Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.9° 23.1°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
25°C
26.9° 22.5°
1 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
23.7° 22.7°
0 BF
56%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
3 BF
54%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 22.1°
1 BF
69%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 20.1°
2 BF
49%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 22.0°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
26.1° 22.8°
2 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 20.1°
2 BF
35%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.2° 25.8°
2 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
2 BF
64%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
3 BF
79%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.1° 21.9°
0 BF
73%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 24.5°
0 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
3 BF
64%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
27.7° 23.3°
1 BF
46%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 23.0°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 21.7°
2 BF
75%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
People
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «δωσίλογοι» και η επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα της άρχουσας τάξης

Η ανάγνωση της έρευνας του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη σχετικά με το θέμα των δωσιλόγων κατά την Κατοχή, σχετικά με την ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία Ελλήνων με τους κατακτητές τα χρόνια εκείνα, μας αποκαλύπτει την έκταση που πήρε η άσκηση βίας κατά των πολιτικών και κοινωνικών αντιπάλων της κυρίαρχης τάξης, σε συνέχεια των κατασταλτικών δράσεων του Μεσοπολέμου, ενώ οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι ακόμα και κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, η κλιμάκωση των πρακτικών ενός σαφώς νεοφιλελεύθερου καθεστώτος συνεχίζει να γεννάει ακροδεξιές και νεοναζιστικές πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να υπηρετήσουν διά της δολοφονικής βίας τη σταθερότητα της άρχουσας τάξης.

Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε σήμερα ακόμα με ένα ακροδεξιό πολιτικό προσωπικό που αντιγράφει συμπεριφορές του Μεσοπολέμου και κατά προέκταση της περιόδου της Κατοχής, κατά την οποία η βία την οποία ήταν διατεθειμένη να ασκήσει η κυρίαρχη τάξη έπαιρνε πρωτοφανείς διαστάσεις όχι μόνο γιατί προσαρμοζόταν στις επιδιώξεις των Γερμανών, αλλά και γιατί καλλιεργούσε μια επιθετικότητα απέναντι σε εγχώριους πολιτικούς και κοινωνικούς αντιπάλους, που κινητοποιούσε τόσο παρακρατικούς μηχανισμούς όσο και κρατικούς κατασταλτικούς και δικαστικούς θεσμούς, οι οποίοι συνέχιζαν να υπηρετούν αυτόν τον σκοπό για πολλά χρόνια αφού εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα γερμανικά στρατεύματα.

Ετσι ο ισχυρισμός ότι ο καπιταλισμός μπορεί να αναπαραχθεί με δημοκρατία ίσχυσε σε ορισμένες μόνο χώρες της Ευρώπης, αυτές που εγκαθίδρυσαν μια παραλλαγή φορντιστικού καθεστώτος, ενώ το ελληνικό καπιταλιστικό καθεστώς παρέμεινε ώς τη Μεταπολίτευση ένα αυταρχικό καθεστώς και η διαχείρισή του κατά τη μετά το 1974 περίοδο από την άρχουσα τάξη πάλεψε να διατηρήσει το πελατειακό σύστημα, να εφαρμόσει μια καθαρά νεοφιλελεύθερη στρατηγική, αλλά και να ευνοήσει την ενίσχυση της Ακρας Δεξιάς, που συνεχίζει να αξιοποιείται για μια στρατηγική πολιτικής ενσωμάτωσης φτωχοποιημένων κοινωνικών κατηγοριών. Στη φτωχοποίηση λόγω υπερχρέωσης και μνημονίων, ήρθε να προστεθεί η άσκηση βίας που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, σε ό,τι αφορά την παραγωγική δραστηριότητα και τις συνθήκες ζωής, που το κεφάλαιο διεθνώς δεν επιδιώκει να αποφύγει, καθώς υποστηρίζει τη συνέχιση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Η εγκαθίδρυση δημοκρατικής διαχείρισης της οικονομίας και των υποδομών σε συνθήκες «πολυκρίσης» απαιτεί να αποκτήσει η κοινωνία την ικανότητα σχεδιασμού βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, κυρίως την παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών, αλλά και την εξασφάλιση της δυνατότητας σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο να εγκρίνεται ο όποιος σχεδιασμός με τη λειτουργία των κατάλληλων αντιπροσωπευτικών θεσμών. Και από τη στιγμή που έχει αποκτήσει αυτή τη σημασία ο σχεδιασμός της παραγωγής ενέργειας, αλλά και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων, με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό, το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων πρέπει και αυτό να ενταχθεί στη διαδικασία επεξεργασίας και έγκρισης του σχεδίου ανάπτυξης της κοινωνίας, που αποτελεί πλέον την κυρίαρχη μέθοδο.

Είναι γεγονός ότι ενώ την εποχή των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων σε συνθήκες κρίσης, η κοινωνικοποιημένη μισθωτή εργασία αναμενόταν να μετεξελιχθεί σε μια συγκεντρωμένη συλλογική μορφή οργάνωσης της εργασίας, η οποία θα έπρεπε να διοικείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους οργανικούς διανοούμενους, κατά τη σημερινή περίοδο, ο κατακερματισμός του κόσμου της εργασίας και η πολλαπλή ριζοσπαστικοποίηση πολλών λαϊκών στρωμάτων προκαλούν την κινητοποίηση πολλών κοινωνικών τάξεων που πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να προσχωρούν σε κοινά σχέδια εξέλιξης της κοινωνίας, με πρωτεύοντα στόχο την επιβίωση των πληθυσμών και τη διαφύλαξη των κατάλληλων παραγωγικών δυνατοτήτων και υποδομών. Δεδομένου ότι η πλέον απειλητική εξέλιξη για τη ζωή στον πλανήτη είναι η κλιματική αλλαγή που τροφοδοτείται από την υπερθέρμανση, η ικανότητα των νέων θεσμών δημοκρατικού σχεδιασμού να σταματήσουν αυτή την εξέλιξη, θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία των κατοίκων, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο.

Η κλιμάκωση της συσσώρευσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί προφανώς κατά τα επόμενα χρόνια και επομένως, ακόμα κι αν φτάσει σε ένα πλαφόν, η κλιματική αλλαγή θα ενταθεί και θα φτάσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια σταθερή κορύφωση, πράγμα που σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία πρέπει η κοινωνία των ανθρώπων να αποκτήσει χάρη στην επιστήμη τον έλεγχο των επιπτώσεων μιας μόνιμης αλλαγής του κλίματος, η οποία έχει πολλαπλές επιπτώσεις για τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και και για την εξέλιξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι εποχές που οι πρωτοβουλίες κάποιων προνομιούχων ομάδων ανθρώπων γεννούσαν πολιτισμούς, ενώ άλλες ομάδες ανθρώπων επιβίωναν και αυτές με πολύ πιο απλούς τρόπους χάρη στη σταθερότητα του κλίματος και τη σταθερή γονιμότητα της φύσης έχουν παρέλθει. Σήμερα πλέον οι κοινωνίες πρέπει να παρέμβουν με επεξεργασμένα σχέδια για να προστατευθούν και να εξασφαλίσουν την αναπαραγωγή τους και να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς μια ανθρώπινη νέα κουλτούρα αλληλεγγύης, δεν πρόκειται να επιτύχουν αυτή την προσαρμογή και την αντιμετώπιση της πανταχού παρούσας ταξικής επιθετικότητας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι «δωσίλογοι» και η επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα της άρχουσας τάξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας