Υπάρχουν λογιών-λογιών αριθμοί. Αριθμοί που περιγράφουν την ευημερία. Αριθμοί που αποκαλύπτουν την ένδεια. Αριθμοί που χρησιμοποιούνται για να αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Αριθμοί που αξιοποιούνται για να καθησυχάσουν. Αριθμοί που πλάθονται για να προκαλέσουν φρίκη και τρόμο. Αριθμοί...
Η αλήθεια είναι ότι όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στο ψηφιακό σύμπαν τόσο πιο σφοδροί και συχνοί είναι οι βομβαρδισμοί των ανθρώπων με... αριθμούς, που ο καθένας τους εκφράζει μια διαφορετική πραγματικότητα.
Ο σημερινός άνθρωπος, θύμα των αριθμών, εκτός από το πρόβλημα του όγκου έχει να αντιμετωπίσει και θέμα με την ποιότητα της κατασκευής τους, καθώς οι περισσότεροι αριθμοί που οι εξουσίες χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τη δική τους πραγματικότητα είναι μεταλλαγμένοι σαν το καλαμπόκι της Monsanto και νοθευμένοι σαν τα ποτά-μπόμπες που τυφλώνουν όσους τα καταναλώσουν.
Η δύναμη των αριθμών είναι τόσο μεγάλη ώστε έχει καταφέρει να διαβρώσει ακόμα και τη θεωρητική σκέψη. Υπερβολές; Μία σύγκριση των επιχειρημάτων, της δομής της σκέψης και της μεθοδολογίας που ακολουθούσαν οι στοχαστές τού χθες με τους σημερινούς, αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι το μέτρημα έχει εκτοπίσει τη σκέψη. Και τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: τι εικόνα μπορεί να σχηματίσει ο απλός άνθρωπος για το τώρα και το αύριο της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει; πώς μπορεί ο καθημερινός άνθρωπος να επιλέξει συμπεριφορές, επιλογές και αντιδράσεις, όταν οι αριθμοί συνθέτουν μία εικόνα ευημερίας, αλλά η καθημερινότητα είναι βουτηγμένη στο άγχος της διαχείρισης του «λειψού»;
Αν το καλοσκεφτεί κάποιος, αυτοί που διαφεντεύουν τις ζωές μας με τις στατιστικές και τα οικονομοκεντρικά μοντέλα εξοστράκισαν την ανθρωπιά και με την «ισοπεδωτική ψυχρότητα» των μεταλλαγμένων αριθμών οδήγησαν τις κοινωνίες στο σημερινό αδιέξοδο, στο οποίο αυτό που έχει σημασία είναι το «πόσο» και όχι το «ποιος». Επίσης με το να μετατρέψουν την ανθρώπινη ζωή σε μέσους όρους, σε χρονοσειρές και σε στατιστικούς διαμέσους, εξασφάλισαν να αποενοχοποιηθούν, να εξαγνιστούν και να εμφανίζονται ως οι μοναδικοί κήρυκες της «αλήθειας» με την οποία φτιασιδώνουν τις απάνθρωπες πολιτικές που επιβάλλουν. Με αυτά και μ’ εκείνα, η ζωή μας μετατράπηκε σε άβακα και το μέλλον μας σε αλγόριθμο.
Ολα αυτά σημαίνουν ότι η «αριθμητική» θα πρέπει να αποβληθεί από τη ζωή μας; Προφανώς όχι, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να δούμε πίσω από τις αφαιρετικές περιγραφές της γλώσσας των «μεταλλαγμένων αριθμών». Για να το πούμε πιο απλά, το μέγιστο ζητούμενο της «εποχής των αριθμών» είναι ο... εξανθρωπισμός και η καθαρότητά τους. Μεγάλη η πρόκληση και εξίσου μεγάλο το στοίχημα, θα σκεφτούν κάποιοι. Κι όμως, είναι μονόδρομος.
Οι αρνητές των μηχανών στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης περιθωριοποιήθηκαν και ξεχάστηκαν. Το ίδιο συνέβη και με τους αρνητές της σύγχρονης επανάστασης της πληροφορικής. Σήμερα κανείς δεν τους θυμάται και οι ελάχιστοι -που από τύχη ή λόγω επαγγέλματος- τους γνωρίζουν, στη συντριπτική τους πλειονότητα τους αντιμετωπίζουν ως γραφικούς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη σημερινή «κοινωνία των μεταλλαγμένων μέσων όρων» που έχουν επιβάλει οι ιέρακες του νεοφιλελευθερισμού. Τι σημαίνει αυτό;
Τους αριθμούς που χρησιμοποιούν οι άρχοντες για να κατασκευάσουν την εικόνα μίας κίβδηλης ευημερίας δεν τους πετάμε στην πυρά των Λουδιτών, αλλά τους φέρνουμε απέναντι στους ανεπεξέργαστους αριθμούς της γκρίζας -και συχνά μαύρης- καθημερινότητας. Αυτούς που χρησιμοποιούν οι απλοί άνθρωποι για να περιγράψουν τις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες, τον αγώνα, τον κάματο, την απελπισία και την ελπίδα.
Και από την αντιπαράθεση των αριθμών δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προκύψει αφτιασίδωτη η καθημερινότητα της εύνοιας, της αδικίας και της υποκρισίας. Και πού βρίσκονται κρυμμένοι αυτοί οι αριθμοί, θα αναρωτηθούν κάποιοι. Τα «μικρά» της καθημερινής ειδησεογραφίας. Τότε θα ανακαλύψουν ότι όλα τα ΜΜΕ καθημερινά προσφέρουν πληθώρα «αριθμών» που ανατρέπουν και απομυθοποιούν τη «νεοφιλελεύθερη αριθμητική».
Αυτοί, λοιπόν, οι «άλλοι αριθμοί», αν έρθουν αντιμέτωποι με τους «νεοφιλελεύθερους αριθμούς», αναδεικνύουν την ολοκληρωτική αποτυχία του μοντέλου που με περισσή επιμονή -πολλές φορές μάλιστα αγγίζει τα όρια της απροκάλυπτης βίας- προσπαθούν να επιβάλουν εκείνοι που ταυτίζουν τις «επενδυτικές βαθμίδες» με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, την ακρίβεια που κάνει τα ράφια των σούπερ μάρκετ να λυγίζουν με τον πληθωρισμό, τις αστρονομικές αυξήσεις στις αποδοχές των δικών τους παιδιών με τις αυξήσεις-ψίχουλα στους μισθούς και στις συντάξεις και το ξεπούλημα με την ανάπτυξη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας