Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
3 BF
61%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.1° 15.5°
3 BF
64%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
2 BF
71%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
88%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 13.8°
1 BF
58%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
15.1° 10.4°
1 BF
66%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
72%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.1° 15.5°
4 BF
70%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 16.2°
1 BF
63%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
3 BF
72%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.0° 13.7°
2 BF
82%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
72%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.6° 13.9°
0 BF
77%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 15.5°
2 BF
66%
Ρόδος
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
14°C
14.3° 13.8°
3 BF
86%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 15.6°
2 BF
48%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.7° 12.3°
2 BF
91%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 15.7°
2 BF
69%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.0° 13.0°
3 BF
55%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Μαρτίου, 2024
Συνεδρίαση στο «President»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Χρειάζεται σεβασμός στο καταστατικό, ανοχή στη διαφορετική άποψη και κριτική, η οποία πρέπει να γίνεται με σεβασμό. Δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί, αλλά συλλογικές αποφάσεις. Να ενεργοποιήσουμε τη συλλογική μας ευφυΐα. Να απομονωθεί άμεσα ο τοξικός λόγος και να σταματήσει η λογική του «εσωτερικού εχθρού». Η σημερινή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως βλάπτει τη νέα ηγεσία.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση και όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο για μια νέα διάσπαση είναι παραπάνω από πιθανό.


Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα χάσει σημαντικό αριθμό βουλευτών αλλά και σημαντικών στελεχών-μελών ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η εκλογική του επιρροή να συρρικνωθεί περαιτέρω.

Σημειωτέον ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας, παρά τις παραλλαγές του εκλογικού νόμου, ευνοεί διαχρονικά τα δύο πρώτα κόμματα τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία. Το γεγονός ότι οι πολίτες με την ψήφο τους κατέταξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικό, παρά τα μειωμένα ποσοστά. Αυτή η επιλογή της κοινωνίας δεν πρέπει να εκχωρηθεί γιατί υπερβαίνει τη λαϊκή εντολή. Και αυτό, όχι γιατί η προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας είναι «γλυκιά» αλλά γιατί στη χώρα μας (μαζί με την Κύπρο και τη Γαλλία) συμβαίνει το... παράδοξο οι ιδέες και τα οράματα της Αριστεράς, στην όποια εκδοχή της, να μπορούν να δώσουν ρεαλιστικές και ριζοσπαστικές λύσεις σε ενεστώτα και άρα και σε «απτό» κοινωνικά χρόνο.

Το γεγονός αυτό υποτιμάται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγαλύτερη ψυχραιμία και καθαρή σκέψη. Αντί για αυτό, οι κενοί πολιτικού περιεχομένου χαρακτηρισμοί περισσεύουν («υπονομευτές», «βαρίδια», «φυτευτοί», «διαπλεκόμενοι», «βαλτοί» κ.λπ.) ενώ απουσιάζει η συζήτηση για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αρνούνται όλοι να κάνουν απολογισμό και αυτοκριτική. Το αρνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν υπήρξε η καταστροφική επιλογή να προηγηθεί η προεδρική εκλογή έναντι του συνεδρίου, που ενδεχομένως θα έδινε απαντήσεις. Το αρνούνται και τώρα, αφού όλες οι πλευρές αντί να αναγνωρίσουν τι έφταιξε, πιάνουν το νήμα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και ερμηνεύουν τα γεγονότα ωσάν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ξεκίνησε να υπάρχει το 2023.

Αλήθεια, γιατί δεν συζητάμε τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με τον «μαζικό χώρο» όχι τώρα, αλλά το 2012 όταν καβαλούσε το κύμα της αγανάκτησης για το παλιό πολιτικό σύστημα, ή γιατί δεν το κατάφερε, υποτίθεται από πλεονεκτική θέση, όταν ήταν στην κυβερνητική εξουσία;

Γιατί δεν συζητάμε τους λόγους που ένας πολιτικός φορέας επί μία δεκαετία δεν έχει ενιαίες θέσεις για την εξωτερική πολιτική;

Γιατί δεν συζητάμε για τους λόγους της μετατροπής του κόμματος σε μια «γραφειοκρατική μηχανή» με κορόνα στο κεφάλι της τον αρχηγισμό και τον κυβερνητισμό την προηγούμενη περίοδο;

Γιατί δεν συζητάμε για τις προτάσεις πολιτικής και το κυβερνητικό σχέδιο που παραθέσαμε στις τελευταίες εκλογές ή την αντιπολιτευτική μας τακτική την περίοδο 2019-2023;

Γιατί δεν συζητάμε για το κυβερνητικό σχέδιο που καταθέσαμε το 2023 και χτυπούσε «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»;

Γιατί δεν συζητάμε για τη συμβολή μας στη συνταγματική αναθεώρηση, μια κορυφαία διαδικασία και μοναδική ευκαιρία για την Αριστερά, που μάλλον πήγε χαμένη;

Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά, αλλά αν δεν συζητήσουμε για όλα αυτά, τότε ο χώρος που θα απομένει για συζήτηση θα είναι το διαδίκτυο, το πληκτρολόγιο, ενώ πολιτική θα κάνουν τα γνωστά τρολ.

Κανείς μας δεν πρέπει να δραπετεύσει από τη βάσανο της αυτοκριτικής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η νέα ηγεσία δεν φέρει ευθύνες για τον τρόπο που διεξάγεται ή δεν διεξάγεται η συζήτηση αυτή.

Μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικά; Απαντώ καταφατικά, αλλά με αστερίσκους: Αρχικά χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το κόμμα και τα συλλογικά του όργανα. Πρέπει να συνεδριάσουν οι οργανώσεις μελών, οι νομαρχιακές, η Κεντρική Επιτροπή.

Το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο, η Πολιτική Γραμματεία, πρέπει να βρίσκεται σε εβδομαδιαία συνεδρίαση και να εκτιμά καθημερινά την κατάσταση, με όρους συμπερίληψης. Θέλουμε να προσθέσουμε και όχι να αφαιρέσουμε.

Χρειάζεται σεβασμός στο καταστατικό, ανοχή στη διαφορετική άποψη και κριτική, η οποία πρέπει να γίνεται με σεβασμό. Δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί, αλλά συλλογικές αποφάσεις. Να ενεργοποιήσουμε τη συλλογική μας ευφυΐα. Να απομονωθεί άμεσα ο τοξικός λόγος και να σταματήσει η λογική του «εσωτερικού εχθρού».

Η σημερινή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως βλάπτει τη νέα ηγεσία.

Τα κυβερνητικά κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά, χρειάζονται την «πολιτική βεντάλια» χωρίς απροσδιόριστους μέσους όρους. Τα ρεύματα ιδεών υπάρχουν και θα υπάρχουν, ακριβώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έχει ιδεολογική αλλά μόνο πολιτική ενότητα.

Το κυριότερο που λείπει από τη συζήτηση είναι οι προτάσεις πολιτικής. Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε πριν από 2 μήνες προβάλλοντας πολιτικές θέσεις και προτάσεις, ωστόσο το κόμμα μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία πρόταση νόμου. Μην ξεχνάμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάσαμε το καλοκαίρι δεν έπεισε τους πολίτες. Θα παρουσιάσουμε μια άλλη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση; Οι ευρωεκλογές είναι κοντά.

Για όσους βλέπουμε πέρα από τα πρόσωπα, ένα είναι βέβαιο: Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις ιδέες και στην πραγματική Πολιτική.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας και να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός νέου Οράματος, για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας.

* Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας