Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
27.9° 23.0°
1 BF
49%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
25.6° 21.9°
0 BF
61%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 17.0°
1 BF
62%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 20.7°
0 BF
64%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
22.6° 21.0°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
18°C
19.0° 18.4°
0 BF
55%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 21.7°
2 BF
55%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.5° 22.8°
2 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 21.8°
2 BF
43%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.4° 24.8°
3 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
3 BF
78%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.2°
0 BF
51%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 19.5°
0 BF
65%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
3 BF
66%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
27.7° 21.6°
2 BF
52%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 25.5°
2 BF
64%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
22°C
23.3° 20.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 17.6°
2 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγώνας ενάντια στον πόλεμο - Ελεύθερη Παλαιστίνη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την άμεση ή έμμεση στήριξη όλων των αστικών δυνάμεων, έχει συνταχθεί πλήρως με τον αμερικανο-ισραηλινό άξονα και μας οδηγεί σε επικίνδυνες περιπέτειες ● Απέναντι στον πόλεμο και την πυρηνική απειλή, μόνη πραγματική εναλλακτική στρατηγική είναι η αναγέννηση της επαναστατικής προοπτικής, του σοσιαλισμού. Για μια τέτοια πορεία, για την αναγκαία αλλαγή συσχετισμών, στηρίξτε-ψηφίστε το ευρωψηφοδέλτιο της ΟΚΔΕ.

Με χερσαία εισβολή στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων της Γάζας, το σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ θέλει να ολοκληρώσει τη γενοκτονία-εθνοκάθαρση του ηρωικού παλαιστινιακού λαού. Το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε όλες τις γείτονες χώρες, με την πλήρη σύμπραξη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το Ιράν και τους «αναδυόμενους» BRICS.

Στη Μ. Ανατολή, το δεύτερο μακροχρόνιο πολεμικό μέτωπο (μετά την Ουκρανία) βάζει την ανθρωπότητα στο πολύ επικίνδυνο μονοπάτι μιας ευθείας αντιπαράθεσης των «μεγάλων δυνάμεων», γενίκευσης του πολέμου. Σε μια τέτοια σύγκρουση, η χρήση πυρηνικών, που όλοι οι ιμπεριαλιστές έχουν στο οπλοστάσιό τους, δεν είναι απίθανη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την άμεση ή έμμεση στήριξη όλων των αστικών δυνάμεων, έχει συνταχθεί πλήρως με τον αμερικανο-ισραηλινό άξονα και μας οδηγεί σε επικίνδυνες περιπέτειες: μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη βάση (Σούδα, Ελευσίνα, Αλεξανδρούπολη κ.λπ.)· παρέχοντας υποδομές, στρατόπεδα, λιμάνια για ανεφοδιασμό και εκπαίδευση της ισραηλινής πολεμικής μηχανής· σπεύδοντας από τους πρώτους στην Ερυθρά Θάλασσα για τον αποκλεισμό των Χούθι της Υεμένης.

Συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων αστικών/μνημονιακών κυβερνήσεων, χτίζει ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, που πέρα από την καταστολή ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ή να δημιουργήσει έναν πόλεμο. Η Ν.Δ. πουλάει παραμύθια «σταθερότητας», ενώ είναι κυβέρνηση φτώχειας, ακρίβειας, ιδιωτικοποιήσεων, καταστολής και πολέμου. Μια εκλογική «επιβράβευσή» της σημαίνει:

Εξοντωτική ακρίβεια πάνω σε μισθούς που με το ζόρι φτάνουν στα μισά του μήνα. Εξοπλιστικές δαπάνες που το 2021 έφτασαν το 3,82% του ΑΕΠ και το 2023 το 3,01% (3η θέση στις χώρες του ΝΑΤΟ), ποσό που αντιστοιχεί σε 6,5 δισ. ευρώ τον μήνα και 600 ευρώ ανά πολίτη τον χρόνο (περίπου ένας βασικός μισθός). Την ίδια στιγμή, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων το 2023 κατρακύλησε στην προτελευταία θέση των «27» της Ε.Ε. σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), μόλις πάνω από τη Βουλγαρία.

Τέτοιο «ξόδεμα» σημαίνει διαρκή περικοπή των δαπανών για δημόσιες, κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, δολοφονικές ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή η πολιτική είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για το έγκλημα των Τεμπών, τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Το ξεπούλημα, η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών, η ιδιωτικοποίηση υγείας, παιδείας κ.λπ. φέρνουν τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες, που αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές.

Η «κυριαρχία Μητσοτάκη» είναι ένας μύθος: είχε επιβληθεί μονάχα εξαιτίας της δικαιολογημένης αηδίας για τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ, η ανάπηρη αντιπολίτευση μόνο «γκρινιάζει», ενώ ταυτίζεται στην ουσία με την πολιτική της Ν.Δ., ψηφίζει σωρηδόν μέτρα μαζί της – όπως και τους εξοπλισμούς.

Ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο δεν είναι «εικόνα στις ειδήσεις», προεκλογικό σύνθημα, συγκόλληση σε ένα ψηφοδέλτιο. Δεν μπορεί να γίνει με την υποκρισία της Νέας Αριστεράς, που υπερασπίζεται παθιασμένα τα Μνημόνια των κυβερνήσεων Τσίπρα, έχει ψηφίσει εξοπλιστικές δαπάνες, συνέβαλε στον δολοφονικό «άξονα» με το Ισραήλ.

Ούτε με τη διασπαστική πολιτική του ΚΚΕ, που έχει παραπέμψει τη ρήξη με ευρώ - Ε.Ε. στη Δευτέρα Παρουσία, καλλιεργεί την εθνικιστική ρητορική των αστικών «κυριαρχικών δικαιωμάτων ενάντια στην Τουρκία». Λύση δεν υπάρχει ούτε στις αυταπάτες «μεταρρύθμισης» της Ε.Ε. ή γενικολογίες για «ειρήνη», που καλλιεργεί και το ΜέΡΑ25.

Δεν αρκούν κινητοποιήσεις σποραδικές, «συμβολικές». Ο δρόμος της αποτελεσματικότητας και κλιμάκωσης, των αγωνιστών φοιτητών στα Πανεπιστήμια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, απαιτεί: ενωτικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες, όπως τα «Σάββατα στον Δρόμο για την Παλαιστίνη», που για μήνες κρατάνε το νήμα της συνέχειας· προοπτική καταλήψεων και πολιτικής απεργίας, καθήκον του φοιτητικού και συνδικαλιστικού κινήματος, κατεύθυνση πάλης στο εσωτερικό του· μια πολιτική ενότητας και οργάνωσης των εργαζομένων και της νεολαίας, ανεξάρτητη ταξικά, αποφασιστικής ανάπτυξης των αγώνων, ρήξης με το ΝΑΤΟ, με την Ε.Ε. των πολέμων, της φτώχειας, της καταστολής.

Απέναντι στον πόλεμο και την πυρηνική απειλή, μόνη πραγματική εναλλακτική στρατηγική είναι η αναγέννηση της επαναστατικής προοπτικής, του σοσιαλισμού. Για μια τέτοια πορεία, για την αναγκαία αλλαγή συσχετισμών, στηρίξτε-ψηφίστε το ευρωψηφοδέλτιο της ΟΚΔΕ.

* Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΟΚΔΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αγώνας ενάντια στον πόλεμο - Ελεύθερη Παλαιστίνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας