Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
29.0° 25.2°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.1° 21.9°
3 BF
57%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
30°C
33.7° 26.6°
4 BF
46%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
44%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
24.1° 22.9°
4 BF
35%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
21°C
25.0° 21.2°
2 BF
77%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
56%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
31.3° 31.3°
3 BF
29%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 25.8°
2 BF
62%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 23.3°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 22.8°
2 BF
57%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
21°C
22.3° 20.7°
3 BF
83%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
4 BF
37%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.9° 25.9°
2 BF
44%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.5° 24.5°
2 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
26°C
29.9° 25.4°
4 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
31.0° 25.4°
2 BF
32%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.3° 21.0°
2 BF
73%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.7° 22.0°
3 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Ευρωκοινοβούλιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ευρωκοινοβούλιο | © Vlastas | Dreamstime.com

Ευρώπη: τα πολλά πρόσωπα ενός ονείρου

Το μυστικό της Ευρώπης είναι ότι δεν αγαπάει πλέον τη ζωή.
Αλμπέρ Καμί, «Ο επαναστατημένος άνθρωπος», 1951

Κάτι που δεν συζητιέται -με ελάχιστες πιθανότητες να συζητηθεί- είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι κάτι μονοδιάστατο ή ενιαίο· ότι δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο. Βέβαια, η Ενωμένη Ευρώπη θα μονοπωλήσει -στο μέτρο που της αναλογεί- τις δημόσιες αντιπαραθέσεις στο διάστημα έως τον Ιούνιο. Αλλά θα το κάνει ως απούσα ή ως πρόβλημα, με λάθος τρόπο και μεροληπτικές προσεγγίσεις ένθεν κακείθεν του πολιτικού φάσματος που θα πρέπει να στείλει 21 άτομα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Προγεύσεις αυτής της εικόνας βιώνουμε ήδη, είτε με την υπόθεση Ασημακοπούλου (τη διαρροή των emails των αποδήμων, την αποπομπή της από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., δύο καρατομήσεις, μπόλικο παρασκήνιο και μεγάλες δόσεις συσκότισης), είτε με την αποπομπή Παπανώτα για τις δηλώσεις του σχετικά με τη βία κατά των γυναικών. (Σημειωτέον ότι ο κ. Παπανώτας, με χρίσμα από τη «βάση» στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποπέμφθηκε ανοίγοντας ξανά μια κουβέντα που πιστεύαμε ότι έχει ήδη γίνει για την πολιτική και τις αξίες του κόμματος). Ας σημειωθεί και το τελείως παράδοξο. Ολοι οι υποψήφιοι σελέμπριτις-ευρωβουλευτές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μιλάνε για αξίες. Και κάθε «προσωπική αξία» τη μεταφορτώνουν στην Ευρώπη. Αλλά οι αξίες τους -με αυτόν τον τρόπο- φτάνουν σε επίπεδα κοινωνικής «αρετής» που προσπαθεί ασμένως να αποδείξει ότι δεν είναι σκοπιμοθηρική, ιδιοτελής και, πιθανότατα, ήδη βαθιά διεφθαρμένη και οπισθοδρομική. Ορισμένες «αξίες» μάλιστα ξεβράζονται το 2024 στο σύνθημα της χούντας «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» με το οποίο θα πορευτεί στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Αυτιάς της Ν.Δ.

Προφανώς η κουβέντα της Ενωμένης Ευρώπης έχει μακριά ουρά. Περιλαμβάνει τον 19ο και ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Για να σταθούμε, ακροθιγώς μόνο, σε ιδρυτικά κείμενα, θα δούμε τον Βικτόρ Ουγκό να μιλάει στους εξόριστους Γάλλους, στην έκτη επέτειο των γεγονότων της επανάστασης του 1848, για την αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης με λόγια επίκαιρα, κατά των πολέμων και του αυταρχισμού. Ο Ουγκό ονειρευόταν μια Ευρώπη στην οποία «… η αδελφοσύνη θα γεννούσε την αλληλεγγύη, όπου το κέρδος όλων θα ήταν η περιουσία του καθενός και η εργασία του καθενός θα ήταν εγγύηση όλων» (βλ. Βικτόρ Ουγκό, «Υμνος στην Ενωμένη Ευρώπη», εκδ. Ποικίλη Στοά, 2015). Μεσολάβησαν και άλλα κείμενα, όπως του Πολ Βαλερί «Η κρίση του πνεύματος» (εκδ. Καστανιώτη, 1996), του Στέφαν Τσβάιχ «Εκκληση προς τους Ευρωπαίους» (εκδ. Μελάνι, 2017) ή το προφητικό του Τζον Μέιναρντ Κέινς «Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης» (εκδ. Παπαζήση, 2009). Σε όλα αυτά παρουσιαζόταν μια Ευρώπη που έπρεπε να προασπιστεί πράγματα των λαών, ζητήματα ενός κοινού πολιτισμού που ενώνει, ξεπερνώντας εθνικισμούς, πολέμους, εκμετάλλευση, ανισότητες κ.ά. με πρόταγμα ορισμένα μεγαλόπνοα σχέδια μιας τάσης ομοσπονδιοποίησης που έμοιαζε μεν φυσική, δίχως όμως να είναι. Ακριβώς όπως συμβαίνει και στις μέρες μας.

Στη συνέχεια η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης στηρίχτηκε στα ιδρυτικά μανιφέστα της Ε.Ε., όπως αυτό των Σπινέλι-Ρόσι που έμεινε γνωστό ως «Μανιφέστο του Βεντοτένε» - από τα πρώτα κείμενα της ιδέας για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φεντεραλισμού και ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος. Το «Μανιφέστο του Βεντοτένε» συντάχτηκε σε τσιγαρόχαρτα στη φυλακή του ιταλικού φασιστικού καθεστώτος στο νησί Βεντοτένε, τον Ιούνιο του 1941. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθαν οι Μονέ και Σουμάν να κωδικοποιήσουν το όνειρο του Σπινέλι με ρεαλιστική στρατηγική. «Η Ευρώπη δεν θα φτιαχτεί όλη διαμιάς ή στη βάση ενός ενιαίου σχεδίου», διευκρίνιζε η διακήρυξη Σουμάν της 9ης Μαΐου 1950, που εγκαθίδρυε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα.

Ακολούθησαν πολλές μετωνυμίες, ανέκδοτα και πολλές μεταφορές για την Ευρώπη. Από τον «λάκκο των λεόντων» της τότε Αριστεράς μέχρι το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» του 1970-80. Από το «Γλυκό τέρας-Βρυξέλλες» του Εντσενσμπέργκερ μέχρι το «Ο σκύλος της Ευρώπης μέσα στη νύχτα» του Ντάνιελ Γκρος - όπου η Ευρώπη δεν γαβγίζει εκεί που πρέπει, αλλά γαβγίζει εκεί που δεν πρέπει.

Με μια εγχώρια πολιτική τάξη να πουλάει ευρωπαϊσμό και να τοποθετείται με το ίδιο λεκτικό σε εγχώρια-ευρωπαϊκά ζητήματα. Θυμηθείτε τη Λίστα Λαγκάρντ και συγκρίνετέ την με το σκάνδαλο των υποκλοπών: «Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με το θέμα» (Γ. Α. Παπανδρέου στο υπόμνημα του 2013, και Κ. Μητσοτάκης σήμερα για τις υποκλοπές). Βεβαίως, τέτοιοι πρωθυπουργοί μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και παίρνουν αποφάσεις για πολέμους, για οικονομία, για το μέλλον μας. Θα τους δούμε, στο τέλος του έτους, «να χρωστάνε χάρη στον Τραμπ» για τη βίαιη αφύπνιση της Ε.Ε. που πυροβολεί τα πόδια της και επιστρέφει σε ψυχροπολεμικές επιλογές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ευρώπη: τα πολλά πρόσωπα ενός ονείρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας