Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 21.2°
2 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 19.6°
2 BF
67%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.6° 18.8°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.0°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
21°C
21.0° 19.9°
1 BF
69%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 17.3°
2 BF
63%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
18.1° 18.1°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
22.2° 19.8°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 21.8°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 23.8°
2 BF
46%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
3 BF
82%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
20°C
21.9° 19.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 19.5°
1 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
3 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
25.4° 19.8°
0 BF
55%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
21.7° 19.7°
1 BF
90%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
alsos rizari
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ/EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Νικόλας Πατέρας και η «εσωτερική κριτική» του καπιταλισμού

Θα αναπτύξω μια θεωρητικο-πολιτική άποψη με αφορμή όχι τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, αλλά στη βάση των κοινωνικών πρωτοβουλιών του να διασωθεί το πάρκο ΡΙΖΑΡΗ από τις ανεξέλεγκτες επιχειρησιακές επεκτάσεις του οργανισμού «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ».

Οσοι διαβάσουν το εργο-βιογραφικό του σημείωμα θα καταλάβουν ότι ο εφοπλιστής μεταφέρει από το έτος 2003 τη διοίκηση των επιχειρήσεών του στο κέντρο της Αθήνας (απέναντι από το παλιό ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ). Η απόφασή του για την εγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών του στην Αθήνα εντάσσεται σ’ ένα δημιουργικό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που παραπέμπει στο πολιτικό πνεύμα της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας.

Ο Νικόλας Πατέρας έγινε ευρύτερα γνωστός στην προσπάθειά του να «σώσει» το δασικό μεγαλούργημά του. Ποιο είναι αυτό; Ανάμεσα στο Κολωνάκι και στο Παγκράτι εκτείνεται μια δασική έκταση την οποία χρηματοδότησε επί πενήντα χρόνια ο εφοπλιστής Πατέρας. Ως παιδί και ως έφηβος έζησα ολόκληρη τη ζωή μου εκεί, δίπλα και τριγύρω, που ο Πατέρας τώρα σ’ αυτή τη φάση της ζωής μου επιδιώκει να «σώσει» τη δασική «επένδυσή του»! Ωρες ώρες αναλογίζομαι ποιοι είναι αυτοί οι τεχνοκράτες που καταστρέφουν το «δάσος του Πατέρα»;

Επειδή βιώνω καταστάσεις ζωής ανάμεσα στη θεωρία (φιλοσοφία) και την εμπειρία, θα ήθελα να εξομολογηθώ στους αναγνώστες μας ότι μετά από πενήντα χρόνια ζωής στο Παγκράτι δεν θέλω να «καταστραφεί το δάσος Πατέρα»!

Ο Πατέρας ως κεφαλαιοκράτης και εγώ ως πολιτικός φιλόσοφος δεν έχουμε ποτέ συναντηθεί ούτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις! Το πάθος του όμως να «σώσει» το πάρκο ΡΙΖΑΡΗ που ο ίδιος χρηματοδότησε με έχει συγκινήσει! Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό συμφέρον να λειτουργήσει σταθμός του μετρό στο πάρκο ΡΙΖΑΡΗ. Οι τεχνικές υπηρεσίες έκαναν ένα λάθος. Δίπλα λειτουργεί ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός».

Θα μου επιτραπεί να μιλήσω επιτέλους στη θεωρητικο-πολιτική γλώσσα μου που μιλάω: ο εφοπλιστής Πατέρας με το ενδιαφέρον του να «σωθεί» το πάρκο ΡΙΖΑΡΗ από την τεχνο-πολεοδομική εκμετάλλευση του «ΜΕΤΡΟ» λέει δύο πράγματα για εμάς τους πολίτες και τους κατοίκους στην Αθήνα. Το ένα που μας λέει ο Πατέρας έχει να κάνει με τη συνειδησιακή αυτοαναφορά της ίδιας της πολιτικής κοινωνίας μας. Κανένας ποτέ, μα ποτέ εκεί δίπλα στο ποτάμι δεν κατάλαβε γιατί έγιναν δρόμοι και λεωφόροι για να κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Το δεύτερο κριτικο-ερμηνευτικό σημείο μου διατυπώνεται ως εξής: ο εφοπλιστής (και κεφαλαιοκράτης) Νικόλας Πατέρας στο πλαίσιο της διαφωτιστικής αφύπνισης κατάλαβε ότι τα «δασικά εκτάρια» είναι ο πολύτιμος θησαυρός για την αστική ζωή μας. Αυτό συνιστά και την «εσωτερική κριτική» του καπιταλισμού!

Σημειώνω κάτι πολύ σημαντικό για τις ανθρώπινες ζωές μας. Ο Πατέρας «κατασκεύασε» την υπέρβαση στις σχέσεις του κεφαλαίου με την ανθρώπινη ζωή. Με τον καθημερινό κοινωνικό βιόκοσμο!

Το τελικό θεωρητικο-πολιτικό συμπέρασμά μου διατυπώνεται ως εξής: ο εφοπλιστής (κεφαλαιοκράτης) Πατέρας δεν κάνει μια κάποια δωρεά, αλλά με τη μείζονα πολιτικο-κοινωνική πρωτοβουλία του να διασωθεί το πάρκο ΡΙΖΑΡΗ από την κρατική και ιδιωτική κεφαλαιοκρατική επέκταση του ΜΕΤΡΟ επεξεργάζεται για την ελληνική κοινωνία ένα άλλο σχέδιο αναπτυξιακής λογικής. Δεν κάνει ο Πατέρας την «κοινωνική πολιτική» του κεφαλαίου, αλλά για τα δεδομένα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ασκεί «εσωτερική κριτική» στο ίδιο το κεφάλαιο. Τελειώνω αυτή την πολιτική παρέμβασή μου ως εξής: εάν ο Πατέρας ως κεφαλαιοκράτης υπερβαίνει τον εαυτό του (ασκεί την κριτική στις άλλες δομές εξουσίας), γιατί δεν θέλει να μου απαντήσει στο εξής ερώτημα: πότε θα λειτουργήσουν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους οικονομικώς ισχυρούς και την κοινοβουλευτική πολιτική εξουσία;

Η δική μου ερμηνευτική εικόνα για τον Πατέρα ως εφοπλιστή (και κεφαλαιοκράτη) είναι η εξής: σε αντίθεση και σε αντιπαραβολή προς τους άλλους (Λάτση, Νιάρχο κ.λπ.) ο Πατέρας δημιούργησε με την πρωτοβουλία του να «διασωθεί» το πάρκο ΡΙΖΑΡΗ μια νέα «πολιτική συνθήκη» που ονομάζεται για τα δικά μου θεωρητικά δεδομένα «εσωτερική κριτική του καπιταλισμού». Περιμένω ως πολιτικός φιλόσοφος να ακολουθήσουν τα βήματα του Πατέρα και άλλοι εφοπλιστές (κεφαλαιοκράτες) με τη λογική της «εσωτερικής κριτικής» του κεφαλαίου!

*Πολιτικός φιλόσοφος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Νικόλας Πατέρας και η «εσωτερική κριτική» του καπιταλισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας