Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 14.8°
1 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 12.5°
1 BF
82%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
20.9° 17.0°
2 BF
61%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.2°
2 BF
88%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.6° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
72%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.8°
0 BF
88%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.2° 15.1°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 17.8°
1 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
3 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.6° 12.5°
0 BF
79%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
23.8° 20.8°
8 BF
42%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.7° 15.0°
1 BF
82%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 16.6°
0 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 11.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
kyriakos synedrio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τρεις Κυριάκοι και μια κρίσιμη Κυριακή

Η Δεξιά στη μετεμφυλιακή Ελλάδα ήταν και παραμένει μειοψηφία. Αυτό επέτρεψε σε διάφορους «πονηρούς» να κάνουν καριέρα υποδυόμενοι αρχικά τους εκφραστές της δημοκρατικής παράταξης για να μεταπηδήσουν με την κατάλληλη ευκαιρία. Αυτό δεν αφορά μόνο τα σημερινά αποφόρια του εκσυγχρονισμού στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και μια μακρά παράδοση εβδομήντα χρόνων.

Οι παλιότεροι γνωρίζουν τη φιλελεύθερη καταγωγή του Ευάγγελου Αβέρωφ (αρχηγός Ν.Δ.), του Κων/νου Τσάτσου (ΠτΔ), του πολυπληθούς κύκλου της αποστασίας του 1965, της «διεύρυνσης» του Καραμανλή του μείζονος λίγο πριν από την κοσμογονία του 1981, που απορρόφησε τα υπολείμματα της Ενωσης Κέντρου-Ν.Δ. και τέλος την προσπάθεια παλινδρόμησης κατά το βρόμικο ’89, με χρήση της Αριστεράς ως βακτηρίας του πατρός Μητσοτάκη.

Θα έλεγα ότι η εξαίρεση ενός αμιγώς δεξιού εγχειρήματος, χωρίς καθοριστική συμβολή μοσχευμάτων από το Κέντρο ή, λαϊκότερα, κινήσεων αποστασίας, υπήρξε η άνοδος στην εξουσία του Κώστα Καραμανλή του ελάσσονος κατά το 2004 (45%)! Η πλέον φιλόδοξη και αυθεντική προσπάθεια της ελληνικής Δεξιάς, που ήρθε από μακρά προηγηθείσα περίοδο παρακμής, απέληξε στο Βατερλό της χρεοκοπίας... Ωστόσο ποτέ δεν μπόρεσαν οι επόμενες ηγεσίες να ξαναπλησιάσουν εκείνη την επίδοση Καραμανλή, παρά τη μεταγενέστερη απορρόφηση της Ακροδεξιάς (ΛΑΟΣ κι εν συνεχεία Χρυσής Αυγής) ή τη μαζική εξαγορά στελεχών με πρόφαση το αντισύριζα μέτωπο. Ουκ εά με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον…

Το χειρότερο όμως δεν είναι τόσο το ποσοτικό μειονέκτημα, αυτό που αναγκάζει μια παράταξη να προστρέχει σε δάνεια, συχνά με αδιευκρίνιστους όρους, αλλά ότι έτσι κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού περνά σταθερά έξω από τον βασικό κορμό της. Αυτός διαχρονικά λειτουργεί ως θεματοφύλακας ενός αραχνιασμένου συντηρητισμού και οτιδήποτε νέο έρχεται απ’ έξω αντιμετωπίζεται με εγγενή εχθρότητα. Από την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης μέχρι τη νομοθεσία για τον γάμο ομοφύλων...

Διαχρονικές μεθοδεύσεις

Πρώτο: Ως συνέπεια των παραπάνω, δεν ξενίζει η στρατηγική προσήλωση της Δεξιάς σε καλπονοθευτικά συστήματα που μετατρέπουν τη σχετική πλειοψηφία σε παντοδυναμία.

Δεύτερο: Βασίζεται στην απορρόφηση μέχρι εξαφάνισης των αντισυστημικών δεξιών τάσεων. Φρόντιζε ανέκαθεν να διατηρήσει εντός των τειχών την Ακροδεξιά, αποτελώντας μοναδική εξαίρεση στο ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον. Ετσι, η Ν.Δ. αποτελεί πανευρωπαϊκό περίγελο εμφανίζοντας ως αντιπρόεδρο του φιλελευθερισμού της τον Αδωνη Γεωργιάδη, έναν αντισημίτη που κυκλοφορούν βίντεο να κραυγάζει συνθήματα του Γκέμπελς. Και πρώτο τη τάξει υπουργό, τον γραμματέα νεολαίας του Παπαδόπουλου, που κυκλοφορούσε με τσεκούρι. Τέτοιου είδους επιδόσεις γνησιότητας τις ζηλεύουν ακόμη και «φιλελεύθεροι» της βαλκανικής ενδοχώρας, όσο κι αν δεν φαίνεται να ενοχλούνται στο εσωτερικό διάφοροι εγχώριοι διανοούμενοι, πρόθυμοι να διυλίσουν τον αριστερό κώνωπα και να καταπιούν κάθε ακροδεξιά κάμηλο (γιατί άραγε;). Κάπως έτσι, από τους μηδίσαντες της Κατοχής, που βρήκαν φιλοξενία και ξέπλυμα στην επίσημη Δεξιά, περάσαμε στους μηδίσαντες της χούντας και της προδοσίας της Κύπρου.

Τρίτο: Ευνοεί την πολυδιάσπαση της δημοκρατικής παράταξης.

Τέταρτο: Αξιοποιεί την πολιτική σταθερά του ΚΚΕ. Σταθερά όσον αφορά την παντελή απροθυμία εμπλοκής του στο πολιτικό παίγνιο, μετά το βρόμικο ’89 και τη διάσπαση. Οπως και μικρότερες δυνάμεις που βρίσκονται σε παρόμοια στάση άρνησης, στο αριστερό άκρο του φάσματος.

Εκλογές σε μια Ελλάδα τύπου Ουγγαρίας

Ποια είναι λοιπόν η σημερινή εκλογική κατάσταση στο πνιγηρό καθεστώς ορμπανικού τύπου; Αυτό αναγνωρίζεται πια ότι υπάρχει ακόμη κι από όσους διέκριναν μια υπερβολή στο αίτημα διεθνών παρατηρητών, αν και για την Ουγγαρία τούς φάνηκε φυσιολογικό. Σοβαρολογούσαν άραγε στο Ευρωκοινοβούλιο όταν υπερψήφιζαν την καταδίκη ή μήπως τότε υπερέβαλλαν και το ξανασκέφτηκαν;

Οπως έδειξε πάντως η πρόσφατη μέτρηση της MRB, το κοινό θεωρεί ότι τα ΜΜΕ και η Δικαιοσύνη έδρασαν στα Τέμπη ως παραρτήματα του Μαξίμου· και περιορίστηκαν πια σε μονοψήφιο ποσοστό όσοι εγκρίνουν την κυβερνητική στάση. Ο ένας στους τρεις βρήκε το αίτημα Κασσελάκη εύλογο και την παρουσία διεθνών παρατηρητών απαραίτητη. Δεν έπεισε ίσως όλο το κόμμα του, έπεισε όμως πολλούς έξω από αυτό. Παραδόξως για το υφιστάμενο πνιγηρό τοπίο, η εκλογική πρόγνωση παραμένει αρκετά ισορροπημένη. Διακρίνεται μια ισοπαλία μεταξύ δεξιών - αντιδεξιών δυνάμεων, με μια συμμετρία περίπου 50-50%. Στις ευρωεκλογές φαίνεται ότι η διαμαρτυρόμενη Δεξιά κι η διαμαρτυρόμενη Αριστερά θα προσεγγίσουν το 20%, αθροιζόμενων των διάφορων εκδοχών τους. Οι κυβερνώσες εκδοχές της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς επίσης μάλλον ισορροπούν περί το 30%.

Η μόνη αλλά σημαντική διαφορά είναι ότι η μεν κυβερνώσα Κεντροδεξιά παραμένει αφενός ενιαία εντός Ν.Δ., παρά τις γκρίνιες Σαμαρά κ.λπ., αφετέρου, η Δεξιά του Κυριάκου διαθέτει ακόμη έναν Κυριάκο (Πιερρακάκη) ως χρυσή μετεγγραφή κι έναν Κυριάκο (Βελόπουλο) ως δεξιό αμορτισέρ και δυνητικό εταίρο.

Η δε κυβερνώσα Κεντροαριστερά είναι σπασμένη τουλάχιστον στα δύο και αλληλοϋποβλεπόμενη. Βλέπει ως επίδικο τον δικό της «μικρό τελικό», ενώ το κυρίως ματς, που είναι το να βρεθεί επιτέλους ο Μητσοτάκης σε θέση μειοψηφίας, είναι εφικτό ως το νοητό της άθροισμα. Εχει όμως πολύ ευρύτερο ενδιαφέρον και απρόβλεπτες εξελίξεις η αιφνίδια προσγείωση του «κυβερνήτη» από την τόση αλαζονεία του στην αγωνιώδη κατάσταση του να νιώσει καυτή την ανάσα του διώκτη του στο σβέρκο, την 9η Ιουνίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τρεις Κυριάκοι και μια κρίσιμη Κυριακή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας