Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 26.0°
2 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.6° 23.0°
1 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
26.6° 23.7°
3 BF
74%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
68%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
3 BF
62%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 22.3°
0 BF
66%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.1° 20.1°
1 BF
80%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
61%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 24.1°
2 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 22.3°
0 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.2° 24.9°
2 BF
38%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 24.3°
1 BF
67%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
24.5° 23.0°
1 BF
62%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 26.2°
0 BF
43%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 25.4°
2 BF
60%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
1 BF
50%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
24.4° 23.1°
1 BF
90%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
18.1° 18.1°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ο Μάκης Βορίδης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Ποιος καθορίζει τους συσχετισμούς των κομμάτων στο Κοινοβούλιο;

«Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια», έγραψε ο πρωθυπουργός στην τελευταία ανάρτησή του στο facebook πριν από το Πάσχα με θέμα την εβδομαδιαία επισκόπηση. Ομως, δεν «μάχεται» για να προασπίσει τη δημοκρατία, εξάλλου από ένα ποσοστό της τάξεως του 5% δεν κινδυνεύει το πολίτευμα της χώρας, αλλά για να αυξάνει η δεξαμενή των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Ετσι αναγεννάται κάθε φορά δημοσκοπικά και εκλογικά από τις στάχτες των ακροδεξιών και μεταφασιστικών κομμάτων που διαλύονται με διάφορους τρόπους. Το αποτέλεσμα; Αφομοιώνοντας ψηφοφόρους και στελέχη τους, η πολιτική της Ν.Δ. μεταλλάσσεται από τον φιλελευθερισμό, που διακήρυττε ως ιδεολογία της, σε θέσεις όλο δεξιότερες και αντικοινωνικές με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα προμαχώνα του νεοφιλελευθερισμού που επιβάλλει τις επιταγές του με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Οταν καταπατάται το Σύνταγμα για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, όταν κοινωνικές κατακτήσεις ανακαλούνται υπέρ του κεφαλαίου, όπως με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της ανώτατης Παιδείας, όταν ψηφίζονται αντεργατικοί νόμοι για 13ωρη εργασία με πρόσθετη εργασία Σάββατο και Κυριακή, τότε από ποια ιδεολογία διαπνέεται η κυβερνητική πολιτική; Είναι χαρακτηριστικό του νεοφιλελεύθερου αποτυπώματος της πολιτικής της ότι ευαίσθητοι κοινωνικά τομείς, όπως της υγείας, της εργασίας κ.ά., παραδόθηκαν σε στελέχη που αποσκίρτησαν από ακροδεξιά κόμματα (ΛΑΟΣ, ΕΠΕΝ) και εντάχθηκαν στη Ν.Δ., ενσωματώνοντας έτσι και την πολιτική των κομμάτων τους. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι τρεις μεταγραφέντες πολιτικοί από τον ΛΑΟΣ αποτελούν σήμερα την κύρια ιδεολογική έκφρασή της, γι’ αυτό μάλλον εξέλιπε ο ΛΑΟΣ από το κομματικό στερέωμα της χώρας, δεν είχε λόγους ύπαρξης αφού ενσωματώθηκε στη Ν.Δ. και την καθόρισε ιδεολογικά. Γι' αυτό πρόσφατα ο κ. Καρατζαφέρης, «οικοπεδούχος» της «δεξιάς πολυκατοικίας», όπως είχε αυτοπροσδιοριστεί το 2010, εξύμνησε τον κ. Μητσοτάκη ως «τον πιο άρτιο πολιτικό του 21ου αιώνα».

Πώς μεθοδεύονται όλα αυτά σε μια χώρα με εκλογές και δημοκρατικό πολίτευμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, χωρίς αντιδράσεις; Μας το λένε για μια ακόμη φορά ο Στιβ Λεβίτσκι και ο Ντάνιελ Ζίμπλατ στο βιβλίο τους «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες»: «Το τραγικό παράδοξο στην περίπτωση του εκλογικού δρόμου προς τον αυταρχισμό είναι ότι αυτοί που επιδιώκουν την κατάλυση της δημοκρατίας χρησιμοποιούν συχνά τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς ώστε σταδιακά, “ανεπαισθήτως”, ακόμα και νομιμοφανώς, να πετύχουν τον στόχο τους... Με την έννοια ότι έχουν την έγκριση εκλεγμένων νομοθετικών σωμάτων ή γίνονται αποδεκτές από τα δικαστήρια. Μάλιστα, συχνά παρουσιάζονται ως προσπάθεια για μια "καλύτερη", "πιο αποτελεσματική" δημοκρατία… Ετσι για πολλούς η διάβρωση και η "αποψίλωση" της δημοκρατίας δεν γίνεται καν αντιληπτή».

Οσοι βουλευτές μεταπηδούσαν από το κόμμα που εκλέχθηκαν σε άλλο, εισέπρατταν τη δημόσια κατακραυγή, διότι αλλοίωναν τη βούληση του εκλογικού σώματος και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Σήμερα αυτό επιχειρείται με δικαστικές αποφάσεις, στη βάση νόμου που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μελλοντικές ανάλογες παρεμβάσεις. Είναι απαράδεκτο οι ψήφοι ενός κόμματος που στοχοποιείται να μεταφέρονται αναλογικά με δικαστικές αποφάσεις σε άλλα κόμματα ενισχύοντας κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση, διότι τελικά περί αυτού πρόκειται. Είναι απαράδεκτο, διότι οι αποφάσεις αυτές αφαιρούν ουσιαστικά την ιδιότητα του πολίτη από τους ψηφοφόρους του συγκεκριμένου κόμματος. Ο σεβασμός της βούλησης του εκλογικού σώματος και των αρχών της δημοκρατίας, έστω της δημοκρατίας της ψήφου ως λευκής επιταγής, απαιτεί, στην ακραία περίπτωση ακύρωσης της εκλογής των βουλευτών των «Σπαρτιατών», να παραμείνουν κενές οι έδρες των βουλευτών που θα εκπέσουν του αξιώματός τους, ώστε να μείνει αναλλοίωτος ο κοινοβουλευτικός συσχετισμός των κομμάτων.

Ομως υπάρχει και άλλος λόγος προβολής της ακροδεξιάς απειλής. Ο νεοφιλελευθερισμός, ως αντικοινωνικός, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε δημοκρατίες εμπλουτισμένες με αρχές και σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες. Παλαιότερα χρειαζόταν ως στήριγμα φασιστικά καθεστώτα για να επιβληθεί, όπως π.χ. στη Λατινική Αμερική, ενώ σήμερα αξιοποιεί την απειλή νεοφασιστικών κομμάτων, όπως οι «Σπαρτιάτες», ώστε να γίνει αποδεκτός ως «το μη χείρον» και να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών ως η μοναδική επιλογή στις υφιστάμενες συνθήκες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόβα τζενεράλε επιβολής του νεοφιλελευθερισμού το 1973 στη Χιλή, με υποβολέα τα «Παιδιά του Σικάγου» του Μίλτον Φρίντμαν, συνοδεύτηκε από την εγκαθίδρυση στυγνής δικτατορίας επί χρόνια με χιλιάδες θύματα. Στην Ευρώπη, μετά το Μάαστριχτ, ακολουθεί τον δρόμο της μεταδημοκρατίας, όπως γράφει ο Κόλιν Κράουτς, όπου επιβιώνουν σχεδόν όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας αλλά χάνεται το περιεχόμενο των δημοκρατικών αξιών για να επιβληθεί ο αυταρχισμός των αγορών. Αν μάλιστα στην πορεία επικράτησης των αγορών υπάρξουν δυσκολίες, τότε οι Βρυξέλλες εγκαθιστούν κυβερνήσεις τεχνοκρατών με επικεφαλής τραπεζίτες, όπως συνέβη δύο φορές στην Ιταλία με τον Μάριο Μόντι το 2011 και με τον «σούπερ Μάριο», τον Μάριο Ντράγκι, το 2021, αλλά και στην Ελλάδα το 2011, καίτοι στις εκλογές του 2009 που προηγήθηκαν, το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 44% είχε εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

*Τ. αρχιμηχανικός ΟΣΕ, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ποιος καθορίζει τους συσχετισμούς των κομμάτων στο Κοινοβούλιο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας