Οι μηχανικοί αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια στο επάγγελμα, προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Στις 19 Μαΐου διεξάγονται πανελλαδικά οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Οι μηχανικοί που ζούμε από τη δουλειά μας, οι μηχανικοί που αγωνιούμε για την πορεία του τόπου, πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη γιατί αφορά τις ζωές μας, το επάγγελμά μας, την ευθύνη των επιστημόνων απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Διαχρονικά οι διοικήσεις του ΤΕΕ αποτελούσαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό εκφραστές των κυρίαρχων πολιτικών, ενίοτε και με επιστημονική προβιά. Η παρούσα διοίκησή του όμως, σε αγαστή συνεργασία με το σύστημα Μαξίμου, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Δημιουργώντας ένα καθεστώς συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση χρησιμοποιεί το όνομα του ΤΕΕ για να νομιμοποιεί κοινωνικά τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και αποφάσεις και έχει αναλάβει έναν τεράστιο μηχανισμό ανάθεσης έργων και αμοιβών καθώς και διαδικασιών γραφειοκρατίας και διοικητικής διεκπεραίωσης. Ετσι, το ΤΕΕ δεν υπερασπίζεται πλέον τα δικαιώματα των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους, ούτε λειτουργεί ως ανεξάρτητος επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας. Αντίθετα, έχει μετατραπεί σε υποχείριο της κυβέρνησης και σε μηχανισμό εξυπηρέτησης μεγάλων και μεσαίων συμφερόντων, ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας και των ίδιων των μηχανικών που θα έπρεπε να εκπροσωπεί.
Η συντριπτική πλειονότητα των μηχανικών ξέρουμε ότι για τα θέματα που μας «καίνε» καθημερινά, το ΤΕΕ είναι άφαντο. Δεν είναι δίπλα μας και δεν μας υποστηρίζει ακόμα και σε φλέγοντα θέματα, οικονομικά, επαγγελματικά, επιστημονικά και εργασιακά, με τα οποία ερχόμαστε όλο και πιο έντονα αντιμέτωποι/ες. Από θέματα που άμεσα επηρεάζουν τους όρους διαβίωσής μας, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι αμοιβές, τα εργασιακά μας δικαιώματα και η ασφάλεια, έως κρίσιμα ζητήματα για τον κλάδο όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα, η τεχνική υποστήριξη και η επιστημονική διαβούλευση. Αντίθετα το ΤΕΕ εδραιώνεται ως οργανισμός που παράγει εξάρτηση και εκβιασμό σε οικονομικό επίπεδο υπέρ των μεγάλων εταιρειών του κλάδου -φίλων της κυβέρνησης και της διοίκησης- έναντι της πλειοψηφίας των μηχανικών.
Είναι χαρακτηριστική η απουσία του από όλα τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία, όπως το έγκλημα των Τεμπών, η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, οι «φυσικές» καταστροφές, οι ασυντήρητες υποδομές. Σπεύδει συχνά να συνταχθεί με τα κατασκευαστικά-εργολαβικά συμφέροντα σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος (όπως πρόσφατα με τον ΝΟΚ). Υποβοηθά την υποκατάσταση του δημόσιου ελέγχου από την «ατομική ευθύνη» του μηχανικού. Συναινεί ώστε ο κύκλος της οικονομικής ανάπτυξης που ζούμε να γίνεται με όρους υποτίμησης των εργαζόμενων επιστημόνων των οποίων οι αποδοχές βρίσκονται πολύ κάτω από τα επίπεδα προ μνημονίων. Αδιαφορεί για την αναγκαία επαναφορά ελάχιστων αμοιβών για τους αυτοαπασχολούμενους, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, για τις προσλήψεις και την αύξηση αποδοχών στο Δημόσιο. Σιωπά απέναντι στην άλωση της Παιδείας από τα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως υλοποιείται επιθετικά από την κυβέρνηση με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Η εικόνα αυτή δεν θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε έναν κλάδο εργαζόμενων επιστημόνων που και τις γνώσεις έχουν και την εμπειρία να μελετήσουν και να σχεδιάσουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, όχι με κριτήρια κερδοφορίας για τους λίγους, αλλά με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος, των κοινών αγαθών, του δημοσίου συμφέροντος. Ολο το δυναμικό αυτό που αγωνίζεται μέσα από τοπικά κινήματα και πρωτοβουλίες, από σωματεία και κινήσεις πολιτών πρέπει να βγει μπροστά και να συμμετάσχει στις εκλογές του ΤΕΕ, γιατί διά της αποχής διαιωνίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση σε βάρος μας.
Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ), με πολλές δεκάδες συναδέλφισσες/ους στα ψηφοδέλτιά της πανελλαδικά, στήριξε με τη δράση και την παρουσία της τα κινήματα αυτά (με εκδηλώσεις σε Εύβοια και Θεσσαλία), πρωτοστάτησε στους αγώνες των σωματείων του κλάδου (ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΜΤ), φώτισε με εκδηλώσεις της πλευρές της συνολικής επίθεσης που βιώνουμε (ελεύθεροι χώροι και καταστολή, ενέργεια, ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και επαγγελματικά δικαιώματα), έφερε πλήθος θεμάτων στη Διοικούσα Επιτροπή και την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, παρά τις μικρές σχετικά δυνάμεις μας.
Απέναντι σε μια τεχνοκρατική δικαιολόγηση αντικοινωνικών και αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών, απέναντι σε μια άνευρη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση των παρατάξεων ΔΗΣΥΜ, Συμμαχία, ΕλΕΜ, ΔΗΠΑΜ κ.λπ., η ενίσχυση μιας αγωνιστικής φωνής είναι σημαντική πολλαπλά.
Για να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ και ΕΝΑΝΤΙΟΝ του ΤΕΕ στην προσπάθεια να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους. Τους μισθωτούς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μηχανικούς της εκπαίδευσης, τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς μηχανικούς, καθώς και τους νέους μηχανικούς- θύματα των νέων εργασιακών σχέσεων.
*Μέλος Α/ΤΕΕ, πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας