Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.2° 17.2°
3 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.7° 14.6°
2 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.7° 16.0°
3 BF
68%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
72%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
18.0° 12.3°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.8°
3 BF
41%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
3 BF
72%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.6° 17.1°
3 BF
62%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.8° 15.9°
4 BF
67%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.7°
4 BF
68%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 17.3°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.4°
2 BF
48%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.2° 16.5°
2 BF
67%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 17.8°
2 BF
59%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.2°
3 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.3° 15.5°
3 BF
77%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
13°C
16.1° 13.1°
3 BF
86%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
syriza
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Το «crocodile syndrome» στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι λυπηρές οι διασπάσεις, αλλά μέχρι δακρύων; Στην Αριστερά και δη στις εξ αριστερών αποχωρήσεις περιμένει κανείς πιο πολιτικές και λιγότερο συναισθηματικές συμπεριφορές. Από την άλλη πόσο εξ αριστερών αποχωρεί κάποιος που υπερασπίζεται: μαξιλάρια, την τιμή του Σημίτη, την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη, το «και μείς τον Τσιόδρα...» κ.λπ.;

Ακόμη κι αν απορρίψει κανείς τις θρυλούμενες υποκινήσεις των 6+6, μόνο εξ αντανακλάσεως μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την αφετηρία τους ως αριστερή. Ισως αφού ο νεοεκλεγείς είναι αμερικανοτραφής, επιχειρηματίας και πολυγραφότατος σε νεανική ηλικία δείχνοντας ότι δεξιοφέρνει, με ετεροκαθορισμό οι αντίπαλοι θεωρούνται επιτομή της αριστεροσύνης. Αν μάλιστα πάρουμε μετρητοίς τα λεγόμενά τους, ότι το εγχείρημά τους είναι απότοκο της εκλογής ενός ανεπιθύμητου σε αυτούς προσώπου, τότε πρόκειται για ομολογία αντιδραστικής κι όχι παραγωγικής στάσης. Εκκρεμεί δηλαδή εκ μέρους τους ένα πιο εμβριθές κι αληθοφανές αφήγημα.

Ο πυρήνας των πεποιθήσεών τους δείχνει κι ως περιεχόμενο πολύ συντηρητικός. Αν στα οικονομικά δεν συνέτρεχε λόγος επανεξέτασης του μαξιλαριού, αν στα εσωκομματικά είναι υπερασπίσιμα κι απαράγραπτα τα δικαιώματα της επετηρίδας, το κόμμα-σκαντζόχοιρος και η μειονεξία των μη κομμουνιστογενών, αν στα προγραμματικά δεν αναθεωρείται γρυ σε όσα θέματα κατέστρεψαν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ (εξοπλισμοί, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα κ.ά.), τότε πρακτικώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτο άξιος συντήρησης με μόνη ίσως επιθυμητή εκ μέρους τους αλλαγή τον ίδιο τον Τσίπρα.

Κι αυτή η αλλαγή ήρθε με την παραίτησή του. Η άμεση συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά επιρροής που ακολούθησε δεν φάνηκε να τάραξε κανέναν γιατί ήταν... πολλά υποσχόμενη η επερχόμενη κ. Αχτσιόγλου! Αυτή την παράδοξη ιδέα έδειξε να τη συμμερίζονται τα ¾ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά το θέρος. Κι ύστερα φθινοπώριασε και το όνειρο ξεθώριασε.

Αντίστοιχης ταχύτητας με την επικράτηση φάνηκε κι η επελθούσα «κάθαρση». Μόλις προ διμήνου, στις 24/9, εκλέχθηκε ο κ Κασσελάκης κι έχουν αποχωρήσει ήδη οι τρεις εκ των τεσσάρων συνυποψηφίων. Για να τελειώσουν όλα τόσο γρήγορα μάλλον όλες οι πλευρές είχαν πάρει εγκαίρως τις αποφάσεις τους. Τα τόσα που έγιναν κι ειπώθηκαν διημείφθησαν κυρίως για τις εντυπώσεις. Ηταν μια διεκπεραίωση λεπτομερειών. Το γνωρίζουν καλώς όλοι οι πρωταγωνιστές, τόσο οι αναδιατασσόμενοι σήμερα εντός ΣΥΡΙΖΑ όσο κι οι απέξω, που έδειξαν σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι.

Παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να θρηνούν σε τηλεοπτική μετάδοση για τους χαμένους συντρόφους τινές «ενδιάμεσοι». Ωρες ώρες μού φαίνονται έτοιμοι να ψάλλουν στους έξω όχι τον εξάψαλμο, αλλά το «ΕΠΕΣΑΤΕ ΘΥΜΑΤΑ!». Μια ερμηνεία τούτου είναι η κεκτημένη ταχύτητα γιατί οι ίδιοι άνθρωποι έδειξαν επί τρίμηνο τώρα ότι ήταν οι πιο ευσυγκίνητοι. Ο ρόλος του κεντρώου-κυανόκρανου τυγχάνει πολύ βολικός κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, αλλά μένει στον αέρα μετά την αποχώρηση της μιας πλευράς συνεπεία της επικράτησης της άλλης. Μια άλλη ερμηνεία είναι η προσπάθεια να γίνει κανείς συμπαθής σ' ένα πιο ευρύ κοινό φίλων του κόμματος, που όντως θλίβονται για τα γεγονότα χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες. Μια τρίτη λέει ότι έτσι προετοιμάζουν κάποιοι το έδαφος για ένα νέο δικό τους σάλτο προς τα έξω, αν τυχόν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, μια τέταρτη, πιο πονηρή, εκδοχή παρατηρεί ότι οι όψιμοι φίλοι του προέδρου είχαν όλοι δημοσίως υποστηρίξει Αχτσιόγλου και έτσι εμμένοντας εμφατικά σε έναν ρόλο σωφροσύνης, κομματικής θεσμικότητας και παρακαταθήκης Τσίπρα αναμετρώνται με τους «πλεμπαίους» όπως αποκλήθηκαν της επαναστατικής φρουράς. Για λόγους ενοχοποίησης των «πλεμπαίων» συνεχίζουν με κλαυθμούς να υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν από «κατινιά και παρεξήγηση», ενόσω ο ίδιος ο Κασσελάκης αναζητά πλέον την αλήθεια μεταξύ ποικίλων ταπεινών κινήτρων (υπερφίαλα πρόσωπα, αποστάτες ή ακόμη και υποκινούμενοι). Αυτή η διβουλία εξυπηρετεί τα μάλα τους αποχωρήσαντες, που αν συνεχίσει αυτή η εικόνα σύντομα θα ισχυριστούν ότι όχι μόνο διαθέτουν ακροατήριο εντός («κυανοί»), αλλά κι ο Τσίπρας ίσως αυτούς... συμπαθεί πιο πολύ!

Αν όντως το φαινόμενο των ακόμη και τώρα οδυρόμενων «κυανών» εντάσσεται απλώς στις ανάγκες της νέας αναμέτρησης μεταξύ οριστικής επικράτησης της επανάστασης των «πλεμπαίων» και νεκρανάστασης των πατρικίων (γραφειοκρατίας), τότε δεν διαθέτει ίχνος αληθείας το συναίσθημα κι έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά. Φίλος νευρολόγος μού είπε ότι του θυμίζουμε ένα ιατρικό σύνδρομο, που εκδηλώνεται σε κάποιες περιπτώσεις ανάρρωσης από νευρολογική βλάβη. Λέγεται «crocodile tears syndrome» και συνίσταται στο να τρέχουν δάκρυα κατά «ανάρμοστο» τρόπο. Οφείλεται στο ότι η αποκατάσταση των συνδέσεων στα νευρικά κύτταρα επιτεύχθηκε με κάποια λάθη: νευρικές ίνες που προκαλούν σιελόρροια έχουν ενωθεί με λανθασμένες ίνες που προκαλούν δάκρυα.

Κι ένας παλιός μύθος λέει ότι οι κροκόδειλοι αφού φάνε τα θύματα τους ξεσπάνε σε κλάματα. Εχει τόση αλήθεια όση έχει κι ο σημερινός μύθος ότι πενθούν τάχα οι γραφειοκράτες την απώλεια άλλων γραφειοκρατών, την προκληθείσα φευ από μια κουβέντα παραπάνω του Πολάκη...

*Πρ. βουλευτής, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το «crocodile syndrome» στον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας