Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.0° 15.6°
3 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.1°
2 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.8° 12.7°
3 BF
86%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
9°C
8.9° 8.9°
2 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
55%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 11.0°
2 BF
61%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
11.8° 7.4°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
95%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 18.2°
3 BF
69%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.0° 18.9°
0 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.3°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
5 BF
71%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
4 BF
94%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 13.5°
2 BF
90%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.8°
1 BF
76%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.7° 15.8°
3 BF
50%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
2 BF
63%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
16.1° 13.1°
1 BF
80%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
7°C
7.0° 7.0°
2 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

28 Φεβρουαρίου 2023: ο χρόνος πάγωσε στα Τέμπη

Ξημερώματα 1ης Μαρτίου του 2023, η στιγμή που όλη η χώρα πάγωσε, η στιγμή που η ανάσα όλων κόπηκε ξαφνικά, η στιγμή που ένας βουβός πόνος απλώθηκε σαν μαύρο πέπλο πάνω από τη χώρα. Ηταν η στιγμή της σύγκρουσης του επιβατικού τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με μια εμπορική αμαξοστοιχία. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, 57 νεκροί επιβάτες και άλλοι τόσοι τραυματίες. Η είδηση που πιστεύεις ότι είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ότι βλέπεις ταινία τρόμου. Μόνο που η ζωή επιφυλάσσει τη χειρότερη πραγματικότητα.

57 ψυχές -η πλειονότητα των οποίων φοιτητές και νέα παιδιά- πλήρωσαν τα ολέθρια σφάλματα του σιδηροδρόμου. 57 αθώες ψυχές έδωσαν ραντεβού με τον θάνατο, επειδή διαχρονικά οι διοικήσεις του σιδηροδρόμου υπολειτουργούσαν. 57 αθώες ψυχές πλήρωσαν με τη ζωή τους την εξαγορά του σιδηροδρόμου από την ιταλική ιδιωτική εταιρεία που έστειλε τρένα σαράβαλα. 57 ψυχές πλήρωσαν την αναξιοκρατική τοποθέτηση του βύσματος των κυβερνώντων σε πόστο ευθύνης. 57 άνθρωποι πλήρωσαν τον στρουθοκαμηλισμό του αρμόδιου υπουργού, που κώφευε συστηματικά στα συνδικαλιστικά όργανα του ΟΣΕ που βροντοφώναζαν για την επικινδυνότητα του σιδηροδρόμου. 57 ψυχές που κατά τον κύριο Μητσοτάκη ήταν «λάθη» για τα οποία ζήτησε συγγνώμη.

Παγώνει κανείς μόνο στη σκέψη ότι αυτοί οι νεκροί θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς που εκτελούσαμε το δρομολόγιο επί πέντε συναπτά έτη. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς που σπουδάζαμε στη Θεσσαλονίκη, εμείς που πήραμε οικογενειακώς το τρένο να πάμε να βρούμε το φοιτητικό μας σπίτι, εμείς που πήραμε το τρένο να μας τακτοποιήσει η μαμά μας στο καινούργιο μας ξεκίνημα, εμείς που πήραμε το τρένο οικογενειακώς για την ορκωμοσία μας, εμείς που πήραμε το τρένο να πάμε στο πατρικό μας σπίτι στις γιορτές. Θα μπορούσαμε να είμαστε στη θέση τους εμείς που οι δικοί μας θα παραλάμβαναν ένα άψυχο πτυχίο στην ορκωμοσία μας, αντί να μας καμαρώσουν να λάμπουμε από ευτυχία για έναν κύκλο που ολοκληρώσαμε. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς τα παιδιά των οποίων ούτε η μαμά ούτε ο μπαμπάς έλαβαν μήνυμα ότι φτάσαμε και ότι είμαστε καλά εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς «τα λάθη» που χωρίς ίχνος ντροπής και με περίσσιο θράσος αποκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης. Το γεγονός ότι ζούμε εντέλει από τύχη και από τύχη οι δικοί μας δεν βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να μεταβαίνουν στα Τέμπη για αναγνώριση κάνει ακόμη πιο τραγικό αυτό το γεγονός. Εναν χρόνο μετά και παρατηρούμε το εξής: οι υπεύθυνοι, αντί να έχουν τιμωρηθεί, έχουν πρωτεύσει σε σταυρούς στην εκλογική τους περιφέρεια, έναν χρόνο μετά και η αλαζονεία των κυβερνώντων απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων που ζητούν δικαίωση για τους νεκρούς τους είναι στο ζενίθ και ξεπερνά κάθε όριο. Εναν χρόνο μετά και ο σιδηρόδρομος παραμένει ανασφαλές μέσο μεταφοράς. Εναν χρόνο μετά τίποτα δεν μας εξασφαλίζει ότι ανά πάσα στιγμή δεν θα βρεθούμε νεκροί και μια άμορφη μάζα.

Κι όμως, έναν χρόνο μετά οφείλουμε να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, οφείλουμε να δικαιώσουμε τη μνήμη τους. Πώς; Να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, που οφείλει να είναι δημόσιο αγαθό και όχι κτήμα ενός ιδιώτη που μας βλέπει ως κέρδη και ως ζημία. Οι πολιτικοί οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το έγκλημα με πρόσκαιρους και ψεύτικους αντιπερισπασμούς. Οι κυβερνώντες οφείλουν να συνέλθουν γιατί θα πληρώσουν την αλαζονεία τους με τον πιο επαίσχυντο τρόπο.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα ίσχυε το τριαδικό σχήμα: ύβρις-άτις-νέμεσις. Η ύβρις, η προσβολή, αφορούσε την υπέρβαση της ηθικής τάξης, την υπέρβαση του ηθικού δικαίου. Η άτις αφορούσε την τύφλωση που προξενούσε η ύβρις. Τέλος, η νέμεσις ήταν η πιο σκληρή τιμωρία για όποιον δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ύβρεώς του, το μέγεθος της τύφλωσής του.

Στη μνήμη των νεκρών μας, λοιπόν, ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσουμε την περαιτέρω σύλησή τους. Ας σταματήσουμε να τους «σκυλεύουμε», κάθε φορά που επιχειρούμε να συγκαλύψουμε το έγκλημα και να κάνουμε σαν να μη συνέβη ποτέ.

Ελπίδα, Μάρθη, Εριέττα και λοιποί νεκροί, δεν σας γνώρισα ποτέ, αλλά είστε αδέρφια μου γιατί θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση σας. Δεν σας γνώρισα ποτέ, αλλά κάποιοι βρεθήκατε στα ίδια έδρανα με εμένα, συχνάζατε στα φοιτητικά μου στέκια, περπατήσατε στα ίδια παραλιακά μέρη με εμένα και ονειρευόσασταν την ημέρα της ορκωμοσίας σας μετά τους πολυετείς κόπους σας. Δεν επιλέξατε έναν τέτοιο βασανιστικό θάνατο και ελπίζω η ψυχή σας έστω και λίγο να βρίσκει ανάπαυση στη γειτονιά των αγγέλων.

Πάντοτε το όνομά σας θα είναι ταυτισμένο με την ημέρα που πάγωσε όλη η χώρα! Κάποια στιγμή η μνήμη σας θα δικαιωθεί, γιατί ως γνωστόν οι νεκροί δεδικαίωνται.

* Εκπαιδευτικος ΠΕ.02 Φιλόλογος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
28 Φεβρουαρίου 2023: ο χρόνος πάγωσε στα Τέμπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας