Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 21.2°
2 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 19.6°
2 BF
67%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.6° 18.8°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.0°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
21°C
21.0° 19.9°
1 BF
69%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 17.3°
2 BF
63%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
18.1° 18.1°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
22.2° 19.8°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 21.8°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 23.8°
2 BF
46%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
3 BF
82%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
20°C
21.9° 19.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 19.5°
1 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
3 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
25.4° 19.8°
0 BF
55%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
21.7° 19.7°
1 BF
90%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
evroekloges evrokalpi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μεγάλη μάχη της σύγχρονης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, για την ισχυροποίηση των προοδευτικών ομάδων, για να περιοριστούν οι ακροδεξιές δυνάμεις και η ακροδεξιά ατζέντα την οποία έχουν υιοθετήσει πολλά κόμματα του περίφημου δημοκρατικού τόξου. Για μια άλλη Ευρώπη, για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά.

Σε λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί στις ευρωεκλογές. Εκλογές κρίσιμες για τη χώρα μας, για την Ενωση, για την Αριστερά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Η διαδικασία έχει τεθεί ως ορόσημο της πορείας μας και της αξιολόγησής μας από την κοινωνία και το εκλογικό σώμα και είναι καθήκον μου να αναφέρω αναλυτικά τη δουλειά που κάναμε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρχίζοντας από τα εργασιακά, είμαστε πολύ περήφανοι για την Οδηγία 2041 του 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί με δική μας πρωτοβουλία και επιμονή ορθώθηκε ένα ισχυρό πολυσυλλεκτικό μπλοκ που μετέτρεψε την αναιμική πρόταση της Επιτροπής σε ένα εργαλείο που κατοχυρώνει κατώτατους μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης, προωθεί πανευρωπαϊκά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και ενισχύει σημαντικά τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Στην Οδηγία 1152 του 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας καταφέραμε σημαντικές ανατροπές: μειώσαμε τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας στο ήμισυ, εμπλουτίσαμε τα μέτρα ενάντια στις εργοδοτικές καταχρήσεις, ιδίως στις λεγόμενες συμβάσεις μηδενικού χρόνου, και εξασφαλίσαμε την εργοδοτική υποχρέωση παροχής εργασιακής εκπαίδευσης.

Για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, παλέψαμε και πετύχαμε ίσα δικαιώματα και ίδια πρόσβαση στην κοινωνική προστασία με τους μισθωτούς, διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, διαρκή έλεγχο αποδοτικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ λάβαμε δέσμευση για την έκδοση Οδηγίας για την καταπολέμηση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Πρωτοστατήσαμε όμως και στο ψήφισμα της 15ης Μαρτίου 2023 του Ευρωκοινοβουλίου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θα διασφαλίζει την ενεργή συμπερίληψη και μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, για το οποίο τελούμε εν αναμονή πρότασης Οδηγίας εκ μέρους της Κομισιόν.

Στο φλέγον ζήτημα της προσιτής στέγασης που απειλεί σοβαρά την κοινωνική συνοχή, οι προτάσεις μας επικεντρώνουν στην ενεργή κρατική εμπλοκή στην αλόγιστα αρρύθμιστη αγορά ακινήτων μέσω της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ώστε να καταπολεμηθεί η αστεγία, να προστατευτούν οι ευάλωτοι πολίτες από τη στεγαστική ανασφάλεια και την ενεργειακή ένδεια, να τεθεί ως μέγιστο αποδεκτό όριο κόστους στέγασης το 25% του διαθέσιμου εισοδήματος του νοικοκυριού, να αναπτυχθούν βιώσιμες και προσιτές λύσεις στέγασης για νέους και ευάλωτες ομάδες και να ρυθμιστεί επιτέλους σοβαρά και με κοινωνική ευαισθησία η βραχυχρόνια μίσθωση.

Στον στίβο της καταπολέμησης της λαίλαπας των ναρκωτικών, είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε να γλιτώσουμε από την απόλυτη αφάνεια τα προγράμματα θεραπείας και απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα. Εκεί δώσαμε και κερδίσαμε έναν μεγάλο, μοναχικό και άνισο αγώνα απέναντι στο πανίσχυρο λόμπι του φαρμάκου και πετύχαμε την ισότιμη αναγνώριση των «στεγνών» προγραμμάτων όπως του ΚΕΘΕΑ, τα οποία είχαν εξοβελιστεί πλήρως από τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν.

Στο μεταναστευτικό-προσφυγικό: παρότι στο Ευρωκοινοβούλιο είχαμε καταφέρει να πείσουμε άλλες πολιτικές ομάδες αλλά και ευρωβουλευτές που θα αντιμετώπιζαν αντιδράσεις στα κράτη-μέλη εκλογής τους να στηρίξουν τις νόμιμες και ασφαλείς οδούς ελεγχόμενης εισροής και την υποχρεωτική και αναλογική μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων ως το μόνο δίκαιο και λογικό μέτρο αλληλεγγύης, το Συμβούλιο Υπουργών με την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και με την ενδοτική στάση των σοσιαλδημοκρατών εκ μέρους Ευρωκοινοβουλίου οδήγησαν τα πράγματα σε άλλο ένα ατελέσφορο τέλμα παραλογισμού. Γεγονός που με υπογραφή και συναίνεση της δικής μας κυβέρνησης καθιστά τη χώρα μας και κάθε χώρα υποδοχής φυλακή ψυχών.

Στον πολύπαθο χώρο των προσωπικών δεδομένων, έχουμε έντονη νομοπαραγωγική κινητικότητα στο πεδίο της επεξεργασίας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, με την πρόταση της Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας να βρίσκεται στα τελευταία στάδια της διαπραγμάτευσης, ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται αντίστοιχη Οδηγία για την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά δεδομένα και πληρωμές. Και στους φακέλους αυτούς παγιώσαμε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες και προωθούμε διατάξεις που αποβλέπουν στη διαφύλαξη της ασφάλειας των δεδομένων και την έγκαιρη παρέμβαση, την εγκαθίδρυση του κανόνα της αυτόβουλης επιλογής του υποκειμένου επεξεργασίας να παρέχει πρόσβαση σε τρίτους και τον περιορισμό της δευτερογενούς επεξεργασίας όποτε αυτή δεν συνδέεται στενά με το δημόσιο συμφέρον.

Συναφές και με τεράστια δυναμική που απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση είναι και το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου με βελτιωτικές τροπολογίες εξασφαλίσαμε ρητά την ανθρώπινη αντιπροσώπευση και εποπτεία, την τεχνική ευρωστία και ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της διακυβέρνησης δεδομένων, τη διαφάνεια, την ποικιλομορφία, την ισότητα και την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία, ενώ παράλληλα προωθούμε αυστηρά κριτήρια και συγκεκριμένες απαγορεύσεις χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδίως στο πεδίο των εργασιακών, με φραγμούς στις δυνατότητες επιλογής αλλά και υποκατάστασης του εργατικού δυναμικού από συστήματα ΑΙ.

Αφησα για το τέλος του σύντομου αυτού απολογισμού τα ζητήματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας, που τα θεωρώ κεφαλαιώδη στην ατζέντα της Αριστεράς. Είμαι περήφανος, λοιπόν, που το Ευρωκοινοβούλιο αφουγκράζεται με προσοχή και ευαισθησία τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ για μια καλύτερη ευρωπαϊκή δημοκρατία και για οριζόντια εμβάθυνση του κράτους δικαίου, και που αυτό αντικατοπτρίζεται στην πολιτική καθημερινότητα της Ενωσης. Είμαι περήφανος που τοποθετούμαστε με υπευθυνότητα και με ώριμες προτάσεις αιχμής απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιοκρατικών προταγμάτων και στην υποσκαφή της δημοκρατικής ευρυθμίας, οπουδήποτε κι αν αυτές καταγράφονται.

Είμαι περήφανος που στα ευρωπαϊκά φόρα κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι προτάσεις μας για τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία και πολυφωνία των ΜΜΕ, για την ανεξαρτησία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, για τις καταχρηστικές πρακτικές εξόντωσης της ελευθεροτυπίας μέσω των SLAPPs, για την ταλαιπωρημένη διάκριση των εξουσιών, για την ανάγκη να θωρακίσουμε τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος και να καταπολεμήσουμε έμπρακτα τη διαφθορά και τη διαπλοκή, για την ενδυνάμωση των Ανεξάρτητων Αρχών, την οικονομική και διαχειριστική διαφάνεια, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Και πολλαπλά υπερήφανος που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με κόπο και ιδρώτα να δώσει εντός Ευρωκοινοβουλίου στεντόρεια φωνή στις οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, στους νεκρούς της Πύλου, στα ΑμεΑ, στους ευάλωτους και σε όσους ζουν με τον κίνδυνο της επισφάλειας και της περιθωριοποίησης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτές οι πολύ θετικές εκβάσεις -που είναι δυσανάλογα σημαντικές σε σχέση και με την αριθμητική μας ισχύ αλλά και με τη συνολική μετακίνηση του πολιτικού φάσματος προς τα δεξιά- δεν θα είχαν επέλθει αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ενταγμένος στην πολιτική οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλαδή σε μια συμμαχία στην οποία έχουμε δομήσει ξεκάθαρα δεσπόζουσα θέση, από την οποία αντλούμε το κύρος και την ισχύ να εμφανιζόμαστε στις πολιτικές διαπραγματεύσεις ως δυνατοί παίκτες και ως υπολογίσιμοι διεκδικητές. Καταλήγοντας λοιπόν να πω πως η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, για την ισχυροποίηση των προοδευτικών ομάδων, για να περιοριστούν οι ακροδεξιές δυνάμεις και η ακροδεξιά ατζέντα την οποία έχουν υιοθετήσει πολλά κόμματα του περίφημου δημοκρατικού τόξου. Για μια άλλη Ευρώπη, για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά.

*Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η μεγάλη μάχη της σύγχρονης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας