Αύριο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση μη κρατικών - ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αν και ο πρωθυπουργός μάς διαβεβαίωνε πως θα ψηφιζόταν μέσα στον Ιανουάριο. Οι αντιδράσεις όμως σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας ανέβαλλαν συνεχώς την ψήφισή του.
Εδώ και δύο μήνες κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση πως το νομοσχέδιο αυτό παρακάμπτει το άρθρο 16 που ορίζει ρητά ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν στη χώρα μας. Ακόμα, καταδικαστικές αποφάσεις έχουν πάρει εκατοντάδες σχολές στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα που δίνουμε οι φοιτητές μέσω των συλλόγων μας. Η κυβέρνηση, όμως, κλείνοντας τα αυτιά της σε όλες τις αντιδράσεις επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα συνταγματικότητας. Αφού μπορούσαν με έναν νόμο να ιδρύσουν ιδιωτικές σχολές, γιατί προσπαθούσαν τόσα χρόνια ανεπιτυχώς να αναθεωρήσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος;
Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, όμως, ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο που οραματίζονται. Ενα Πανεπιστήμιο στο οποίο δεν θα ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (που οι ίδιοι νομοθέτησαν), αλλά η ελάχιστη βάση πληρωμής. Ενα Πανεπιστήμιο στο οποίο πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τα υπέρογκα δίδακτρα. Πανεπιστήμια του ενός ορόφου και αμφιβόλου ποιότητας σπουδών, που θα τροφοδοτούν τις κοινωνικές ανισότητες, αφού η μοναδική προϋπόθεση θα είναι η δύναμη της τσέπης του καθενός και της καθεμιάς. Και για να μην τρέφουμε και αυταπάτες ούτε το Harvard θα ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα ούτε και το Yale.
Στην πραγματικότητα σε λίγο καιρό θα έχουμε στην Ελλάδα μια σειρά ιδιωτικών σχολών πολύ χαμηλότερων σε αξιολογήσεις σε σύγκριση με τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια. Ετσι τα πτυχία μας θα εξισωθούν με των ιδιωτικών και θα υποβαθμιστούν στην αγορά εργασίας. Και όλα τα παραπάνω εν τέλει θα οδηγήσουν στο κλείσιμο πολλών περιφερειακών ιδρυμάτων, αφού οι γονείς θα προτιμούν να πληρώνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην πόλη τους, παρά να επωμίζονται τα έξοδα διαβίωσής τους σε μια άλλη πόλη με την ολοένα και αυξανόμενη στεγαστική και πληθωριστική κρίση.
Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα δημοκρατικό και δωρεάν δημόσιο Πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Ενα Πανεπιστήμιο που θα μπορεί να σπουδάσει ο καθένας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης και της κοινωνικής του θέσης. Γιατί αν όντως η κυβέρνηση και ο υπουργός θέλουν να κρατήσουν στην Ελλάδα τους νέους που φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό, εμείς τους προτείνουμε να καταργήσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αποκλείει ετησίως 38.000 (!) εν δυνάμει φοιτητές ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων.
Να επαναλειτουργήσουν τα 38 νέα τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 και κατάργησε σε ένα βράδυ η Νέα Δημοκρατία το 2021, μεταξύ αυτών και η Νομική της Πάτρας. Να προσεγγίσουμε επιτέλους τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναλογίας φοιτητών - καθηγητών που «μιλάει» για 1 καθηγητή ανά 23 φοιτητές, τη στιγμή που στην Ελλάδα κατά μέσο όρο έχουμε 1 καθηγητή ανά 47 φοιτητές. Αλλά και τον μέσο όρο της κρατικής δαπάνης για την Παιδεία που στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 10.500 € για κάθε φοιτητή ενώ στην Ελλάδα 2.300 €.
Για αυτούς τους λόγους εμείς πρέπει να συνεχίσουμε αποφασισμένοι πλάι πλάι με την κοινωνική πλειοψηφία, γιατί το κάθε κίνημα είναι πετυχημένο όταν καταφέρνει να χτίζει συμμαχίες και πείθει πως αγωνίζεται για το καλό όλων. Γιατί για εμάς η ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περνάει μόνο μέσω της στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου. Τώρα όλες και όλοι εμείς να βουλιάξουμε την Αθήνα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, να υπερασπιστούμε την αξία που λέει πως δεν αγοράζονται τα πάντα σε αυτή τη ζωή.
*Φοιτητής ΤΕΠΕΚΕ Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας