Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.7° 24.6°
3 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.6° 22.9°
1 BF
60%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.0° 24.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
22°C
24.6° 21.9°
2 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.3° 21.0°
0 BF
59%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
20.6° 17.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
0 BF
74%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
33.3° 28.6°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.1° 25.7°
1 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.8° 27.4°
2 BF
44%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
86%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
26.2° 21.9°
0 BF
68%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.4° 21.5°
2 BF
50%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 27.8°
2 BF
47%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
28.2° 24.8°
0 BF
41%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.5° 22.5°
2 BF
65%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
25.7° 23.6°
2 BF
89%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
zelenski
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Efrem Lukatsky

Αγγελος θανάτου;

Την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε ο πρόεδρος Ζελένσκι προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την έγκριση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας 61 δισ. δολαρίων προς τη χώρα του. Ευγνωμονεί διότι η επιμήκυνση των εχθροπραξιών θα προσθέσει χιλιάδες μνήματα ή διότι θα παραμείνει ο ίδιος πρωταγωνιστής στο διεθνές προσκήνιο; Μάλιστα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Κίεβο στις 14/5 ως «άγγελος θανάτου» για χιλιάδες Ουκρανούς και Ρώσους νέους, ως Angelus Novus θα 'λεγε ο Γερμανοεβραίος φιλόσοφος Βάλτερ Μπένγιαμιν, επιβεβαιώνοντας ότι τα όπλα είναι καθ' οδόν αντί να κομίζει προτάσεις για ειρήνευση.

Τι αξιώνει ο πρόεδρος Ζελένσκι από τη Ρωσία; Να αποχωρήσει από τις περιοχές των ρωσόφωνων που κατέκτησε και «προσάρτησε» στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Ομως, πρώτον, από το 2014 οι συμφωνίες Μινσκ 1 και Μινσκ 2, που είχαν εγκριθεί με ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προέβλεπαν την ειρήνευση μεταξύ των τότε αντιμαχομένων, του Κιέβου και των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονμπάς, και τον τρόπο συνύπαρξής τους: με τη χορήγηση μερικής αυτονομίας στους ρωσόφωνους και σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σε τι περισσότερο προσδοκά ο πρόεδρος Ζελένσκι από τον πόλεμο, ακόμη κι αν αναδειχθεί νικήτρια η Ουκρανία; Η επίλυση του προβλήματος δηλαδή έγκειτο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ρωσόφωνων. Ομόσπονδο κράτος ήταν η ΕΣΣΔ, Ενωση των αποκαλούμενων Σοβιετικών Δημοκρατιών, με εσωτερικά σύνορα που χαράχτηκαν με διοικητικά κριτήρια. Τα κράτη που προέκυψαν με τη διάλυσή της στη θέση των Σοβιετικών Δημοκρατιών συμφώνησαν και διατήρησαν τα σύνορα που είχαν εντός της ΕΣΣΔ, δεν τα αναθεώρησαν με εθνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολυπληθείς πληθυσμοί ρωσόφωνων κυρίως. Διότι, αν επαναχαράσσονταν με εθνικά κριτήρια θα οδηγούσαν σε συγκρούσεις μεταξύ τους και ατέρμονες μετακινήσεις πληθυσμών, όπως ακριβώς συνέβη στη Γιουγκοσλαβία. Γι' αυτό ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που εγκλωβίστηκαν ήταν αυτονόητος.

Ομως καταπατήθηκαν, όχι μόνον στην Ουκρανία αλλά και στη Λετονία, στην Εσθονία, κ.α. Δεύτερον, την «1η Μαρτίου 2024, η Wall Street Journal δημοσίευσε άρθρο που αποκάλυπτε ότι στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως με την εισβολή της Ρωσίας, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχε συμφωνηθεί σε ποσοστό 90% τερματισμός του πολέμου, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αποκλεισμό της προσχωρήσεώς της στο ΝΑΤΟ. Αλλά όμως κάποια από τα κράτη της Συμμαχίας είχαν αντιρρήσεις και ο πόλεμος συνεχίζεται» («Καθημερινή», 17/3/2024). Αμεσα, δηλαδή, μετά την εισβολή υπήρχε η δυνατότητα τερματισμού του πολέμου. Η συνέχισή του ποια συμφέροντα υπηρετεί;

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει αντιληφθεί ότι η Ουκρανία δεν ανήκει στη Δύση, χωρίς αυτό να μειώνει τον ουκρανικό λαό διότι δεν ενεπλάκη, όπως οι χώρες της Δύσης, σε αποικιοκρατικούς πολέμους και στην καταδυνάστευση άλλων λαών. Ο Τζον Χόμπσον γράφει στις «Ανατολικές ρίζες του δυτικού πολιτισμού» ότι ένα μέγιστο όφελος των Ευρωπαίων από την Αμερική μετά την ανακάλυψή της ήταν ότι τη χρησιμοποίησαν για να στηρίξουν και να αναδομήσουν τη δυτική ταυτότητα. «Ο κρίσιμος παράγοντας στον επαναπροσδιορισμό της Ευρώπης ως προηγμένης Δύσης, γράφει, ήταν η επέκταση των συνόρων προς δυσμάς, προς την αμερικανική ήπειρο μετά το 1492...

Ετσι η επέκταση του δυτικού συνόρου έδωσε τη δυνατότητα να υπερβεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα τον περιφερειακό της χαρακτήρα και να καταλάβει μια πιο υψηλή θέση ως “προηγμένος πολιτισμός”. Το νέο γόητρο της ευρωπαϊκής ταυτότητας βάθυνε τη διαίρεση της Ευρώπης σε Ανατολική και Δυτική καθώς η τελευταία ανέπτυξε την εμπορική και ναυτική της ισχύ μέσω του επεκτατισμού της στην Απω Δύση, ενώ η ηπειρωτική περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης διατήρησε τη φεουδαρχία και αποτέλεσε μια ζώνη ελέγχου ή ζώνη άμυνας έναντι του Ισλάμ.

Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι μετά τον 15ο αιώνα άρχισε επίσης να αποκρυσταλλώνεται η ιδέα της “Δυτικής Ευρώπης” στον βαθμό που οι Οθωμανοί Τούρκοι και οι Ανατολικοευρωπαίοι γίνονταν αντιληπτοί ως βάρβαροι». Υπάρχει δηλαδή μια έπαρση της Δυτικής Ευρώπης, ένας λανθάνων ρατσισμός έναντι των Ανατολικοευρωπαίων και των Ουκρανών αλλά και των Βαλκάνιων, που θεωρεί ότι η ζωή τους έχει μικρότερη αξία. Δεν το αντιλήφθηκε αυτό ο πρόεδρος Ζελένσκι; Γι' αυτό η Δύση θα συνεχίσει να τους τροφοδοτεί με όπλα μέχρι να εξοντωθεί και ο τελευταίος Ουκρανός.

Και η απειλή του πυρηνικού ολέθρου που πλανάται; Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν έγραφε: «Ο Μαρξ είπε ότι οι επαναστάσεις είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας ιστορίας. Ισως όμως τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Ισως οι επαναστάσεις να είναι μια προσπάθεια των επιβατών αυτού του τρένου, δηλαδή της ανθρωπότητας, να σημάνουν το σήμα κινδύνου». Ο Μπένγιαμιν τα έγραφε αυτά το 1940, όταν ήταν «μεσάνυχτα στον 20ό αιώνα», όπως σημείωνε. Στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας εναπόκειται να σταματήσουν την πορεία προς την καταστροφή, πριν σημάνουν «μεσάνυχτα» και στον 21ο αιώνα.

*Τ. αρχιμηχανικός ΟΣΕ, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αγγελος θανάτου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας