Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.8° 15.9°
3 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.5° 15.9°
4 BF
68%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.5°
2 BF
62%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.1° 13.9°
2 BF
72%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 14.0°
2 BF
62%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.5°
2 BF
27%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
2 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16°C
16.5° 15.5°
4 BF
75%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.2° 15.9°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 16.8°
2 BF
63%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
72%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 16.9°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.5°
2 BF
57%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.3° 17.8°
3 BF
68%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.0° 15.1°
1 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.3° 13.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
15°C
18.9° 14.7°
3 BF
90%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
52%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Μαρτίου, 2024
panepistimio thessalonikis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εθνικό απολυτήριο όπως… πολλαπλό βιβλίο!

Θα μπορούσαμε να πούμε, το αντίστροφο, «πολλαπλό βιβλίο όπως… εθνικό απολυτήριο». Το ίδιο σενάριο, το ίδιο παιχνίδι, επικοινωνιακός οργασμός, ανύπαρκτο έργο.

Τι θαυμαστοί καιροί στην εκπαίδευση. Να εξαγγέλλονται ξανά και ξανά τα ίδια μέτρα, να ανακοινώνονται τίτλοι βαρύγδουποι, να δίνονται σχεδόν καθημερινά συνεντεύξεις βαθυστόχαστες, να τροφοδοτείται αρθρογραφία ύμνων και επαίνων… Και η πραγματικότητα; Ενα φάντασμα!

Στα ίδια βήματα βαδίζει ο σημερινός υπουργός Παιδείας με την προηγούμενη υπουργό. Δεν τολμά ούτε καν με μια κριτική διάθεση να δει τα εκτρώματα. Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να ασχοληθούν με τα τόσο κρίσιμα ζητήματά τους, γιατί οι νόμοι της Ν.Δ. για τη διοίκησή τους τα υπονομεύουν με θεσμικό τρόπο!

Η κ. Κεραμέως είχε εξαγγείλει αρκετές φορές το πολλαπλό βιβλίο. Είχε δεσμευτεί ότι θα γίνει πράξη μέσα στη δική της υπουργική θητεία. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Επιτροπές επί επιτροπών, χρήματα δαπανήθηκαν, σχέδια χωρίς επαφή με τη σχολική ζωή, ανυπαρξία πολιτικής πρότασης. Κενό. Τα ίδια και με το εθνικό απολυτήριο, συνεντεύξεις, δηλώσεις και ξανά τα ίδια σχεδόν μία φορά τον μήνα.

Θα αναρωτιόταν κάποιος που δεν έχει σχέση με την εκπαίδευση: «Πόσο μαγικά πράγματα είναι αυτά τα εθνικά απολυτήρια και τα πολλαπλά βιβλία, που είναι συνέχεια στη δημοσιότητα;».

Για τον σημερινό υπουργό Παιδείας τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά, γιατί υποτίθεται ότι θα συνεχίσει πάνω στο προηγούμενο έργο. Ομως, δεν έχει κάνει μια αξιολόγηση του τι δεν πήγε καλά, γιατί δεν προχώρησαν στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα έπρεπε να δώσει κάποια εξήγηση; Είναι τόσο τέλειο το έργο της προηγούμενης υπουργού, που δεν μπορεί να δεχτεί καμιά σκιά. Κομματικός πατριωτισμός με πολλά ξέφτια…

Αλλά με τι τόλμη να δηλωθούν οι αποτυχίες; Ποια είναι η δική μου εκτίμηση και βεβαιότητα; Ούτε και στα τέσσερα χρόνια υπουργίας του κ. Πιερρακάκη θα έχουμε εθνικό απολυτήριο ούτε πολλαπλό βιβλίο. Μοναδική πρωτοτυπία στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, να εξαγγέλλονται συνεχώς τα ίδια μέτρα και επί 8 χρόνια να μη γίνεται τίποτα.

Και να γιατί. Η εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου, ακόμα και με τις δικές τους θεωρήσεις, είναι για ύστερα από 3-4 χρόνια. Δηλαδή μετά τις επόμενες εκλογές. Τι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και αυτή τη χρονιά; Διαμόρφωσαν ποτέ κάποια πρόταση που μπορούσε να εφαρμοστεί; Αν έχει ψηφιστεί ένα σχέδιο, ποια είναι η απόληξή του, πότε θα πάνε τα βιβλία στα σχολεία;

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχουν εκτιμήσει ούτε καν το οικονομικό κόστος του πολλαπλού βιβλίου, γιατί με τους προϋπολογισμούς που έχουμε δεν πρόκειται να στηριχθεί. Αλλά μάλλον δεν χρειάζεται. Αφού κατά βάθος ξέρουν ότι δεν πρόκειται να το εφαρμόσουν. Είναι εντυπωσιακό ότι και το εγχείρημα της συγγραφής των βιβλίων έχει γίνει χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις αποζημιώσεων, πνευματικών δικαιωμάτων κ.λπ. Στον αέρα…

Και τι ακριβώς γίνεται με το εθνικό απολυτήριο; Δεν έχει διαμορφωθεί καμία πρόταση. Εχω την εκτίμηση ότι δεν έχουν αποτιμήσει καν ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του. Ακόμα κι αν είχαν σήμερα κάποιο σχέδιο εφαρμογής, θα πήγαινε μετά το τέλος της τωρινής κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. Γιατί το εθνικό απολυτήριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί τώρα με κανέναν τρόπο. Απαιτείται μεταρρύθμιση στο Λύκειο, και εδώ δεν κουνιέται φύλλο.

Αλλωστε, αν είχαν ένα σχέδιο, αυτό θα αφορούσε μαθητές που θα ξεκινούσαν την Α’ Λυκείου από την επόμενη χρονιά. Δεν το έχουν. Ακόμα για τεχνικούς λόγους, λοιπόν, η εφαρμογή θα πάει πολύ πίσω.

Εχω αποκομίσει μια (σχεδόν) βεβαιότητα από την εμπειρία μου στην εκπαίδευση. Οταν ένας υπουργός είναι συνέχεια στα ΜΜΕ, όταν κάνει δηλώσεις επί δηλώσεων, όταν δίνει συνεντεύξεις για τα ίδια και τα ίδια πράγματα, όχι μόνο δεν κάνει τίποτε για αυτά που αναφέρεται, αλλά έχει αποκτήσει μια νοοτροπία εικονικής πολιτικής και δημαγωγικής ρητορικής.

Καθρεφτίζεται στις εικόνες του, της τηλεόρασης και του διαδικτύου, αυτοθαυμάζεται στα ωραία του κείμενα και θεωρεί ότι παράγει έργο. Δηλαδή δεν υπάρχει μόνο εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου, υπάρχει και εικονική πραγματικότητα των υπουργών Παιδείας της Ν.Δ.

*Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εθνικό απολυτήριο όπως… πολλαπλό βιβλίο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας