Πόσο πιθανόν είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου να συμπέσουν με την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη και παλιά πρωτεύουσα της Ουκρανίας;
Κάθε μέρα που περνά, αυξάνεται η πίεση που δέχονται οι ουκρανικές δυνάμεις από Βορρά και εξ Ανατολών στην περιοχή της πόλης, με την κατάρρευση του μετώπου να μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παραπάνω θα πυροδοτήσουν, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης για τη στάση της Ε.Ε., με πρωταγωνιστές το πάλαι ποτέ γαλλογερμανικό δίδυμο.
Ο Μακρόν έχει κάθε λόγο να ζητήσει ξανά δέσμευση των χωρών της Ε.Ε. για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο πλευρό της Ουκρανίας, με μια σκληρή ρητορική που θα αναφέρεται στο Σεράγεβο και τη Σρεμπρένιτσα και την ηθική υποχρέωση της Γηραιάς Ηπείρου να δείξει έμπρακτη μεταμέλεια για τη στάση της στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Το δίλημμα θα είναι συνθλιπτικό για τη Γερμανία του Σολτς, η οποία από την επόμενη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να χαράζει κόκκινες γραμμές ως προς την εμπλοκή της στη σύρραξη, για να τις εγκαταλείψει σε λίγο καιρό, συρόμενη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Εκτός της εμμονής Μακρόν για αποστολή χερσαίων δυνάμεων, ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων είναι βέβαιο πως θα επαναλάβει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να ανοίξει την Πυρηνική της Ομπρέλα, για καλυψει τους εταίρους της. Δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία εξυπακούεται ότι θα επηρεάσουν τόσο την τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας όσο και τα εκλογικά της αποτελέσματα. Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τα ποσοστά των κομμάτων και των σχηματισμών της Ακροδεξιάς.
Μπορούμε να προεξοφλήσουμε από τώρα ότι ο Μακρόν θα επαναλάβει για μια ακόμη φορά ότι τα κόμματα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς είναι ενεργούμενα του Κρεμλίνου.
Τέλος, είναι σαφές ότι στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης, η πολεμική σύγκρουση στη Γάζα θα οριοθετήσει τη ρητορική Μακρόν για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, ένα σκηνικό που θα παραπέμπει στον Νοέμβριο του 1956, όταν η αγγλογαλλική επέμβαση στο Σουέζ συνέπεσε με την εισβολή της ΕΣΣΔ στην Ουγγαρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας