Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 25.1°
3 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.7° 25.5°
4 BF
42%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
27.0° 24.4°
1 BF
51%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
1 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.7°
3 BF
73%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.0° 26.8°
1 BF
39%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
27%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
32%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.8° 20.8°
4 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.5° 22.9°
3 BF
38%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 20.8°
4 BF
43%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
0 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
38%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 25.1°
0 BF
32%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.6° 25.1°
2 BF
42%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
26.6° 22.8°
4 BF
64%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.0° 25.3°
3 BF
27%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.1°
2 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.5° 26.7°
2 BF
47%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.6° 22.6°
2 BF
38%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
Ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης

Η κληρονομιά Αναστασιάδη των «δύο κρατών» και της διαφθοράς

Εδώ και χρόνια εξελίσσεται μια διαπάλη με πρωταγωνιστή τον Αναστασιάδη από τη μια και τον Δρουσιώτη και μερικούς άλλους… μοναχικούς δημοσιογράφους που γράφουν για τη διαφθορά του τέως προέδρου. Τεκμηριωμένος και με στοιχεία, ο Δρουσιώτης πέτυχε να διαβαστεί από σχεδόν 100 χιλιάδες αναγνώστες, ασχέτως αν είναι «κομμένος» από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Στο βιβλίο «Κράτος-Μαφία» ασχολείται μεταξύ άλλων με τη βιομηχανία πώλησης «χρυσών διαβατηρίων» που έστησε ο Αναστασιάδης

Στις 20 Φεβρουαρίου η Αρχή κατά της Διαφθοράς στην Κύπρο ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη αυτεπάγγελτης έρευνας για τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη στο βιβλίο του «Κράτος-Μαφία». Θα εξετάσει «ενδεχόμενες πράξεις διαφθοράς» του τέως προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών διορίστηκε η Gabrielle Mclntyre – κατάγεται από την Αυστραλία. Είναι εμπειρογνώμονας στο διεθνές ποινικό δίκαιο και τη δικονομία και έλαβε τους όρους εντολής της στις 12 Φεβρουαρίου. Θα πλαισιώνεται από τρεις Κύπριους νομικούς.

Η πολιτική διαπάλη

Ο Δρουσιώτης με ανάρτηση στο «Χ» (16/2) έκανε γνωστό ότι λίγες ημέρες μετά, ο Αναστασιάδης τού έστειλε επιστολή με δικηγόρο και αξιώνει «απόσυρση των βιβλίων του, απολογία και αποζημιώσεις». Κατά τα άλλα, όμως, ο τέως πρόεδρος χαιρέτισε (19/2) την απόφαση της Αρχής για «έναρξη διερεύνησης ψευδών και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών και μιας αναπαραγόμενης μυθοπλασίας», όπως ανακοίνωσε.

Εδώ και χρόνια εξελίσσεται μια διαπάλη με πρωταγωνιστή τον Αναστασιάδη από τη μια και τον Δρουσιώτη και μερικούς άλλους… μοναχικούς δημοσιογράφους που γράφουν για τη διαφθορά του τέως προέδρου. Τεκμηριωμένος και με στοιχεία, ο Δρουσιώτης πέτυχε να διαβαστεί από σχεδόν 100 χιλιάδες αναγνώστες, ασχέτως αν είναι «κομμένος» από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Στο βιβλίο «Κράτος-Μαφία» ασχολείται μεταξύ άλλων με τη βιομηχανία πώλησης «χρυσών διαβατηρίων» που έστησε ο Αναστασιάδης.

Βιομηχανία διαβατηρίων

Περίπου 7.000 «χρυσά διαβατήρια» εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο του Αναστασιάδη. Πολλά στοιχεία έχουν βγει στην επιφάνεια. Περισσότερα από τα μισά διαβατήρια κρίθηκαν από διερευνητική επιτροπή, υπό τον δικαστικό Νικολάτο, ότι δόθηκαν παράνομα. Με δική του ομολογία ο Αναστασιάδης έχει διαχειριστεί μέσω του δικηγορικού γραφείου των θυγατέρων του περίπου 60 τέτοιους φακέλους. Από τα χιλιάδες πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι-Ευρωπαίοι πολίτες αρκετά είναι άφαντα. Το FBI τα αναζητεί γιατί είναι άνθρωποι του Πούτιν. Αλλοι είναι διεθνείς φυγόδικοι απατεώνες και πολιτικά εκτιθέμενα πρόσωπα.

Οσο ήταν πρόεδρος (2013-2023), ο Αναστασιάδης έδειξε ικανότητες επιβολής στο κυπριακό πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και τα ΜΜΕ. Οι αντοχές του άρχισαν να δοκιμάζονται κάπως, όταν το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera έβγαλε στο φως το περιβόητο βίντεο των «χρυσών διαβατηρίων» (12/10/2020). Ηταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου ξεπλύματος χρήματος και διαπλοκής με το ανώτατο σύστημα πολιτικής εξουσίας της Κύπρου. «Μεν μου αναφέρετε Αl Jazeera για να μεν σας πάρει ο δαίμονας», προειδοποίησε ο Αναστασιάδης τους δημοσιογράφους (off the record 13/10/2020). Η δήλωσή του διέρρευσε σε βίντεο και το έμαθε όλος ο κόσμος.

Ο Αναστασιάδης αποδείχθηκε πολύ ανθεκτικός. Αντιλήφθηκε τον κίνδυνο να βρεθεί εκτεθειμένος από όσα έκανε πωλώντας «χρυσά διαβατήρια». Γι’ αυτό έγκαιρα (29/6/2020) διόρισε τον Γιώργο Σαββίδη και τον Σάββα Αγγελίδη στις δύο θέσεις-κλειδιά του συστήματος Δικαιοσύνης της Κύπρου, αυτές του γενικού εισαγγελέα και του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Πρόκειται για έμπιστους συνεργάτες του που διετέλεσαν και υπουργοί του στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο που μοίραζε τα διαβατήρια! Ετσι, πλήθος στοιχείων από έρευνες βρίσκεται στο συρτάρι τους. Μόνο οι γενικοί εισαγγελείς μπορούν να ασκήσουν ποινικές διώξεις στην Κύπρο. Μόνο στην Κύπρο από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα για το τι κάνουν. Το περιβόητο «ανέλεγκτό» τους εντοπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η πληγή που παραλύει σχεδόν τα πάντα. Τώρα πιέζει αφόρητα τη Λευκωσία για συμμόρφωση, αφήνοντας ανοιχτή την επιλογή να την οδηγήσει στο Δικαστήριο Ε.Ε.

Ο τέως πρόεδρος μερίμνησε επίσης στη διάρκεια της θητείας του να μπλέξει πολλούς στα «χρυσά διαβατήρια» (πολιτικοί, κόμματα, εργολάβοι, μεγαλοδικηγόροι, λογιστές κοκ.). Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και όσοι διετέλεσαν στενοί συνεργάτες του Αναστασιάδη, σύμβουλοι, επικοινωνιολόγοι. Ορισμένοι, στη διάρκεια της έρευνας Νικολάτου, αποκάλυψαν σημεία και τέρατα για το… ξεχείλωμα του συστήματος. Στην πλέον δεινή θέση είναι και η κυπριακή δημοσιογραφία. Κυρίως τηλεοπτικά κανάλια και ιδιοκτήτες τους που υποτάχθηκαν στο Προεδρικό, αντί να κάνουν στοιχειωδώς τη δουλειά τους. Η εφημερίδα «Πολίτης» και άλλοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν συχνά στο στόχαστρο Αναστασιάδη με ποικίλες έμμεσες απειλές για δικαστικές διώξεις. Γι’ αυτό, σήμερα η υπόθεση Δρουσιώτη είναι σημαντική για όλη την Κύπρο.

Πατριδοκαπηλία

Η εποχή Αναστασιάδη, εκτός από τη διαφθορά, εξέθρεψε όσο ποτέ την πατριδοκαπηλία. Η καταβαράθρωση του Κυπριακού μετά το Κραν Μοντανά (2017) συνδέεται με τη βιομηχανία «χρυσών διαβατηρίων», την οποία ο τέως πρόεδρος δεν ήθελε με τίποτα να διακόψει στο αποκορύφωμα («peak») της. O αποβιώσας αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ αποκάλυψε τον Αναστασιάδη λίγο μετά το Al Jazeera: «Ο πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών και εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του» (συνέντευξη στον «Πολίτη» 28/12/2020). Οι προσωπικές μαρτυρίες για το τι έκανε ο Αναστασιάδης με τον Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά και μετά, βοούν! «Ο Αναστασιάδης έλεγε τότε ότι δεν μπορείς με τους Τούρκους να βρεις συμφωνία και θα καταλήξουμε σε δύο κράτη», δήλωσε ο τέως ΥΠΕΞ Κασουλίδης σε πρόσφατη συνέντευξη («Legal Matters»). Ο Κασουλίδης κάλεσε τον Αναστασιάδη «να μην πει ξανά» για δύο κράτη.

Μισόν αιώνα μετά

Ο Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής για την αναφορά του ότι «η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική». Ο κυπριακής καταγωγής υπουργός έκανε την αναφορά αυτή, μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, στη Βουλή των Ελλήνων, προειδοποιώντας ότι «ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο». Μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν κατάλαβαν τι εννοούσε ο Στυλιανίδης εκφράζοντας την αγωνία του για την τύχη της Κύπρου σήμερα. Η ευθύνη της ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι ακέραιη, ιδίως από το 2004 και μετά, χάνοντας διεθνώς το ηθικό πλεονέκτημα και αφήνοντας ανεκμετάλλευτα τον χρόνο και τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι ο πολιτικός τον οποίο ευνόησε ο Αναστασιάδης. Στις κρίσιμες στιγμές –πριν και μετά το Κραν Μοντανά– ο νυν πρόεδρος ταυτίστηκε με τις επιλογές του. Τώρα, στα ζητήματα διαφθοράς προσπαθεί να απογαλακτιστεί. Ανοίγει τις πόρτες στο FBI να εγκατασταθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Μάιο και να μπει αυτό στο κυνήγι των Ρώσων ολιγαρχών.

Στο Κυπριακό δεν έδωσε δείγματα γραφής. Αυτή η χρονιά θα είναι κρίσιμη για την ύστατη προσπάθεια του ΟΗΕ. Χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις, το διαπραγματευτικό πλαίσιο για ομοσπονδιακή επανένωση δεν πρόκειται να ανακτηθεί. Ούτε με το παιχνίδι ευθυνών μπορεί ο Χριστοδουλίδης να δικαιολογήσει το πολιτικό μέλλον του γιατί η μισή Κύπρος θα χαθεί οριστικά.

* Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η κληρονομιά Αναστασιάδη των «δύο κρατών» και της διαφθοράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας