Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 14.2°
4 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.8° 14.8°
1 BF
69%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
20.9° 16.0°
3 BF
66%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 16.0°
1 BF
61%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.0° 12.4°
0 BF
58%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
63%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
18°C
19.7° 16.8°
2 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 17.3°
3 BF
63%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
18.4° 17.8°
5 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 19.0°
3 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
42%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
11°C
15.1° 10.9°
0 BF
93%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.5° 13.5°
2 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 17.0°
2 BF
82%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
21.0° 14.4°
2 BF
70%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 13.3°
1 BF
65%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.2° 13.7°
2 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
13.2° 13.2°
1 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
syriza-synedrio
EUROKINISSI

Νέος ΣΥΡΙΖΑ...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφίβολα αποτελεί ένα «διαρκές φαινόμενo» για την κοινωνικοπολιτική ζωή της Ελλάδας. Ανεξάρτητα αν τον συμπαθεί κάποιος ή όχι, αν τον έχει ψηφίσει ή μη, δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως πολλές φορές (παρα)ασχολήθηκαν μαζί του πάρα πολλοί άνθρωποι. Και εντός και εκτός Ελλάδας. Kαι μάλλον θα συνεχίσουν να το κάνουν εξίσου πολλοί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον...

Δεν είναι μόνο το ξεπέταγμα του 2012, η όψιμη «κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων» και το μνημόνιο του 2015, τα μετέπειτα κυβερνητικά πεπραγμένα. Όλα αυτά, δηλαδή, που συνόδευσαν την ανοδική πορεία του συγκεκριμένου κόμματος της εγχώριας Ανανεωτικής Αριστεράς.

Αλλά, είναι και εκείνα τα συμβάντα που σημάδεψαν την πτωτική πορεία που ακολούθησε. Η ήττα του 2019, η συντριβή του 2023, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από το προσκήνιο, οι ραγδαίες μετεκλογικές εξελίξεις που οδήγησαν στη διάσπαση, η δημοσκοπική καθίζηση των τελευταίων μηνών. Και πάνω που θα υπέθετε κάποιος πως μετά τη φυγή σημαντικών στελεχών και την ίδρυση της Νέας Αριστεράς το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα «μαλάκωνε», ήρθαν οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών για να λειτουργήσουν σαν «την τρίαινα του Ποσειδώνα».

Αίφνης όλα τα media, αλλά και μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ασχολήθηκαν ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα τολμήσω να το πω: ο ντόρος που κάνει ενίοτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην αναλογεί στη σημερινή του (δημοσκοπική κατά βάση) απήχηση, αλλά φανερώνει πως το συγκεκριμένο κόμμα έχει περισσότερες (μελλοντικές) προοπτικές σε σχέση π.χ. με το ΠΑΣΟΚ... Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη σε ενεστώτα χρόνο και την καταθέτω...

Σήμερα που το «ταραγμένο» συνέδριο έχει τελειώσει εδώ και αρκετές ημέρες πια, και ο Στέφανος Κασσελάκης και οι άμεσοι συνεργάτες του έχουν βάλει μπρος τις μηχανές της αναδημιουργίας, προκύπτει εύλογα ένα κρεσέντο ερωτηματολογικών αναζητήσεων: τι ήταν αυτή η καινούρια κρίση που έλαβε χώρα με αφορμή το συνέδριο; Απότοκο μίας κατάστασης που δημιουργήθηκε μήνες πριν και εκδηλώθηκε τώρα; Γεγονός συνυφασμένο με τον πραγματικό ιδιότυπο της Ελληνικής Αριστεράς που είναι ικανή να διασπάσει το κόμμα σε ομάδα, την ομάδα σε άτομο, το άτομο σε πυρήνα, τον πυρήνα σε νετρόνια, ηλεκτρόνια, πρωτόνια, κοκ; Καλοσχεδιασμένη τακτική με σκοπό την ολική εκκαθάριση και το πέρασμα σε μία καινούρια μέρα εντελώς διαφορετική; Σε μία μέρα που το παλιό σήμα, το παλιό όνομα, θα είναι συστατικά του παλιού και θα αφορούν μονάχα στις ιστοριογραφικές αναζητήσεις;

Και το παιχνίδι των ερωτήσεων συνεχίζεται στους ίδιους ρυθμούς... Πόσος ΣΥΡΙΖΑ χωράει άραγε στο ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει την επόμενη μέρα; Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιβληθεί στις συνθήκες ή αυτές θα τον λυγίσουν κάποια στιγμή; Οι φαινομενικοί του αντίπαλοι μήπως τελικά είναι ουσιαστικοί σύμμαχοι για την οικοδόμηση του νέου κόμματος; Ο Αλέξης Τσίπρας τι ακριβώς ρόλο διαδραματίζει σε όλα αυτά; Τι θέλει, πού το πάει, πώς θα επιχειρήσει την προώθηση των όποιων σκέψεών του στο πραγματικό πεδίο; Πόσο πρόσκαιρο υπάρχει στο μακροπρόθεσμο; Πόσο μακροπρόθεσμο αφήνει να διαφανεί το ενεστωτικό; Γενική σούμα: τι είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά ρε παιδιά; Το σίγουρο είναι πως κάποιους μήνες μετά την σύσταση της Νέας Αριστεράς δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις και για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα βρίσκονται μονάχα στο μέλλον. Γιατί δεν είναι λίγοι (αλλά όχι και τόσοι πολλοί...) αυτοί που είδαν στις πρόσφατες διεργασίες κινήσεις υψηλού ρίσκου και μέγιστου τακτικισμού. Που με πρόσχημα την αποφυγή  των χειρότερων άνοιξαν τα πανιά για ταξίδι στη χώρα του επιθυμητού (από την ηγεσία του κόμματος) και του σύγχρονα ευκταίου (με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα νέα κοινωνικά και ταξικά συμφέροντα που θέλει να υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα).

Τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα θα μείνουν στην ιστορία. Γιατί ανήκουν σε εκείνα τα γεγονότα που «εκ κρυπτώ», και μάλλον «ανύποπτα», άνοιξαν -αιφνιδιαστικά, άκομψα, αλλά επιτακτικότατα- τις «βαριές» πύλες του περάσματος σε μία νέα εποχή. Ο δρόμος από την Αριστερά στην Κεντροαριστερά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και απαιτεί τομές και ρήξεις που δεν γίνονται και τόσο εύκολα εύπεπτες από πολλούς ανθρώπους (εγώ απλά καταγράφω, δεν υποστηρίζω, ούτε αποστρέφομαι στο συγκεκριμένο σημείωμα)...

Εδώ θα αναρωτηθεί κάποιος το εξής: η σμίλευση της νέας Κεντροαριστεράς χρειάζεται δύσκολους τακτικισμούς ή καθαρές κουβέντες; Καλό ερώτημα. Οι θιασώτες της τακτικής θα σου πουν αφενός πως ο σκοπός είναι πάντα πιο ιερός και πως οι καθαρές κουβέντες έχουν ήδη ειπωθεί. Το κρατάμε... Στο σήμερα δεν μπορώ να προβλέψω μέχρι που θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος, όμως, είναι πως την κοινωνία δεν την αγγίζουν αυτά. Η κοινωνία χρειάζεται επιχειρηματικό πνεύμα, θέσεις εργασίας, καλούς μισθούς, ειλικρινή σεβασμό και «σφριγηλή» τήρηση (τουλάχιστον) των στοιχειωδών δικαιωμάτων όλων, πολυδιάστατες συνεργασίες, διαρκείς παροχές υπηρεσιών, αξιοκρατία, δυνατότητα να μπορεί ο καθένας και η κάθε μία να αναπτύσσει τις ικανότητές του/της και να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή ανταμοιβή για το έργο που παράγει στην πραγματική ζωή (και όχι στις φαντασιώσεις, στις προπαγάνδες, στις δοξασίες και στα λόγια), στοχευμένη αγωνιστικότητα.

Μπορεί ο Νέος ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε μία τόσο δύσκολη, πολύπλευρη και απαιτητική αποστολή; Ή θα τον καταπιεί και στη νέα του version η όποια ενδεχόμενη μονομέρεια επιδείξει στο εφαρμοσμένο πεδίο (θεωρητικά προς όφελος μόνο κάποιων ισχυρών); Η συστημική εντροπία είναι πιο ισχυρή και οι προθέσεις δεν αρκούν... Μόνο οι λύσεις που έχουν το νου τους σε όλους τους ανθρώπους μετράνε πια...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέος ΣΥΡΙΖΑ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας