Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.2° 27.4°
1 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 25.1°
2 BF
51%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 23.0°
0 BF
42%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
46%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
26.3° 23.9°
0 BF
69%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.2° 24.6°
1 BF
64%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.5° 22.4°
2 BF
43%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.5° 23.5°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 25.8°
2 BF
64%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 24.6°
2 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 27.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 24.7°
0 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
2 BF
69%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.2°
2 BF
50%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.7° 24.5°
1 BF
55%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 23.1°
2 BF
56%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.0° 28.0°
0 BF
28%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.3° 24.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
28.9° 25.3°
1 BF
80%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
afisa attack
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σύγκρουση ξεκίνησε και θα κρατήσει καιρό!

Το φετινό φοιτητικό κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέπτυξε μια δυναμική κόντρα στην πολιτική της Ν.Δ. και του κεφαλαίου που η κυβέρνηση δεν περίμενε. Μια πολιτική που στην ουσία της στηρίζεται ή δεν αμφισβητείται από το σύνολο των κομμάτων της συναινετικής «αντιπολίτευσης» ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, μιας και ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της Ε.Ε. για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση του δημόσιου/δωρεάν χαρακτήρα -και- της εκπαίδευσης, την κυριαρχία της αγοράς και τη στροφή στον πόλεμο, την ένταση των ταξικών φραγμών και την παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς.

Η «Attack στα ΑΕΙ – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση» είναι μια νεοσύστατη φοιτητική συλλογικότητα που συγκροτήθηκε στον απόηχο αυτής της δυναμικής, φιλοδοξώντας να δώσει νέα πνοή στην αγωνιστική και πολιτική συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Οι εκατοντάδες αγωνιστές και τα περίπου 100 εκλογικά κατεβάσματα που συσπειρώνει η Attack πανελλαδικά προέρχονται από τους ίδιους τους αγώνες και το κίνημα της νεολαίας. Πρόκειται για μια συλλογικότητα με μαχητικά, ριζοσπαστικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, αναγκαία για την ύπαρξη του φοιτητικού κινήματος και την ανασυγκρότηση της αριστερής του πτέρυγας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που μπαίνουμε.

Με πρόταγμα την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, το δικαίωμα στη μόρφωση για όλη τη νεολαία, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στο πανεπιστήμιο και το σχολείο που πετάει έξω τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τους διαρκείς κόφτες και φραγμούς.

Για μόρφωση και έρευνα σύμφωνα με τις ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στην υποταγή στην αγορά. Για πλήρη μορφωτικά και εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο ενάντια στον κατακερματισμό, τις ευέλικτες καταρτίσεις και τα πτυχία χωρίς αξία.

Θέλουμε ο νέος επιστήμονας να έχει ευρύτερη κριτική και μαχόμενη τοποθέτηση στο πλάι του λαού μαζί με τον λαό για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Τη μάχη ενάντια στον πόλεμο και τις πολυεθνικές που πουλάνε θάνατο μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τα ΑΕΙ, τη μάχη για την επιβίωση του πλανήτη ενάντια στην «πράσινη» ή «γκρι» καταστροφή του από τις πολυεθνικές και το σύστημα.

Θέλουμε το φοιτητικό κίνημα και η δική μας Αριστερά να στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο. Τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των αγορών, την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τη συναινετική αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ενωση που είναι πίσω από κάθε αντιλαϊκή οδηγία και νόμο, το αιματοβαμμένο ΝΑΤΟ.

Η νέα συλλογικότητα ήταν γέννημα αυτής της ανάγκης που δεν καλύπτεται με κανέναν τρόπο από τις υφιστάμενες αριστερές συλλογικότητες.

Δεν καλύπτεται από την ΠΚΣ και τον πολιτικό της χώρο, που έδειξαν τα όριά τους και στο φοιτητικό κίνημα. Την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν η κυβέρνηση «πόνταρε» να «σπάσει» το κίνημα μέσω των τηλεξετάσεων, αντί να συνεισφέρει στην κλιμάκωσή του μπήκε στη λογική της αποδοχής των εξεταστικών και του «κλαδέματος της δυναμικής του». Είχε λογική κατακερματισμού των κινημάτων (φοιτητικό, εργατικό, αγροτικό) και όχι ενοποίησης και πολιτικής τους κλιμάκωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό ρήγμα στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η πασιφανής πολιτική κρίση της ΕΑΑΚ (από την οποία προερχόμαστε πολλοί/ές από εμάς), που κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα, αποτυπώθηκε σε έναν πολιτικό προσανατολισμό του «άμεσου» και του «μικρού» αιτήματος, με άρνηση σύνδεσης των στόχων του φοιτητικού κινήματος με την πάλη κατά του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, των δυνάμεων του κεφαλαίου και της Ε.Ε., με υποταγή στα «αντιδεξιά» μέτωπα και άρνηση κριτικής ακόμα και των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η προσχώρηση κομματιού της ΕΑΑΚ σε πολιτικά σχέδια αντιπαραθετικά με την ιστορική παρακαταθήκη και τους αγώνες της (τύπου ΜέΡΑ25) αλλοίωσε τον πολιτικό της χαρακτήρα. Η πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου μετατράπηκε σε συμμαχία με μερίδες εξ αυτών στη λογική του «λιγότερου κακού», οι μαχητικές μορφές διεκδίκησης και σύγκρουσης μέσα από την αμεσοδημοκρατική οργάνωση του φοιτητικού κινήματος έδωσαν τη θέση τους σε γραφειοκρατικοποιημένες διαδικασίες από «τα πάνω» και η δημοκρατική εσωτερική λειτουργία των σχημάτων και της ίδιας της ΕΑΑΚ αντικαταστάθηκε από τις εκφυλιστικές αντιπαραθέσεις οργανωτικής επιβολής, φίμωσης, ακόμα και ανοιχτής τραμπούκικης βίας όπως δυστυχώς είδαμε στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8 του Φλεβάρη.

Η λογική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την πολυδιάσπασή της από διάφορα πολιτικά ρεύματα που ιστορικά τη συγκροτούσαν.

Η μάχη λοιπόν για την ανασυγκρότηση της αναγκαίας Αριστεράς στα πανεπιστήμια έχει πολύ δρόμο μπροστά της, εκκινεί από την τεράστια δυναμική που αποτυπώθηκε το προηγούμενο διάστημα και καταλήγει σε ένα νικηφόρο φοιτητικό κίνημα μαζί με τον λαό και τη νεολαία. Αλλωστε, όπως λέει και το κεντρικό μας σύνθημα: Η σύγκρουση ξεκίνησε και θα κρατήσει καιρό!

*Μέλος της Attack στα ΑΕΙ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η σύγκρουση ξεκίνησε και θα κρατήσει καιρό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας