Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
21°C
23.1° 18.6°
1 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.0° 17.1°
1 BF
86%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.0° 20.5°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.0° 17.9°
3 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 16.8°
1 BF
93%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.0°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.3° 23.2°
5 BF
46%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
21°C
21.8° 20.5°
1 BF
78%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.4° 20.5°
2 BF
56%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 16.8°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
23°C
22.5° 22.5°
0 BF
56%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.1° 17.9°
2 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
21.2° 17.5°
0 BF
77%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
28.2° 21.8°
2 BF
71%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
19°C
21.2° 18.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.3°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.5°
2 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ιλιάς, Ραψωδία Ρ` στ. 500 – 762

Ρ`, 500. Ένιωσε τη δύναμη του Διός μέσα του και είπε στον Αλκιμέδοντα που κρατούσε τα χαλινάρια του Ξάνθου και του Βαλίου.

«Καλέ μου Αλκιμέδοντα που τ` άλογα δαμάζεις έλα κοντά να είμαστε μαζί με τα μπεγίρια. Μαζί θα ανακόψουμε του Έκτορα τον πόθο, τα άλογα τα θεϊκά αυτός να αποκτήσει».

Μίλησε και στους Αίαντες και στον ξανθό

Ατρείδη.

« Ε! σεις αρχηγοί, Μενέλαε και Αίαντες πάψτε να φυλάτε το σώμα του νεκρού Πάτροκλου. Ελάτε να συνδράμετε εμάς τους ζωντανούς και αφήστε τη φύλαξη του νεκρού Πατρόκλου στους βοηθούς σας. Ο Έκτωρ με τον Αινεία, οι πιο δυνατοί από τους Τρώες μας επιτίθενται για ν` αρπάξουν τα άλογα του Αχιλλέα».

Έριξε το κοντάρι του και πέτυχε στο κέντρο την ολοστρόγγυλη ασπίδα του Άρητου. Η αιχμή του δόρατος πέρασε τα στρώματα της ασπίδας και τη ζώνη. Τραυμάτισε θανάσιμα τον Άρητο κάτω από την κοιλιά. Ο Άρητος σωριάστηκε όπως ένας ταύρος κτυπημένος με κοφτερό πελέκι στο κεφάλι.

Ο Έκτορας ρίχνει του Αυτομέδοντα το χάλκινο αστραφτερό κοντάρι, μα πρόλαβε και ξέφυγε και γλύτωσε του Χάρου. Έσκυψε, το κοντάρι πέρασε πάνω από το κράνος του και καρφώθηκε πίσω του ενώ η πάνω άκρη, ελεύθερη, παλλόταν στον αέρα.

Ο Αυτομέδων έγδυσε και πήρε τα όπλα του νεκρού και φώναξε με καμάρι δυνατά:

«Ξαλάφρωσα λίγο από τον πόνο του χαμού του Πάτροκλου κι ας είναι αυτός που σκότωσα πολύ κατώτερος του».

Ο αγώνας γύρω από τον νεκρό Πάτροκλο συνεχιζόταν αμείωτος και μάλιστα με την παρέμβαση της Αθηνάς που είχε την άδεια από τον πατέρα της Δία να βοηθήσει τους Έλληνες να πάρουν το σώμα του νεκρού Πατρόκλου.

Ρ`, 550. Σε σύννεφο τυλίχτηκε η Αθηνά Παλλάδα και μες στη μάχη έπεσε τους Αχαιούς να σώσει. Με τη μορφή του Φοίνικα μίλησε στον Ατρείδη το βασιλιά Μενέλαο και του `πε δύο λόγια:

« Μενέλαε τ` Ατρέα γιε τον Πάτροκλο να πάρεις μη σε προλάβει ο Έκτορας. Θα `ναι ντροπή μεγάλη να κόψουν το κεφάλι του και τ` άψυχο κουφάρι στα όρνια να το δώσουνε και στα σκυλιά της Τροίας. Ξεσήκωσε κι αντρείεψε όλους τους εδικούς μας».

Ο ξανθός Μενέλαος απάντησε στη Αθηνά που είχε τη μορφή και τη φωνή του Φοίνικα:

«Φοίνικα αν μου έδινε η Αθηνά κουράγιο όπως το δίνει ο μέγας Ζευς στον Έκτορα τον θείο, τότε δεν θ` άφηνα ποτέ να πάρουνε το σώμα του θεϊκού του Πάτροκλου, να μας εξευτελίσουν».

Η Αθηνά εγκαρδίωσε τον Μενέλαο και τον γέμισε με πείσμα και επιμονή, να προσπαθεί συνεχώς εναντίον του Έκτορα, όπως επιμένει η ενοχλητική μύγα που όσο τη διώχνεις τόσο εκείνη επιστρέφει και σε τσιμπά. Πεισματωμένος και αγέρωχος στάθηκε ο Μενέλαος πάνω από το κορμί του Πατρόκλου. Κτυπά με το κοντάρι τον γιο του Ηετίωνα, Ποδή, έμπιστο ηνίοχο του Έκτορα. Ο όμορφος νέος πέφτει με βρόντο νεκρός και αστραπιαία ο Μενέλαος τον σέρνει στη μεριά των Ελλήνων.

Ο Απόλλων πλησίασε τον Έκτορα, με τη μορφή του Φαίνοπα, γιου του Ασίου από την Άβυδο και του είπε:

«Έκτορα ο Μενέλαος άρπαξε το κουφάρι του άντρα σας που σκότωσε με το χαλκό κοντάρι. Μα τι `ναι πες μου Έκτορα μπροστά σου ο Ατρείδης; Εσύ παντού ανώτερος είσαι από εκείνον».

Ο Έκτωρ γέμισε κουράγιο, θάρρος και τόλμη. Πέρασε σαν αστραπή την εμπροσθοφυλακή και το κράνος του λαμποκοπούσε στον ήλιο.

Ο Δίας την ίδια στιγμή εξακόντισε τους κεραυνούς του και γέμισε μαύρα σύννεφα το όρος Ίδη όπου βρισκόταν και επόπτευε τον αντροφόνο πόλεμο. Βροντές και αστραπές τραντάζουν τον τόπο. Οι Έλληνες σκιαχτήκανε. Οι Τρώες εγκαρδιώθηκαν γιατί τα σημάδια του Δία τους ευνοούσαν.

Ρ`, 600. Ο Πολυδάμας λάβωσε βαριά με το κοντάρι του στον ώμο τον Βοιωτό Πηνέλαο και ο Έκτωρ κτύπησε με το δόρυ του τον Λήτο το γιο του Αλεκτρύονα.

ἶσον θυμὸν ἔχοντες ὁμώνυμοι, Όνομα έχουμε κοινό κι ίδια καρδιά στα στήθια. Ρ`, 720.

Ρ`, 605 Ο Ιδομενέας κτυπά τον Έκτορα με το δόρυ. Η αιχμή βρήκε πάνω στον παχύ χάλκινο προστατευτικό θώρακα που φορούσε στο στήθος ο Πριαμίδης. Το κοντάρι έσπασε στη θέση που η αιχμή προσαρμόζεται και δένεται στο κυρίως σώμα του ακοντίου. Ο Έκτωρ απάντησε αλλά η κονταριά δεν πέτυχε για πολύ λίγο τον Ιδομενέα. Η βολή πέτυχε τον Κοίρανο από την Λύκτο, τον ηνίοχο του Μηριόνη. Ο γενναίος Κοίρανος κτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι, κάτω από το αυτί, από το κοντάρι του Έκτορα. Έπεσε από το άρμα και τα χαλινάρια σύρθηκαν στη γη.

Ο Μηριόνης τα μάζεψε και είπε στον Ιδομενέα:

« Πάρε τα άλογα και πήγαινε τα γρήγορα στα καράβια γιατί οι Τρώες πλησιάζουν επικίνδυνα.

Ο Μενέλαος και ο Αίας είδαν πως ο Δίας βοηθά πολύ τους Τρώες και τον Έκτορα και τους προσφέρει τη νίκη.

Ο μέγας Αίας μίλησε, ο γιος του Τελαμώνα:
«Πω πω! Αυτό θα τ` αναγνώριζε κι ένα μικρό παιδάκι. Ο Κρονίδης μέγας Ζευς τους Τρώες τους στηρίζει και κατευθύνει τις βολές πάντα να βρίσκουν στόχο, μα οι δικές μας οι ριξιές πάντα αστοχούν στους στόχους. Σύντροφοι μόνοι πια εμείς τη λύση θα τη βρούμε αρκεί να μη δειλιάσουμε και πίσω μη στραφούμε. Να πάμε πίσω τον νεκρό οι Τρώες μην τον πάρουν. Κάποιος να πάει από μας στον μέγα Αχιλλέα, τα μαύρα νέα να του πει για τον χαμό του φίλου κι αγαπημένου σύντροφου του ήρωα Πατρόκλου, από το χέρι του εχθρού του Έκτορα του θείου.

Πως θα ξεχωρίσω μέσα στην αντάρα της μάχης ένα πολεμιστή γρήγορο και άξιο να πάει τα θλιβερά μαντάτα στον Αχιλλέα.

Πατέρα Δία, ουράνιε βόηθα μας να δούμε. Ρίξε το φως σου άπλετο να δούμε τους δικούς μας κι αν θέλεις την εξόντωση σε μας να επιφέρεις κάνε τη μες σε πλέριο φως. Εσύ αποφασίζεις».

Ο Δίας τον σπλαχνίστηκε και φώτισε τον τόπο. Έδιωξε τη συσκότιση, τη μαύρη την αντάρα.

Ρ`, 650.Φώτισε ο ήλιος ο τρανός της μάχης το πεδίο.

Ο Αίας λεοντόκαρδος μιλά του Μενελάου:

«Μενέλαε τ` Ατρέα γιε μίλα στον Νεστορίδη τον γρήγορο Αντίλοχο που σαν πουλί πετάει να τρέξει τούτη τη στιγμή να βρει τον Αχιλλέα. Τα μαύρα νέα να του πει για το χαμό του φίλου κι ασύγκριτου πολεμιστή του ήρωα Πατρόκλου».

Ο Μενέλαος συμφώνησε και αφού μίλησε για λίγο με τον Μηριόνη και τους Αίαντες για τη στρατηγική συνέχεια της άμυνας και της φύλαξης του νεκρού Πατρόκλου έσπευσε, σαν αετός που έχει βάλει στο μάτι λαγό, να βρει τον Αντίλοχο το γιο του Νέστορα που έτρεχε σαν να πετά. Τον βρήκε να μάχεται και να κατευθύνει τους οπλίτες του, σε μια άκρη του πεδίου και του μίλησε με γρήγορο λόγο:

«Αντίλοχε σου έτυχε εσύ να μεταφέρεις την πιο βαριά και θλιβερή του πόλεμου απώλεια. Τον θάνατο του Πάτροκλου να μάθει ο Αχιλλέας κι ακόμα πως ο τρομερός ο Δίας ο Κρονίδης μας άφησε στο έλεος και βοηθά τους Τρώες. Πες στον αρχοντογέννητο ανίκητο Αχιλλέα πως πρέπει τώρα να βιαστεί στη μάχη να γυρίσει, τους Τρώες να νικήσουνε κι αυτοί να μην αρπάξουν το σώμα να σκυλεύσουνε του άμοιρου Πατρόκλου».

Ο Αντίλοχος πάγωσε και δάκρυσε με όσα άκουσε από τον Μενέλαο. Άφησε την ασπίδα και τα κοντάρια του στον ηνίοχο του Λαόδοκο κι έφυγε σαν αστραπή να βρει τον Αχιλλέα.

Ρ`, 700. Γύρισε ο Μενέλαος και έφτασε στην γραμμή που ήταν πριν συναντήσει τον Αντίλοχο. Βρήκε τους Αίαντες να φυλούν με νύχια και με δόντια το σώμα του Πάτροκλου. Μίλησε με βιασύνη, και τους είπε:

«Έστειλα τον Αντίλοχο στον θεϊκό Πηλείδη. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα έλθει να συνδράμει στον πόλεμο που δίνουμε με τους γενναίους Τρώες, αφού τα όπλα του κρατά σαν λάφυρα ο Έκτωρ.

Εμείς όμως, ανεξάρτητα από πότε θα έλθει ο Αχιλλεύς πρέπει να βρούμε τον σωστό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον Έκτορα και να κρατήσουμε μακριά του την σωρό του Πατρόκλου».

Ο Αίας του απάντησε ο γιος του Τελαμώνα:

«Φρόνιμα ειν` τα λόγια σου Μενέλαε Ατρείδη· Με τον Μηριόνη πήγαινε και πάρε το κουφάρι στα πλοία κουβαλήστε το κι εμείς εδώ οι δύο τους Τρώες θ` ανακόψουμε να μην σας εμποδίσουν. Όνομα έχουμε κοινό κι ίδια καρδιά στα στήθια».

Ο Μενέλαος και ο Μηριόνης άρπαξαν το πτώμα ψηλά στα χέρια τους, και έτρεξαν προς τα καράβια. Οι Τρώες όρμησαν πίσω τους όπως ορμούν τα κυνηγόσκυλα σε λαβωμένο αγριόχοιρο. Όμως άγρυπνοι κι ατρόμητοι φρουροί οι δύο Αίαντες τους ανέκοπταν με επιτυχία.

Ρ`, 750. Ο Έκτορας και ο Αινείας πρώτοι – πρώτοι από τους Τρώες, σκόρπιζαν τρόμο στους Αργείους όπως κάνει το γεράκι σε σμήνος ψαρονιών ή καλιακούδων.

 

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ιλιάς, Ραψωδία Ρ` στ. 500 – 762

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας