεί ότι η εκφραζόμενη εξωτερική πολιτική του στόχευση συμπλέει με τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα. Αλλά τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα μπορεί να αποδειχτεί μελλοντικά, στην πολυμορφία και στις διακυμάνσεις της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σκακιέρας, ότι κινούνται έξω και πέρα από τα δικά μας συμφέροντα.

Μήπως όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει μια αντίληψη των υβριδικών οντοτήτων των εταιρειών-κρατών, κάτι δηλαδή «μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού, μεταξύ πολιτικού και οικονομικού, μεταξύ της αγοράς και του κράτους, του εγχώριου και του διεθνούς, και μεταξύ της κυριαρχίας και της εξάρτησης» (Pettigrew, 2018); Οπου υπήρχαν πληρεξούσιοι για τα κράτη οι αποκαλούμενες εταιρείες-κράτη, οι οποίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 17ου αιώνα. Αρχικά από την ελισαβετιανή Αγγλία και την Ολλανδική Δημοκρατία, οι εταιρείες-κράτη απέδειξαν γρήγορα την αξία τους ως κινητήρες αποικιακού εμπορίου και κατακτήσεων, εμπνέοντας ευρεία μίμηση από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, και αποφάσιζαν από το εμπόριο έως την ειρήνη και τον πόλεμο. Οι εταιρείες-κράτη σφυρηλατήθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης που υπήρχε από πλήθος πολιτικών μορφών, εκτός από το κυρίαρχο κράτος. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν αν έχουμε περιέλθει σε ανάλογη κατάσταση.

* Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο κ. Μητσοτάκης και η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας