• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 29.5°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 28.3°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.5°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  3 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 28.4°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.1°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.2°C
  1 BF
  42%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  75%

Μεγάλες στιγμές για την Αριστερά

 • A-
 • A+

Η 20ή Σεπτεμβρίου 2015 είναι μια ιστορική μέρα για την Αριστερά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη αν λάβουμε υπόψη ότι:

Αναγκάστηκε να κάνει έναν δυσμενή συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους πολιτικούς αντιπάλους υπαναχωρώντας από υπεραισιόδοξες προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν λάμβαναν υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων. Η υπογραφή ενός Μνημονίου, έστω και έπειτα από σκληρό αγώνα και με κάποια διαπραγματευτικά οφέλη της τελευταίας στιγμής, ήταν ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα.

Η οικονομία και η κοινωνία είναι καθημαγμένες. Οι εκλογές έγιναν εν αναμονή των σκληρών φόρων, με τους ελέγχους κεφαλαίων στις τράπεζες σε ισχύ, με αβεβαιότητα για χιλιάδες μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και κυρίως με τους άνεργους σε πολυετή απόγνωση.

Το σύστημα οικονομικής και κοινωνικής εξουσίας πολέμησε άγρια την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς με όλες του τις δυνάμεις: Οικονομικοί παράγοντες, Μέσα Ενημέρωσης και διαμορφωτές κοινής γνώμης, φιλόσοφοι, καθηγητές οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, πολιτειολόγοι και κάθε λογής «ειδικοί» προσπάθησαν συστηματικά να αποδομήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Φορείς του «ορθού λόγου», της «εθνικής ευθύνης», της «αξιοσύνης» επέδειξαν φανατισμό μεγαλύτερο και από οπαδούς του ποδοσφαίρου με προεξάρχοντες επώνυμους πρώην αριστερούς.

Το κόμμα υπέστη μια πολύ μεγάλη και οδυνηρή διάσπαση στον μηχανισμό του με συνέπεια την ανατροπή της κυβέρνησης. Το σχήμα της ΛΑ.Ε., που προέκυψε από τη διάσπαση, απόλαυσε αναντίστοιχη με την πραγματική επιρροή του προβολή, όχι μόνο από τα συστημικά ΜΜΕ, όπως με τις ωριαίες συνεντεύξεις της μαινόμενης τέως προέδρου της Βουλής στα δελτία ειδήσεων, αλλά και με τις «τρυφερές» συνεντεύξεις στελεχών του στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Με αυτά τα δεδομένα, έστω και με συνεκτίμηση της αποδοκιμασίας που εκφράζει η αποχή, η συστηματική έμπρακτη στήριξη πολιτών στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερις διαδοχικές καθολικές ψηφοφορίες, με κορυφαίες στιγμές το δημοψήφισμα και τις προχθεσινές εκλογές είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Αναπόφευκτα η κυβερνητική πορεία συνδέεται με τον στρατηγικό στόχο του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, που δεν είναι μια χρονική στιγμή, αλλά διαδρομή, η οποία έχει ξεκινήσει εξ ορισμού.

Σ’ αυτή τη διαδρομή πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι συστημικές δυνάμεις, που θα επιδιώξουν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι φαινομενικά αντισυστημικές και κυρίως το νεοναζιστικό μόρφωμα. Θα είναι δύσβατη με δεδομένο το διεθνές πλαίσιο και ο πραγματισμός είναι υπέρ της εκτίμησης ότι είναι πιθανότερη η ανακοπή της πορείας.

Εν τούτοις η αισιοδοξία πηγάζει από παράλληλα φαινόμενα στην υπόλοιπη Ευρώπη (Podemos, Die Linke, Τζέρεμι Κόρμπιν στο βρετανικό Εργατικό κόμμα κ.λπ.). Το ενδιαφέρον τους για την ελληνική εμπειρία είναι δεδομένο.

Η ηγετική φυσιογνωμία του Τσίπρα είναι πλέον προφανής και πανθομολογούμενη. Μια εξίσου προφανής τακτική των αντιπάλων του είναι αν δεν καταφέρουν να τον αποδομήσουν να τον αγιοποιήσουν, να τον απομονώσουν και τελικώς να τον ρίξουν. Ομως σύγχρονη Αριστερά και προσωπολατρία είναι έννοιες ασύμβατες.

Συνεπώς χρειάζεται αναστήλωση του κόμματος με σαφή αριστερή ταυτότητα και δημοκρατική οργάνωση. Οι τάσεις είναι μια κατάκτηση της σύγχρονης Αριστεράς, αλλά προφανώς δεν προορίζονται να ανατρέπουν αριστερή κυβέρνηση, ούτε να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο κατά περίπτωση.

Δεν νοείται να στοιχίζονται πίσω από επικεφαλής που θυμίζουν, τηρουμένων των αναλογιών, τους συνωμοτούντες Βογιάρους εναντίον του Ιβάν του Τρομερού στην περίφημη ταινία του Αϊζενστάιν. Οι τάσεις χρειάζονται για να επεξεργάζονται προτάσεις, να αμφισβητούν, να ελέγχουν.

Οσα γράφτηκαν παραπάνω αφορούν κυρίως την Αριστερά, τους ανθρώπους της και τα οράματά τους. Ομως το κύριο ζητούμενο από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί είναι να δώσει πρακτικές λύσεις στα προβλήματα όλων των πολιτών και κυρίως των πιο αδύνατων, λύσεις που θα τελεσφορήσουν άμεσα για προχωρήσει μπροστά η χώρα.

Η Αριστερά θα δοκιμαστεί στην εφαρμογή ενός συνθετικού σχεδίου στην πράξη και όχι με ανέξοδες θεωρητικές αναλύσεις.

* πολιτικός μηχανικός, δρος ΕΜΠ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάρε θέση
Με ποιους είσαι; Πάρε θέση. Είναι το ερώτημα που επαναλαμβάνεται από το περασμένο καλοκαίρι και μετά. Πρόκειται για συναισθηματικό και πολιτικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται σε περιόδους κρίσης που ξεσπάει σε...
Πάρε θέση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ενθουσιασμός στην πολιτική
Είναι κοινός τόπος ότι η Αριστερά είχε προνομιακή σχέση με τα συναισθήματα. Ως σύστημα πολιτικής σκέψης και ανάλυσης, όμως, βρίσκεται στον άλλο πόλο. Η Αριστερά, σε όλες τις εκφάνσεις της, αντλεί τη δύναμή της...
Ο ενθουσιασμός στην πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πάτοι στα βαρέλια
Ετσι, «ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον», όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, με την επίφαση της αντίδρασης μη συμμετέχοντας δημιουργεί τα αντίστροφα αποτελέσματα: τη συμμετοχή σε μια ζωή που δεν τον βρίσκει σύμφωνο,...
Οι πάτοι στα βαρέλια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων
Η μεγάλη και πρωτοφανής -για τα συνηθισμένα μέτρα του συγκεκριμένου κομματικού οργανισμού- συμμετοχή στις κυριακάτικες εκλογικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει θετικές προεκτάσεις, που απλώνονται σε δύο...
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι δυνατό;
Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι δυνατό με τους όρους αυτούς; Είναι δυνατή αυτή η πρωταρχική συνθήκη που θα ξαναφέρει τον λαό στον κυρίαρχο ρόλο του ρυθμιστή, αντί γι’ αυτόν του καταναλωτή των κυβερνητικών...
Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι δυνατό;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φωνές για μια καλύτερη κοινωνία
Είδαμε τη σοσιαλδημοκρατία να ξαναπνίγεται στην κενολόγα συνθηματολογία της. Είδαμε το Σύνταγμα να γίνεται όχημα από τις μιλίτσιες των διακηρυγμένων εχθρών του. Είδαμε τις γυναικοκτονίες να συνεχίζονται....
Φωνές για μια καλύτερη κοινωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας