Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.6° 22.2°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 22.1°
2 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
24.4° 20.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
23.0° 21.8°
1 BF
63%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.5°
1 BF
70%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 21.2°
3 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 21.6°
2 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 22.9°
2 BF
56%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 21.5°
1 BF
63%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 24.9°
5 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
27.1° 21.4°
0 BF
40%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
0 BF
78%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.5°
2 BF
81%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
kaselakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ανίσχυρη Ν.Δ.

«Έχω έρθει για να μείνω. Στην πατρίδα μου. Στο κόμμα μας. Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών είναι μια συνέχεια για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις ξεκινήσαμε. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».
Ακούω και διαβάζω διαρκώς σενάρια για τη μέρα μετά τις ευρωεκλογές. Για το πώς θα ενωθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς, για το ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας αυτού του δημοκρατικού μετώπου κ.λπ. Καλά τα σενάρια. Καλύτερη η διαφάνεια. Και αυτήν ακριβώς θα ήθελα να σας προσφέρω εδώ. Χωρίς περιστροφές. Οπως ξέρετε ότι μιλάω. Με σύντομες, ξεκάθαρες κουβέντες.


1. Το ιδεολογικό φάσμα είναι ένας από τους δύο βασικούς άξονες της συζήτησης. Ο αναγκαίος. Ο δεδομένος. Ο άλλος άξονας έχει να κάνει με το αντιθετικό ζεύγος ανασφάλεια-προστασία. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας σήμερα που δεν βλέπουν την πολιτική μέσα από ιδεολογικό-φιλοσοφικό πρίσμα. Τη βλέπουν βιωματικά και ενστικτωδώς: Ποιος με καταλαβαίνει, ποιος θα νοιαστεί, ποιος θα με προστατέψει.

Σε αυτόν τον δεύτερο άξονα κρίνεται, κατά τη γνώμη μου, η διεύρυνση της Κεντροαριστεράς –ακριβώς επειδή οι πολιτικές προτάσεις είναι εκείνες που μπορούν να φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ευρεία ευημερία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο μεγάλο κόμμα χωρίς εξαρτήσεις από μηχανισμούς συμφερόντων (αυτό σας το υπόσχομαι), είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να εγγυηθεί αυτήν την προστασία σε όλους τους πολίτες και δη στους πιο αδύναμους.

Ελεγαν ότι δεν έχουμε προτάσεις. Μιλούσαν για ένα περιτύλιγμα χωρίς περιεχόμενο. Βλέπετε την προεκλογική μας καμπάνια. Στο επίκεντρο οι συγκεκριμένες, απτές, ρεαλιστικές προτάσεις μας για κοινωνική προστασία στην υγεία, τη στέγη, την ακρίβεια, την καθημερινότητα. Γιατί εκεί κρίνεται το αύριο. Στο πεδίο. Στην πράξη.

2. Πολλοί μας είχαν για πεθαμένους πριν από μόλις τρεις μήνες. Και τώρα όχι μόνο έχουμε ανακάμψει, αλλά κάθε μέρα μεγαλώνουμε και δυναμώνουμε. Ενα κόμμα τόσο πληγωμένο μέσα σε έναν χρόνο μετά τη διπλή εκλογή ήττα, την οδυνηρή παραίτηση του ιστορικού ηγέτη του, του Αλέξη Τσίπρα, και τη διπλή διάσπαση, έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί, να αναδείξει τα πρώτα νέα στελέχη στα think tanks και στο ευρωψηφοδέλτιό του, να ανοιχτεί γενναία στην κοινωνία λέγοντας: Δεν αποφασίζει ο πρόεδρος. Δεν αποφασίζουν λίγοι γύρω από ένα γραφείο. Συναποφασίζουμε. Είσαι κομμάτι της εξίσωσης. Το πιο βασικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι ΕΣΥ. Και αυτή η δυναμική της συμμετοχής και της απεύθυνσης στην κοινωνία θα συνεχίσει να μεγεθύνεται.

3. Εχω έρθει για να μείνω. Στην πατρίδα μου. Στο κόμμα μας. Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών είναι μια συνέχεια για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις ξεκινήσαμε. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε καλύτερα, να εντάσσουμε εθελοντές, να καλλιεργούμε στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης και, πάνω από όλα, να αναδεικνύουμε θέματα για το καλό της κοινωνίας και στη Βουλή και κινηματικά και στη δημόσια σφαίρα.

4. Θα διεκδικήσουμε την ανατροπή στο εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι την τελευταία στιγμή. Πραγματικά πιστεύω ότι το ψηφοδέλτιό μας υπερέχει σημαντικά της Νέας Δημοκρατίας και είναι και συμπαγές ιδεολογικά. Αξίζει τον κόπο να κοιτάξετε τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά –θα εντυπωσιαστείτε. Από εκεί και πέρα οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν σε μία μέρα. Η δυναμική όμως, ναι. Και αυτή η μέρα αλλαγής της δυναμικής των κομμάτων θα είναι η 9η Ιουνίου.

5. Ζητώ από τον ελληνικό λαό να μας δώσει μια ξεκάθαρη εντολή να γίνουμε η μεγάλη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν κονταίνει η αλαζονεία της Ν.Δ. αν δεν ψηλώσει η προοδευτική αντιπρόταση. Δεν αρκεί λοιπόν η μείωση των ποσοστών της Δεξιάς. Είναι αναγκαία η δική μας ενίσχυση. Για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου. Για να γίνει ορατή σε όλους η μόνη πολιτική διέξοδος. Ενα ισχυρό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία ότι πλέον θα έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση που όχι μόνο θα την ελέγχει, αλλά θα διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία.

Το 2015 δεν υπάρχει πια. Ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόκειται να αναστηθεί. Κι όμως, η άλλη όψη του παρελθόντος είναι εδώ: το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη συγκυβερνά με την Ακροδεξιά του Γιώργου Καρατζαφέρη

6. Δεσμεύομαι ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα αρχίσω τη διαδικασία προς το καταστατικό μας συνέδριο το φθινόπωρο, στην οποία οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν διάπλατα προς όλον τον προοδευτικό κόσμο. Με νέα μέλη που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες, που θα αποτελούν ισότιμα στελέχη στο νέο οργανόγραμμα. Και όπως έχω ήδη κάνει πράξη, τα μέλη θα αποφασίζουν και θα συμμετέχουν αμεσοδημοκρατικά και ψηφιακά. Στη νέα δομή δεν θα υπάρχει κομματική επετηρίδα, μόνο προσφορά και αξιοκρατία.

7. Δεν θα μπω σε διαδικασία «διαπραγμάτευσης» με αρχηγούς άλλων κομμάτων. Το δημοκρατικό μέτωπο δεν φτιάχνεται από πάνω. Από την κοινωνία την ίδια μπορεί μόνο να φτιαχτεί. Η κοινωνία θα μιλήσει. Η κοινωνία θα ενώσει.

8. Πέρα από το άνοιγμα στη βάση, θα προσκαλέσω έντιμα, ικανά, προβεβλημένα στελέχη του προοδευτικού χώρου να αναλάβουν ενεργά θέσεις ευθύνης δίπλα μου στη διευρυμένη δομή. Στελέχη με ένσημα και από τον πολιτικό στίβο αλλά και από τον συνδικαλισμό, τα πανεπιστήμια, την επιστήμη, τον πολιτισμό. Εχω ήδη συναντήσει τέτοιους ανθρώπους που εκτιμώ πολύ και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα προς την πρόοδο. Εύχομαι να αποδεχτούν την πρόσκλησή μου.

Τώρα ξέρετε λοιπόν τι θα γίνει την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Και ας είμαστε ειλικρινείς για μερικές πραγματικότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα είναι ο ίδιος με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που κέρδισε εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Και δεν πρέπει να είναι ο ίδιος – πρέπει να εξελιχθεί στη Σύγχρονη Αριστερά με κυβερνησιμότητα που αρμόζει στην εποχή μας, βασισμένη πάντα στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης. Το 2015 δεν υπάρχει πια. Ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόκειται να αναστηθεί. Κι όμως, η άλλη όψη του παρελθόντος είναι εδώ: το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη συγκυβερνά με την Ακροδεξιά του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ηρθε η ώρα η Αριστερά να δημιουργήσει τους δικούς της νέους ήρωες. Τους ήρωες της καθημερινής δράσης.

Τα υπόλοιπα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στην Αριστερά αυτή τη στιγμή δεν προσφέρουν κυβερνητική πρόταση. Ας το παραδεχτούμε. Ομως η μεγάλη πλειονότητα των αιτημάτων τους συμπίπτει ιδεολογικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θαυμάζω ειδικά τον νέο κόσμο που δραστηριοποιείται στο ΜέΡΑ25 και στην Πλεύση Ελευθερίας. Οπως και σέβομαι την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Για τον απλό, καθημερινό κόσμο που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη διπλή διάσπαση μετά την εκλογή μου οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές στο σπίτι τους. Ολον αυτόν τον κόσμο, όλους αυτούς τους εξ αίματος και εξ αγχιστείας συγγενείς μας τους καλώ να διαβάσουν τις προτάσεις μας. Να δούνε τον καθημερινό μας αγώνα.

Μη μένετε στο περιτύλιγμα. Ο καθένας μας φοράει άλλα ρούχα. Εχει άλλη καταγωγή και άλλα βιώματα. Αλλά από μέσα η καρδιά μας χτυπάει Αριστερά. Ανθρωπιά –γιατί αυτό είναι πρωτίστως για μένα η Αριστερά σήμερα. Η Σύγχρονη Αριστερά. Την επόμενη μέρα λοιπόν όλοι εμείς οι συγγενείς στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη, στην ισότητα θα πάμε να εργαστούμε για μια «Καλύτερη Ζωή» απέναντι στον μύθο της «σταθερότητας» της Ν.Δ., που στην ουσία είναι η στασιμότητα στο λίγο, στο πουθενά. «Σταθερά Πίσω», δηλαδή.

Ζητώ τη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όλων των προοδευτικών πολιτών σε αυτές τις ευρωεκλογές, για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα μαζί να σχηματίσουμε την πιο δυνατή, προοδευτική και ελπιδοφόρα αντιπολίτευση της χώρας μας. Πρώτο βήμα αυτό. Και ύστερα: η διακυβέρνηση. Μια Ελλάδα από την αρχή. Αναγέννηση της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειάς μας. Ενα κράτος που δεν αφήνει κανέναν μόνο, αλλά δίνει τις ευκαιρίες στην καθεμία και στον καθένα να διεκδικήσει την ευτυχία της/του.

*Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ανίσχυρη Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας