Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 21.2°
1 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
23°C
24.5° 19.6°
2 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.6° 19.8°
1 BF
62%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.6°
0 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 20.5°
1 BF
66%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
18.4° 17.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 18.3°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
23.8° 20.8°
1 BF
75%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 19.0°
0 BF
52%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 23.4°
2 BF
56%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
20°C
21.9° 19.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
19°C
19.5° 19.5°
1 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
4 BF
60%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
26.0° 20.3°
0 BF
48%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
70%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
22.8° 21.4°
0 BF
89%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
Υπουργείο Παιδείας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων οι Στρατηγικές του υπουργείου Παιδείας!

Είναι απαράδεκτο το ότι οδηγείται από την ηγεσία του στη «λύση» της απευθείας ανάθεσης σε ιδιώτες ενός κορυφαίου σε σημασία και βαθιά πολιτικού –με την ευρεία έννοια– έργου.

Θλιβερή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις 30/4/2024 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε το με αριθμό πρωτοκόλλου έγγραφο 2222 της Επιτελικής του Δομής ΕΣΠΑ με το οποίο αποφάσισε την απευθείας ανάθεση του έργου «Υποστήριξη έκδοσης Στρατηγικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Ανώτατης» σε εταιρεία παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης, έναντι 37.014 ευρώ. Το υπουργείο διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό έμπειρου και με σημαντικές γνώσεις για την παιδεία ανθρώπινου δυναμικού, είτε στην κεντρική του υπηρεσία είτε στις περιφερειακές του διευθύνσεις. Καθώς και ικανό αριθμό εποπτευόμενων φορέων, αλλά κυρίως το επιτελικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (IEΠ).

Είναι απαράδεκτο το ότι οδηγείται από την ηγεσία του στη «λύση» της απευθείας ανάθεσης σε ιδιώτες ενός κορυφαίου σε σημασία και βαθιά πολιτικού –με την ευρεία έννοια– έργου. Το ΙΕΠ μπορούσε και επιβαλλόταν να κάνει αυτό το έργο σε συνεργασίες με άλλους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου και με Πανεπιστήμια. Μια και είναι ο επιτελικός δημόσιος επιστημονικός φορέας που –όπως αναγράφεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του– υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους εποπτευόμενους φορείς του στα θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, τη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Για κάθε συναφή πρωτοβουλία ή δράση υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή εποπτευόμενων φορέων του, απαιτείται συνεργασία με το ΙΕΠ.

Διακηρυγμένος σκοπός του ΙΕΠ είναι η επιστημονική έρευνα και η μελέτη των παραπάνω θεμάτων, καθώς και η διαρκής επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του σχεδιασμού και της εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής στα θέματα αυτά. Αντί όμως του καθ’ ύλην αρμόδιου ΙΕΠ, η ανάδοχη εταιρεία που επέλεξε το υπουργείο, η μία από τις δύο που έγιναν δεκτές, «θα το συνδράμει» στις εξής πολύ κρίσιμες για την εκπαίδευση εργασίες: Υποστηρικτικές εργασίες έκδοσης Στρατηγικών • Αναγνώριση εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών. • Καταγραφή απαιτούμενων διαδικασιών για την τελική διαμόρφωση των στρατηγικών σχεδίων. • Αποτύπωση της δομής και των επιμέρους ενοτήτων ανάπτυξης του περιεχομένου. • Συνεργασία και υποστήριξη των εμπλεκόμενων φορέων/υπηρεσιών κατά τη διαδικασία διαβούλευσης των στρατηγικών κειμένων. • Συλλογή και ταξινόμηση υλικού ανά θεματική ενότητα. • Επεξεργασία κειμένων βάσει της ανατροφοδότησης από τους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα θα κάνει και υποστηρικτικές εργασίες σύνδεσης Στρατηγικών με Ευρωπαϊκές και Εθνικές Αρχές & Προτεραιότητες, όπως: • Εντοπισμό και σύνδεση κοινών σημείων των Στρατηγικών με τις δράσεις του Ετήσιου Σχεδίου Δράσεων του υπουργείου. • Αποτύπωση Ευρωπαϊκών Κανόνων και Θεμελιωδών Αρχών για τη Συμπερίληψη και σύνδεσή τους με τις Στρατηγικές με κύριο σκοπό την ανάδειξη της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους χωρίς αποκλεισμούς. • Προτάσεις για ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων σε κάθε τομέα των Στρατηγικών για την ανάδειξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού με σκοπό την προστιθέμενη αξία και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των Στρατηγικών. • Οριοθέτηση κοινών σημείων και αποτύπωση δυνατοτήτων συνεργειών και συμπληρωματικότητας μεταξύ προγραμμάτων/δράσεων. • Προτάσεις για αποφυγή επικαλύψεων.

Είναι προφανές, για άλλη μία φορά, πως η κυβέρνηση αυτή δεν έχει όραμα για τη δημόσια εκπαίδευση, όπως και για κανένα άλλο δημόσιο αγαθό (π.χ. υγεία, ενέργεια, μεταφορές) που οι πολίτες της χώρας μας δικαιούνται να το απολαμβάνουν ποιοτικά αναβαθμισμένο. Δεν έχει όραμα και αναζητεί διαχειριστικές «λύσεις», ακολουθώντας τη σταθερή και καταστροφική για τη χώρα τακτική της παραχώρησης του δημόσιου πεδίου σε ιδιώτες. Στην προκειμένη περίπτωση εμπιστεύεται τις στρατηγικές της για την παιδεία, δίνοντας 37.000 ευρώ σε μια εταιρεία συμβούλων που ένα πρωί του Απριλίου έκανε στο υπουργείο μια προσφορά οικονομικότερη κατά 52 ευρώ από μια ανταγωνιστική της!

* Πρώην διευθυντής γραφείου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων οι Στρατηγικές του υπουργείου Παιδείας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας