Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
32.6° 27.8°
1 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
29.3° 24.7°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.0°
1 BF
35%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.4°
2 BF
73%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 24.0°
0 BF
47%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
22.3° 20.4°
0 BF
37%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
1 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.9° 26.8°
2 BF
36%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 25.7°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
28°C
29.8° 28.4°
2 BF
42%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 27.2°
3 BF
58%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
63%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
29.6° 24.9°
0 BF
38%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
31.7° 24.5°
1 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.8°
3 BF
40%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
32.1° 26.8°
0 BF
41%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
1 BF
59%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.7° 24.7°
0 BF
81%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
tee
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι εκλογές στον εκατοστό πρώτο χρόνο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Την 1η Απριλίου του 2024 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υπογράφει σύμβαση ανάθεσης «υπηρεσιών σχεδιασμού και προμήθειας ειδών ειδικών δώρων επετειακού εορτασμού του ΤΕΕ (γραβατών με εικαστική ταυτότητα ειδική για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ)». Η σύμβαση γίνεται με απευθείας ανάθεση.

Οι γραβάτες «θα είναι διαθέσιμες για επισήμους και διακεκριμένους προσκεκλημένους».

1. Στα εκατό χρόνια ύπαρξης του ΤΕΕ οι  σημαντικές στιγμές, μεταξύ τους και οι ιστορικές, συνδέονταν με συνέδρια, ημερίδες, καταγραφές, προτάσεις, θέσεις και αντιθέσεις, διάλογο. Στην ορολογία του δεν  υπήρχαν οι όροι επίσημος και διακεκριμένος προσκεκλημένος. Υπάρχουν οι εκπρόσωποι, όπως της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, της Βουλής και των κομμάτων, των κοινωνικών, επιστημονικών, συνδικαλιστικών φορέων, και όσοι έχουν προσφέρει από τα μη μέλη του ΤΕΕ εξαιρετικές ή ειδικές υπηρεσίες για την ευόδωση των σκοπών του.

Από την ίδρυση του, το Τεχνικό Επιμελητήριο κατοχυρώθηκε ως αυτοτελής, αυτόνομος, αυτεξούσιος φορέας των μηχανικών. Περιβλήθηκε με το κύρος της κρατικής οντότητας, που δεν υπόκειται  στην εξουσία οποιασδήποτε  άλλης, παρά μόνο ως προς τον τυπικό έλεγχο. Θεσμοθετήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για να διατυπώνεται η έκφραση των μηχανικών ως σώματος  ειδημόνων, με την τριπλή ιδιότητα του επαγγελματία, του επιστήμονα και του πολίτη, για να προωθείται η συνισταμένη άποψη των μελών του. Η δομή των οργάνων του, η υποχρεωτική ενημέρωση όλων των μελών του σε εβδομαδιαία βάση, η αλληλουχία εισηγήσεων και αποφάσεων, το σύστημα της απλής αναλογικής διασφάλιζαν ότι η θέση του ΤΕΕ είναι προϊόν συλλογικής σκέψης, διαλόγου και σύνθεσης. 

Όταν, όμως, υπολειτουργούν  οι θεσμοθετημένες διαδικασίες, η θέση του ΤΕΕ  διαμορφώνεται από ένα πολύ στενότερο κύκλο των οργάνων στα οποία κανονιστικά τους έχουν ανατεθεί ισχυρές αρμοδιότητες για να εκπροσωπούν το ΤΕΕ, ώστε να είναι αποτελεσματικό. Αντί της συνισταμένης άποψης προωθείται η δική τους, όσο πιο στενός ο κύκλος τόσο πιο ταξικού προσανατολισμού, σε αντίθεση συνήθως με την κοινωνική διαστρωμάτωση των μηχανικών. 

Η εσωτερική δημοκρατία στο ΤΕΕ δεν είναι σύστημα κλειστό και μη επηρεαζόμενο από τις ευρύτερες πολιτικές διεργασίες. Η διαβάθμιση των «προσκεκλημένων» σε επίσημους, διακεκριμένους και λοιπούς αντανακλά μια βαθύτατη μετάλλαξη που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη σχέση των οργάνων που το εκπροσωπούν με τα μέλη του.

2. Στην έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια, η  Πρόεδρος  της Δημοκρατίας επισήμανε ότι « το ΤΕΕ έχει ανταποκριθεί επάξια στον ρόλο του ως επίσημου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας. Αποτελεί θεσμικό πυλώνα του Κράτους, τη δράση του οποίου νομιμοποιεί τεχνοκρατικά». 

Το ΤΕΕ έχει σκοπό «την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίηση τους για την αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας». Ορίζεται ως ο ενδιάμεσος φορέας μεταξύ αυτών που κατέχουν μία ειδική γνώση (με την αβεβαιότητα, την επιφύλαξη για την πληρότητα και την αμφισβήτηση για την ορθότητα της) και αυτών που πολιτικά αποφασίζουν.

Προτείνει δράσεις: Προσδιορίζεται ως τεχνικός σύμβουλος της Κυβέρνησης (μεταξύ άλλων) σε  θέματα που μελετά ή γνωμοδοτεί με δική του πρωτοβουλία ή έπειτα από ανάθεση ή  πρόσκληση των αρμόδιων αρχών. 
«Νομιμοποιεί τεχνοκρατικά κρατικές δράσεις» στο σύνολο τους, μερικά ή καθόλου. Το ΤΕΕ, στα χρόνια μετά τη δικτατορία, λίγες  φορές τοποθετήθηκε στα μείζονα θέματα ανάπτυξης, ενέργειας, περιβάλλοντος, σχεδιασμού χωρίς να θίξει το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα.  Δείκτης  του πως ασκεί την εξουσία  μια κυβέρνηση είναι αν τις προτάσεις και την κριτική την αφορίζει ως ενοχλητικές ή τις επιθυμεί και τις αξιοποιεί.

3. Στην ίδια εκδήλωση ο Πρωθυπουργός έκλεισε τον χαιρετισμό του «με την ιστορική, αλλά και δηλωτική παρατήρηση», ότι o Ελευθέριος Βενιζέλος, παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 

Η κυβέρνηση Γονατά που το ίδρυσε και η κυβέρνηση του Βενιζέλου στήριξαν το ΤΕΕ των λιγότερων από 2500 μηχανικών γιατί  αναγνώρισαν με διορατικότητα την αναγκαιότητα της ατομικής και κυρίως οργανωμένης παρέμβασης των μηχανικών. Παρέμβασης που ασκείται με διάρκεια και ανεξάρτητα κυβερνητικών κύκλων και ενισχύει θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες  του λόγου, του λαϊκού ελέγχου, της πληροφόρησης, της αξιοποίησης  της γνώσης.  

Η παρούσα Κυβέρνηση ωθεί σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο το ΤΕΕ, όπου τα όρια των παρεμβάσεων του περιορίζονται από τα πλαίσια που η ίδια θέτει. Και το έχει επιβάλει γιατί απέναντι της βρίσκει ένα ΤΕΕ που δεν υποστηρίζει τον πυρήνα του θεσμικού του ρόλου και έχει απεμπολήσει αυτό που αποτελεί τη βασική του δύναμη, τη στήριξη των μελών του. 

Με τα μνημόνια καταργήθηκε η οικονομική αυτοτέλεια του ΤΕΕ που στηριζόταν αποκλειστικά σε πόρους των μελών του. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη μη ενημέρωση -συμμετοχή – ενεργή στήριξη των μηχανικών συμπαρέσυρε, όπως αποδείχθηκε, όλο το πλέγμα των προβλέψεων για τη διατύπωση της συνισταμένης άποψης των μηχανικών, όλο το επιστημονικό και συνδικαλιστικό κίνημα των μηχανικών, την περιουσία του Ταμείου των μηχανικών. Αντί αυτού η Κυβέρνηση διοχετεύει, υπό προϋποθέσεις και κατά βούληση,  πόρους προς το ΤΕΕ. Το ΤΕΕ μετεξελίσσεται  σε εξαρτημένη κρατική υπηρεσία – επιχείρηση, υπό τη διαρκή απειλή της οικονομικής κατάρρευσης, υπό ομηρεία. 

4. Το  ΤΕΕ, του ετήσιου προϋπολογισμού της τάξης των ολίγων εκατομμυρίων, διαχειρίζεται έργα της τάξης του 1.3 δις ευρώ. Ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού των έργων, έως 2% διαχειρίζεται το ΤΕΕ για την κάλυψη των διαχειριστικών του δαπανών.

Οι προβλέψεις και ο τρόπος δημοσιοποίησης, προκήρυξης, ανάθεσης και παρακολούθησης   μελετών και έργων από το ΤΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με ότι για χρόνια διεκδικούσε και είχε το ίδιο κατακτήσει, ακολουθεί τα πρότυπα της Κυβέρνησης. Μελέτες και έργα προκηρύσσονται με δύο τρόπους. Ή με πολύ μεγάλους προϋπολογισμούς και προϋποθέσεις που λιγότερο από μια εικοσάδα ομίλων  θα μπορεί να πληροί ή με μικρούς προϋπολογισμούς σε απευθείας, ουσία ή τύποις, αναθέσεις. Αντί να καταγγείλει τις σχετικές ρυθμίσεις ως απαράδεκτες, δικαιώνει μια πολιτική σώρευσης διαχείρισης έργων και κέρδους σε πολύ λίγους. Δείχνει να μην υπερασπίζεται ότι πρωτεύον είναι οι μελέτες και τα  έργα να ανατίθενται στους ειδικούς χωρίς διαμεσολαβήσεις που υπέρμετρα τα μεν επιβαρύνουν, τους δε υποβαθμίζουν. Το ΤΕΕ, παράλληλα, αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο απέναντι στις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και υποκαθιστά στο έργο τους σημαντικές Δημόσιες και Δημοτικές Υπηρεσίες, χωρίς καν καμία βεβαιότητα ότι αυτή η υποκατάσταση θα έχει διάρκεια. 

5. Γιορτή για το ΤΕΕ ήταν πάντα η περίοδος των εκλογών. Απολογιστικά στοιχεία, προγραμματικές θέσεις, βιογραφικά των πάνω από 2000 υποψηφίων,  διάλογοι και αντίλογοι, όλα να δημοσιοποιούνται από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του ΤΕΕ για αρκετές εβδομάδες. 

Μάταια θα αναζητηθούν για αυτές τις εκλογές αντίστοιχα στοιχεία. Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, ούτε την πρωταπριλιά, ούτε την  πρωτομαγιά καταλάβαινες ότι οι εκλογές διεξάγονται στις 19 Μαΐου. Αντίθετα σε έξαρση αυτή την περίοδο είναι οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, με τις διαφημιστικές καταχωρήσεις στα ΜΜΕ και την πανελλαδική καμπάνια με επιλεγμένους πρωταγωνιστές, επίσημους και διακεκριμένους προσκεκλημένους. Για πρώτη ίσως φορά οι εκλογές του ΤΕΕ είναι σε πέμπτη μοίρα (όπως ακριβώς ο σχετικός τίτλος, με μικρά γράμματα, εμφανιζόταν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ).

Στις εκλογές του 2003 ψήφισαν 40400 διπλωματούχοι μηχανικοί. Μετά από δέκα χρόνια, στις εκλογές του 2013 ψήφισαν 32500 μηχανικοί, όσοι και το 2016 και το 2019. Ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 3000 τα μέλη του ΤΕΕ, με δικαίωμα ψήφου το 2024 να έχουν 115000 μηχανικοί, από τα χρόνια των μνημονίων ο αριθμός αυτών που ψηφίζουν παραμένει χαμηλά καθηλωμένος. Η καθήλωση ευνοεί παρατάξεις που ενώ συσπειρώνουν τους δικούς τους ψηφοφόρους δεν προσδοκούν οφέλη από  τη συμμετοχή των μηχανικών στις διαδικασίες του ΤΕΕ.

6. Στο 101ο του  έτος, στο ΤΕΕ συγκρούονται  δύο κατευθύνσεις πορείας. Και για τις δύο μπορείς να καταγράψεις θετικά και αρνητικά δεδομένα, αξιολογώντας τες κατά το σκεπτικό τους. Αλλά αν τις αξιολογήσεις με το σκεπτικό της άλλης, διαπιστώνεται ότι είναι απολύτως διακριτές, απολύτως αντιθετικές, μη συμβατές. 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως ιδρύθηκε, όπως είναι η νομοθεσία που το διέπει, που υπηρετεί το σκοπό του χωρίς δυισμούς είτε μιλά για την ανάπτυξη της χώρας είτε για την ποιότητα εργασίας των μελών του είτε για την αξιοποίηση τους σε υπηρεσίες που σχετίζονται με το στενό πυρήνα των σπουδών τους είτε για τις συνθήκες ζωής των πολιτών, που παρεμβαίνει με θέσεις στα πολιτικά δρώμενα, είναι αναγκαίο και δεν μπορεί να επανιδρυθεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι εκλογές στον εκατοστό πρώτο χρόνο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας