Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.7° 11.6°
2 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.6° 11.6°
1 BF
74%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 13.8°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.6° 10.0°
2 BF
78%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
9.0° 6.4°
2 BF
81%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.6°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.7°
2 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.0° 11.7°
0 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.8° 12.9°
0 BF
94%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.2° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 9.5°
1 BF
80%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 11.8°
1 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
15.5° 11.8°
2 BF
68%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.1° 11.3°
2 BF
93%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
13°C
13.3° 11.7°
2 BF
76%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.7° 8.7°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Μαρτίου, 2024
«Εκεί» του Νίκου Εγγονόπουλου, λάδι σε μουσαμά, 1966. Κάντε κλικ να δείτε ολόκληρο τον πίνακα

Οι καυχησιές στον άνθρωπο πάντα κακό του κάνουν

Ιλιάς, ραψωδία Ρ`, 1 – 160.


Ο Μενέλαος πρώτος κατάλαβε, μέσα στον χαλασμό του πολέμου, ότι ο Πάτροκλος είναι νεκρός. Διασχίζει πάνοπλος την παράταξη των ανδρών και πάει δίπλα στον νεκρό Πάτροκλο. Είχε μπροστά  του την ολοστρόγγυλη ασπίδα του και στο χέρι κρατούσε το φονικό κοντάρι του. Ήταν εξοργισμένος με το χαμό του Πάτροκλου και όποιος εχθρός παρουσιαζόταν μπροστά του θα τον άφηνε στον τόπο.


Ο γιος του Πάνθου στάθηκε δίπλα στον ξανθό Μενέλαο και του είπε: «Ατρείδη φύγε απ` εδώ, τον Πάτροκλο τον μέγα πρώτος εγώ τον κτύπησα με χάλκινο κοντάρι. Τη δόξα μου αυτή εγώ σκοπεύω να κρατήσω και φύγε αμέσως απ` εδώ μην τη ζωή σου πάρω».


Ο Μενέλαος απάντησε περίσσια θυμωμένος: «Οι καυχησιές στον άνθρωπο πάντα κακό του κάνουν. Δεν είσαι λεοπάρδαλη, λιοντάρι ούτε κάπρος να ξεχειλίζεις δύναμη και ζωική μανία. Ο αδελφός σου ο τρανός, σπουδαίος Υπερήνωρ δεν χάρηκε τη νιότη του και την παλληκαριά του. Κι εκείνος με αψήφησε και στάθηκε μπροστά μου, όπως το κάνεις και εσύ αυτήν εδώ την ώρα. Θυμάσαι πως δε γύρισε στο σπίτι του ποτέ του. Τον έχασε η γυναίκα του κι οι σεβαστοί γονιοί του.
Φύγε αμέσως απ` εδώ να μη σε πάρει ο Χάρος.


Εκείνος δεν τον άκουσε κι απάντηση του δίνει: «Τον σκοτωμό του αδελφού τώρα θα ξεπληρώσω και θα σε στείλω πάραυτα στου Άδη τα παλάτια. Μεγάλο πένθος έφερες στην οικογένεια μου, πόνο βαρύ, αβάσταχτο μα τώρα θα πληρώσεις. Τον πόνο θα μετρίαζα. αν τη ζωή σου πάρω και τα σπουδαία όπλα σου να δώσω στους γονείς μου, στη μάνα μου την Φρόντιδα, στον κύρη μου τον Πάνθο. Εμπρός λοιπόν Μενέλαε έλα να κτυπηθούμε. Τα χάλκινα κοντάρια μας θα δώσουνε τη λύση».
Αυτά είπε ο Εύφορβος, ο γιος του μέγα Πάνθου, κι αμέσως με το δόρυ του κτύπησε τον Ατρείδη μα το κοντάρι πέτυχε την άτρωτη ασπίδα. Του ακοντίου η αιχμή ζέβλωσε στην ασπίδα.


Αμέσως ανταπέδωσε ο δυνατός Ατρείδης με το κοντάρι του κι αυτός, τον Εύφορβο κτυπάει. Με μιας τη ζήση του `κοψε τρυπώντας τον λαιμό του και η αιχμή του δόρατος πέρασε πέρα ως πέρα. Πριν απ` το κτύπημα αυτό έκανε ικεσία στον Δία, ο Μενέλαος, να τον υποστηρίξει και να σκοτώσει τον εχθρό τον Εύφορβο Πανθίδη.
Ό γενναίος πολεμιστής έπεσε νεκρός βρόντηξαν τα όπλα του. Τα κατσαρά  χρυσασημένια μαλλιά του  πλεγμένα όπως τα μαλλιά των Χαρίτων βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα που ανάβλυζε από τον λαιμό του.


Όπως πανέμορφη ελιά με άνθη στολισμένη από ανέμου στρόβιλο φεύγει από το χώμα γιατί οι ρίζες δεν κρατούν τη δύναμη τ` αέρα και το δεντρί το καρπερό πέφτει νεκρό στο χώμα, έτσι ξαπλώθηκε στη γη ο Εύφορβος Πανθίδης.


Ο Μενέλαος αφαίρεσε τα όπλα και την ενδυμασία του νεκρού πολεμιστή και κανείς από τους Τρώες δεν τόλμησε να πλησιάσει γιατί ο ξανθός Μενέλαος έμοιαζε με αγριεμένο μεγάλο βουνίσιο λιοντάρι την ώρα που κατασπαράζει την πιο θρεμμένη αγελάδα που άρπαξε από το κοπάδι της την ώρα που έβοσκε. Όπως δεν γνοιάζεται το λιοντάρι για τις φωνές των βοσκών και τα γαυγίσματα των σκυλιών που φυλάνε το κοπάδι, έτσι και ο Μενέλαος δεν νοιάζεται για τους Τρώες γύρω τριγύρω που φωνάζουν απειλώντας τον. Δεν τον άφησε όμως ο Απόλλων να πάρει τα όπλα και την πανοπλία του Εύφορβου. Ο θεός παρακίνησε τον Έκτορα να ορμίσει στον Μενέλαο. Πήρε τη μορφή του Μέντη βασιλιά των Κικόνων και είπε στον Έκτορα: « Έκτορα λεοντόκαρδε σταμάτα πια, μην τρέχεις, τα άλογα τα φτερωτά να πιάσεις τ` Αχιλλέα. Κανείς θνητός δεν δύναται τον Ξάνθο και Βαλίο να κυβερνήσει εις τη γη. Μόνο ο Αχιλλέας που τον εγέννησε θεά, η όμορφη η Θέτις.


Έκτορα άφησε τ` άλογα τα άπιαστα και τρέξε στον Ατρείδη το βασιλιά Μενέλαο πριν λαφυραγωγήσει τα άρματα του Εύφορβου του μέγα πολεμάρχου».
Ξεκίνησε ο Έκτορας μ` αστραφτερό το κράνος περνώντας απ` τους πρόμαχους. Σαν φλόγα μοιάζει δυνατή, π` ανάβει στο καμίνι ο Ήφαιστος, που κυβερνά το πυρ τ` απάνω κόσμου.


Ο Μενέλαος άκουσε τις ιαχές του Έκτορα και είπε: «Είμαι μόνος απέναντι στον Έκτορα και όλους τους Τρώες. Θα είναι όμως μεγάλη ντροπή ν` αφήσω τα λάφυρα που πήρα από τον νεκρό Εύφορβο κι ακόμη μεγαλύτερη ντροπή να παρατήσω το άψυχο σώμα του Πάτροκλου να το φάνε τα άγρια αρπαχτικά. Τι θα πουν οι Αργείοι. Και πως μπορώ να τα βάλω με τον θεό Απόλλωνα που στηρίζει και προστατεύει τον Έκτορα;

Ρ` 100 Αν ήμουν με τον Αίαντα θα τα `βαζα με όλους και θα `παιρνα τα άρματα του Εύφορβου Πανθίδη και τον νεκρό τον Πάτροκλο θα παίρναμε μαζί μας  για χάρη του ανίκητου του θείου Αχιλλέα».


Αυτά σκεφτόταν ο Μενέλαος αλλά την ίδια στιγμή ο Έκτορας και οι Τρώες πλησίασαν επικίνδυνα. Υποχώρησε τρέχοντας προς το ελληνικό στρατόπεδο κοιτώντας κλεφτά πίσω του. Όταν έφτασε άρχισε να αναζητά τον Αίαντα τον Τελαμώνιο και τον είδε να ενθαρρύνει τους δικούς του γιατί ο Απόλλων τους είχε βάλει φόβο στην καρδιά. Έτρεξε ο Μενέλαος και μίλησε στον Αία: «Αίαντα, ο Πάτροκλος, είναι νεκρός στο χώμα και οι εχθροί τον έγδυσαν και πήραν τ` άρματα του. Πρέπει να τον σηκώσουμε και πίσω να τον πάμε στον Αχιλλέα και αυτός γνωρίζει τι θα πράξει για να τιμήσει τον νεκρό».


Ο Αίας συγκλονίστηκε με το νέο του θανάτου του Πάτροκλου. Όρμησε με τον Μενέλαο προς τους Τρώες.


Ο Έκτορας έσερνε το γυμνό πτώμα του Πάτροκλου με το άρμα του. Παρέδωσε σε βοηθό του τα ρούχα και τα όπλα του Πάτροκλου να τα πάει στην Τροία. Σκόπευε να κόψει το κεφάλι του νεκρού και να πετάξει το ακέφαλο σώμα στα αγρίμια να το κατασπαράξουν.


Ο Αίας πλησίασε. Η ασπίδα του ήταν σαν τείχος και με αυτήν σκέπασε το πτώμα του Πάτροκλου. Στάθηκε μπροστά στον νεκρό όπως στέκει η λιονταρίνα μπροστά στα μικρά της για να τα προστατεύσει από άλλα άγρια ζώα.


Ο Έκτωρ ανέβηκε στο άρμα του και ο γενναίος νεαρός Γλαύκος , ο γιος του Ιππόλοχου του βασιλιά των Λυκίων, του είπε: «Ντροπή για σένα Έκτορα που φόβο δείχνεις τώρα. Το όνομα σου το τρανό μάλλον δεν σου αξίζει. Φρόντισε για την πόλη σας, τα τείχη, τους αμάχους γιατί κανείς από εμάς δεν θα σας βοηθήσει. Πες μου μεγάλε αρχηγέ εμείς απ` την Λυκία είχαμε ανταπόδοση κάποια από εσένα για τόσους άντρες δυνατούς που χάσαμε στις μάχες;


Ρ`150 Παράτησες τον αρχηγό τον μέγα Σαρπηδόνα κούρσεμα και διαγούμισμα στα χέρια των Αργείων. Αυτόν που τόσο πάλεψε για σένα και την Τροία είναι βορά στα όρνια και στ` άγρια θηρία.


Τώρα που είμαι αρχηγός των Λυκιωτών ω Έκτωρ θα πάρω τους ανθρώπους μου και πίσω θα γυρίσω. Κι αν φύγουμε η πόλη σας θα πέσει στους Αργείους.

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στη φίλη αρχιτεκτόνισσα Βάσια Κούτση κόρη του αξέχαστου διδασκάλου Γιάννη Κούτση αρχιτέκτονα και γλύπτη.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι καυχησιές στον άνθρωπο πάντα κακό του κάνουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας