Πριν από δέκα χρόνια, με τον επί σειρά ετών ειδικευόμενο στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Γιάννη Γούναρη, μαχόμενο δικηγόρο, είχαμε από κοινού καταθέσει ένα σύνολο προτάσεων για τη θεσμική και πολιτική εξέλιξη της Ε.Ε., προτάσεις που είχαν εκδοθεί σε βιβλίο με τίτλο «Επανίδρυση της Ευρώπης» (εκδόσεις Ταξιδευτής).
Τα χρόνια εκείνα, λόγω της μεγάλης κρίσης που είχε ξεκινήσει από τις ΗΠΑ το 2008 με χαρακτηριστικά συστημικής κρίσης, η συνοχή της Ε.Ε. δοκιμαζόταν. Γι’ αυτό και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητούσε την επανίδρυση της Ευρώπης, αν και Ευρώπη δεν είναι μόνο η Ε.Ε., μην το ξεχνούν αυτό, ιδιαίτερα οι αριστεροί.
Επανίδρυση, λοιπόν, με στόχο περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, δηλαδή κίνηση σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ., για το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο έχει μεν ενισχυθεί τις τελευταίες δεκαετίες, απέχει όμως από τις πλήρεις νομοθετικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες που διεκδικούμε στη βάση του αριστερού ευρωπαϊσμού και του οράματος Σπινέλι.
Επισημαίνω στο σημείο αυτό την απαίτηση πολλών να παρέμβει η Ε.Ε. στην άλφα ή βήτα διεθνή κρίση, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται με τη διατήρηση του σημερινού διακυβερνητικού μοντέλου συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Η υστέρηση επομένως στη διαδικασία ενοποίησης δεν ευνοεί ούτε τους αγώνες των εργαζομένων, δεδομένου ότι σήμερα δεν προβλέπεται θεσμικά η κήρυξη απεργίας σε επίπεδο Ε.Ε. από την ETUC, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Εργατική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, ούτε συλλογικές συμβάσεις εργασίας προβλέπονται.
Θα αντιτείνει κάποιος ότι μια ομοσπονδιακή Ευρώπη κινδυνεύει από υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών, κίνδυνος που μπορεί να αποφευχθεί με την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας που προβλέπει τη λήψη των αποφάσεων όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. Επιπλέον, προτείνουμε μια Ευρώπη των Περιφερειών με τη σημερινή Επιτροπή Περιφερειών, στην οποία εκπροσωπείται και η ελληνική Αυτοδιοίκηση, αναβαθμιζόμενη και άμεσα εκλεγόμενη από τους πολίτες.
Προφανώς κρίσιμο ζήτημα για τον προαναφερόμενο μετασχηματισμό της Ε.Ε. είναι η λαϊκή συμμετοχή πριν απ’ όλα στις ευρωεκλογές, των οποίων η απόλυτη εθνικοποίηση δεν ενισχύει το ευρωπαϊκό όραμα, αλλά διευκολύνει τους αρνητές του από εθνικιστική σκοπιά.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να θυμηθεί πώς και γιατί χάθηκαν οι ευρωεκλογές του 2019, που το αποτέλεσμά τους ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκ των προτέρων χαρακτηρίσει ψήφο εμπιστοσύνης, με συνέπεια την προκήρυξη εκλογών την επομένη ενώ είχε πολλούς μήνες διακυβέρνησης μπροστά του, με τις πρόωρες εθνικές εκλογές στις 9 Ιουλίου, δηλαδή ντάλα καλοκαίρι.
ΥΓ.: Επαναπαρουσιάζουμε το βιβλίο μας την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 και ώρα 18.30 στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8, προσκαλώντας και όσους/ες διεκδικούν συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
*Yπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας